‘Oranje-Rood heeft de beste wedstrijd van het seizoen gespeeld’

De regerend landskampioen Oranje-Rood versloeg koploper Bloemendaal in een zinderende topper met 5-4, dankzij goed keeperswerk van Pirmin Blaak en vier goals van strafcornerfenomeen Mink van der Weerden. Zijn vierde treffer was zijn tweehonderdste in de Hoofdklasse. Laat die play-offs maar komen.  

Zelfs met een 5-3 voorsprong en nog twee minuten te spelen, beet de fanatiekste fan van Oranje-Rood aan het hek nog op zijn nagels. ‘Ze kunnen zo twee keer scoren’, was zijn mening. Hij was beducht voor het gevaarlijke Bloemendaal van hun coach Van den Heuvel, die de afgelopen drie jaar met zijn oude club Oranje Zwart landskampioen werd. Met de Duitse wereldspits Florian Fuchs en de gevaarlijke strafcorner van de Australiër Blake Govers zijn de ‘De Mussen’ ook nooit te onderschatten. Tim Jenniskens scoorde in de allerlaatste seconde de 5-4.

‘Zie je nou. Als ze die strafcorner daarnet hadden gemaakt was het 5-5 geworden’, was de reactie van de supporter. Maar die strafcorner – de achtste van Bloemendaal – werd gestopt door keeper Blaak. Op deze zonovergoten dag was nummer drie Oranje-Rood de verdiende winnaar. De weer helemaal fitte en frisse international Mink van der Weerden was de grote man met de stalen zenuwen. Hij won het strafcornerduel glansrijk van Govers. En keeper Pirmin Blaak – de waarschijnlijk nieuwe eerste keeper van Oranje – won de prestigestrijd van Jaap Stockmann, die niet meer beschikbaar is voor Oranje, zolang er continu wordt gewisseld tussen de verschillende keepers.

Van de vier strafcorners die Van der Weerden direct mocht slepen scoorde hij er drie. Een slagingspercentage van 75 procent. In een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. ‘Dat is geen standaard percentage. Dat is hartstikke effectief en daar zijn we heel blij mee. Ik denk dat we terecht hebben gewonnen’, zei de scherpschutter uit Someren, die elke keer oog in oog stond met de keeper die hij zo goed kent van Oranje en in 2014 tot beste van de wereld werd gekozen. Maar vandaag was er geen houden aan. Drie keer ging de bal hard tegen de touwen, drie keer ook richting de rechterhoek, aan de handschoenkant van Stockmann. ‘Hoe beter je elkaar kent, hoe moeilijker het eigenlijk wordt. Want je kent elkaars zwakke en goede plekken’, weet keeper Blaak. In de 1-tegen-1 maakte Stockmann geen sterke indruk tegen de voor hem bekende sleepcorner. De Bloemendaalse keeper had ook geen antwoord op het harde schot waarmee de verdediger verrassend scoorde.

Pirmin Blaak wordt na de wedstrijd gefeliciteerd met de overwinning. Foto: Willem Vernes.

Blaak dwong Govers steeds scherper te vuren

Koploper Bloemendaal mocht liefst acht keer aanleggen via Govers. De Australiër scoorde ook twee keer. Maar op cruciale momenten waren het de tenen van Blaak die doelpunten voorkwamen. Dat Govers in de 44ste minuut de bal naast de goal pushte, was een compliment voor Blaak. Hij dwong met zijn reddingen de Australiër steeds scherper te vuren.

Oranje-Rood was de ploeg die zichzelf wilde bewijzen. Een zege was nodig om op een play-off plek te blijven staan en zich te revancheren voor de eerdere 4-1 nederlaag op ’t Kopje in Bloemendaal. Al in de eerste minuten kreeg Joep de Mol een groene kaart vanwege een overtreding op superspits Florian Fuchs. Daarmee was de toon gezet. Vandaag zou Bloemendaal geen meter ruimte krijgen. Soms leek het alsof Bloemendaal bij een aanname op de bal wachtte, terwijl een speler van Oranje-Rood elke keer net wat harder rende om een bal aan te nemen of die interceptie te plegen. ‘Vechten voor je eerste meters!’ was een aanmoediging van de immer fanatieke coach Van den Heuvel langs de kant naar zijn manschappen.

Niek van der Schoot toont de mentaliteit van Oranje-Rood: hij glijdt om de bal binnen te houden. Foto: Willem Vernes.

200ste treffer in de Hoofdklasse van Mink van der Weerden. En een hele belangrijke.

De wedstrijd tussen de twee grootmachten had al in eerste helft beslist kunnen zijn. Vlak na de 3-1 van Van der Weerden, kreeg de Argentijn Agustin Mazzilli een vrije doortocht voor de 4-1. Maar zijn backhand miste kracht en richting en werd door Stockmann gered. Dat Bloemendaal – dat sterker voor de dag kwam in de tweede helft – daarna terugkwam tot 3-3 paste in het beeld van deze topwedstrijd die op en neer ging.

Dat weer Van der Weerden met zijn vierde goal van de wedstrijd en zijn tweehonderdste totaal in de Hoofdklasse deze kraker besliste, was de knapste prestatie van de dag. Hij trok zijn ploeg over de streep met een kiezelharde sleeppush. De immer bescheiden international zal de laatste zijn om met grote woorden te komen na zo’n wereldprestatie. Toch keek ook hij een kwartier na de wedstrijd diep tevreden naar de leeggestroomde tribunes, die even daarvoor nog helemaal vol zaten. Hij is na zijn knieblessure in het begin van het seizoen weer helemaal terug. Ook de fusie tussen Oranje Zwart en EMHC, resulterend in de nieuwe club Oranje-Rood, begint te wennen. Met de sfeer zit het wel goed: bij elke geslaagde actie van een speler van Oranje-Rood en bij elke strafcorner die gehaald werd klapte en joelde het publiek. De supporters droegen hun team naar de overwinning.

Keeper Blaak begon na de wedstrijd eerst te praten over alle goals (40) die hij al had doorgelaten in de competitie. Daar is hij niet tevreden over. Ook vandaag moest hij vier keer vissen. Toch mocht hij heel tevreden zijn over zijn prestatie tegen Bloemendaal. Dat hij van zijn oude kameraad Stockmann won, waar hij jaren als tweede keeper van Oranje tegen opbokste, maakte het nog net iets mooier. ‘Het is hartstikke leuk om tegen Jaap te spelen. Wij hebben altijd een vriendschap gehad bij Oranje’, zei Blaak, die bekende dat hij ’s ochtends bij het ontbijt nog een keer de videobeelden van de strafcorner van Govers had bekeken. Dat betaalde zich uit.

Michel van den Heuvel fanatiek aan het coachen tijdens Oranje-Rood – Bloemendaal. Foto: Willem Verrnes

‘Ik denk dat wij vandaag wat huiswerk hebben gekregen’

De verliezende coach Van den Heuvel leek zich na de wedstrijd niet al te druk te maken over de nederlaag, waardoor hij nummer 2 Amsterdam op drie punten ziet naderen. Rustig analyserend legde hij de vinger op de zere plek. ‘Wij waren niet constant genoeg. Oranje-Rood heeft de beste wedstrijd van het seizoen gespeeld, denk ik,’ zei de coach met zes landstitels in de Hoofdklasse op zak. ‘Zij dagen ons uit. Dat is alleen maar fijn. Ik denk dat wij vandaag wat huiswerk hebben gekregen. Je merkt op dit nieuwe veld dat Mink veel vertrouwen heeft in z’n pick-up. Dan heeft hij een dodelijke corner. Er zijn meerdere manieren om daarop te antwoorden en daar gaan we de komende tijd ons best op doen.’

Oranje-Rood – Bloemendaal 5-4 (3-2)
‘5 Mink van der Weerden 1-0 (sc)
’17 Mink van der Weerden 2-0
’23 Blake Govers 2-1 (sc)
’26 Mink van der Weerden 3-1 (sc)
’30 Blake Govers 3-2 (sc)
’45 Thierry Brinkman 3-3
’54 Mink van der Weerden 4-3 (sc)
’57 Niek van der Schoot 5-3
’69 Tim Jenniskens 5-4


Wat vind jij? Praat mee...