Wanneer de toppers het niet doen, doet Yannick van der Drift het

De Australiër Blake Govers deed niet mee, de Duitser Florian Fuchs was nagenoeg onzichtbaar en ook de Belg Emmanuel Stockbroekx kreeg het niet voor elkaar. Bloemendaal won dan wel met 2-1 van Amsterdam, maar de beslissende treffer kwam niet van één van de vele wereldtoppers die ze onder contract hebben staan. Die kwam van het 19-jarige jonkie Yannick van der Drift.

Natuurlijk vond Van der Drift het niet leuk wat er eerder deze week met Roel Bovendeert gebeurd is. De aanvaller verstapte zich tijdens de training en moest de klassieker met een knieblessure vanaf de kant toekijken. ‘Heel vervelend voor hem’, benadrukte Van der Drift nog maar eens. Maar feit is wel dat Van der Drift daardoor meer speelminuten kreeg dan normaal. ‘Ik denk dat ik nu een stuk of 40 minuten gespeeld heb. Meestal doe ik maar een half uur mee.’

De winnende goal: een subtiele tip-in

‘Als’ telt niet in de sport, maar als Bovendeert niet geblesseerd was geweest, dan had Van der Drift in de 57e minuut misschien niet eens binnen de lijnen gestaan. Nu zag hij vanuit de cirkel hoe Mats de Groot de bal in zijn richting flatste. Van der Drift kwam uitstekend voor zijn man en schoof zijn stick richting de bal. Niet te hard raken, dacht-ie, anders zou-ie naast gaan. Dus koos hij voor een subtiel tipje. Alsof het niets was. En jawel, de bal verdween in de lange hoek achter keeper Laurens Goedegebuure. Van der Drift maakte vervolgens iets mee wat hij in anderhalf seizoen in Heren 1 nog nooit had meegemaakt: zijn teamgenoten besprongen hem alsof ze kampioen waren.

‘Dat was een geweldig moment’, blikte Van der Drift na afloop van de klassieker terug. ‘Het gebeurt niet elke dag dat je de winnende maakt tegen Amsterdam. Al heb ik de vorige wedstrijd tegen Amsterdam ook gescoord, maar toen was het niet de winnende. Toen had mijn doelpunt sowieso niet zo veel waarde, want we verloren.’

BLOEMENDAAL - Bloemendaal-Hurley (4-2) . Yannick van der Drift (Bl'daal) . COPYRIGHT KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

 

Hoe groot is het contrast met die wedstrijd die Van der Drift bedoelt? Tijdens de allerlaatste competitiespeelronde van vorig seizoen moest Bloemendaal winnen van Amsterdam om kans te houden op de play-offs, maar het ging met 4-2 ten onder. Met hun shirt over hun hoofd dropen de Mussen af. Voor het eerst sinds 2001 had Bloemendaal zich niet voor de play-offs geplaatst.

Titelkandidaat nummer 1

Nu staat het flink versterkte Bloemendaal na 8 wedstrijden trots bovenaan, zonder puntverlies. Tegen Amsterdam – die andere topploeg – bevestigde Bloemendaal dat het titelkandidaat nummer 1 is. Al had het duel ook zomaar de kant van Amsterdam kunnen opvallen. ‘Het was een beetje om het even’, vond Van der Drift. Valentin Verga nam Amsterdam bij de hand met zijn weergaloze dribbels en de overdosis energie die hij in de strijd gooide. Het was zijn teamgenoot Justin Reid-Ross die in de 48e minuut bij zijn 4e strafcorner uit de rebound van de rebound (echt waar) Amsterdam op 1-0 zette. Eerder dook Klaas Vermeulen uit een counter opeens voor doelman Jaap Stockmann op, maar hij leek zelf verrast door de plotselinge kans.

Bloemendaal trok de overwinning echter naar zich toe. Een minuut of 5 na de 0-1 van Reid-Ross maakte Tim Jenniskens de gelijkmaker en 3 minuten later tipte Van der Drift, die niet tot de trainingsgroep van Jong Oranje Heren behoort, de winnende treffer binnen.

Govers afwezig, haperende strafcorner

Bloemendaal had door de 9 strafcorners die het kreeg nog veel verder kunnen uitlopen, maar de ploeg van Michel van den Heuvel miste Blake Govers. De Australiër speelde vorige week zijn laatste competitiewedstrijd van de 1e seizoenshelft en is nu in zijn vaderland om zich met Jong Australië voor te bereiden op het WK onder 21 in India. Een haperende strafcorner was het gevolg. Wouter Jolie mocht het keer op keer proberen, maar zijn ouderwetse klap miste telkens precisie.

Ook Florian Fuchs was niet beslissend, net als Emmanuel Stockbroekx of de Australiër Daniel Beale. Maar dat deerde niet. Ook Yannick van der Drift kan een wedstrijd beslissen, bewees hij. ‘Normaal gesproken ben ik geen basisspeler, maar nu wel omdat Roel er niet was’, zegt Van der Drift zelfbewust. Hij weet als geen ander dat hij geen wereldtopper is. ‘Meestal kom ik erin om met een paar acties alles te geven en er dan weer uit te gaan voor de gasten die er normaal gesproken in staan.’ Maar nu was Van der Drift hard nog. ‘Een hele grote rol in het team heb ik niet, maar ik sta er wel als het nodig is.’

Bloemendaal – Amsterdam 2-1 (0-0)

’48 Justin Reid-Ross 0-1 (sc)
’54 Tim Jenniskens 1-1
’57 Yannick van der Drift 2-1

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...