Rotterdam bewijst tegen Amsterdam: ‘wij zijn een topclub’

De selectie van Rotterdam onderging deze zomer een kleine metamorfose. Mede door het vertrek van Oranje-aanvoerder Seve van Ass zorgde dat voor niet al te hoge verwachtingen bij de hockeykenners. Maar tegen Amsterdam liet Rotterdam zondag in de ouverture van de Hoofdklasse Heren zien dat de ploeg van Albert-Kees Maneschijn nog steeds een topclub is. Terecht won Rotterdam in een heerlijk duel met 2-1 door twee treffers van Jeroen Hertzberger.

Hertzberger was na afloop natuurlijk de gevierde man aan Rotterdamse kant. Na afloop kreeg de aanvoerder vanwege zijn verdiensten voor Rotterdam ook nog eens als eerste speler het erelidmaatschap van de club toebedeeld. Alom reden voor veel lachende gezichten aan de Maas dus.
Ook Albert-Kees Maneschijn ging na afloop met een tevreden gezicht van het ene naar het andere interview. Maar jubelen deed de coach van Rotterdam niet. ‘Nu we van Amsterdam hebben gewonnen, wil dat niet zeggen dat we ineens dé titelkandidaat zijn. Dit is pas de eerste wedstrijd en ik heb nog veel punten voor verbetering gezien. Maar ik ben wel blij met het hoge niveau dat we in fasen hebben laten zien.’

Versterkingen

Rotterdam was vorig seizoen een team dat lange tijd zoekende was naar de juiste samenstelling. Daardoor verloor de ploeg in de eerste seizoenshelft zoveel punten dat zelfs een beter tweede deel niet meer resulteerde in een echte kans op de play-offs. Dat moest dit seizoen beter en anders, wist Maneschijn. Die opdracht werd nog eens bemoeilijkt door het vertrek van vijf basisspelers.
Rotterdam haalde de versterkingen uit verschillende windstreken. Uit Nederland kwamen Marnix Kleinsman (SCHC), Tristan Algera (HGC) en Timo Goor (Cartouche). Van over de grens haalde Rotterdam Glenn Turner (Australië), keeper Mark Ingram en Sean Murray (beiden Ierland). Het creëren van een eenheid leek daarmee niet gemakkelijker voor Maneschijn.

Rotterdam gaat deze week nog op teambuilding in Duitsland

Maar al na een paar weken voorbereiding lijken deze spelers beter bij elkaar te passen en meer een team te vormen dan de selectie van vorig jaar. ‘Daar moet je ook een beetje geluk bij hebben’, relativeerde Maneschijn. ‘Maar we hebben naar aanleiding van vorig seizoen ook onze les geleerd. Vanaf de eerste dag is er veel aandacht besteed aan het leren kennen van elkaar. Deels buiten het veld, maar vooral in het veld. Wij hebben ook meer duidelijkheid proberen te creëren door goed aan te geven wat wij van elke speler verwachten. Tot nu toe pakt dat goed uit.’
Dat teambuildingproces is volgens Maneschijn nog in volle gang. Daarom vertrekt de selectie van Rotterdam dinsdag voor een aantal dagen naar Duitsland.

Wil om te winnen

De stemming op het teamuitje zal ongetwijfeld goed zijn na de overwinning op Amsterdam, die dik verdiend was. Vanaf de eerste minuut liet de thuisclub er geen twijfel over bestaan met welke intentie Rotterdam aan de wedstrijd was begonnen. De wil om te winnen straalde er aan alle kanten vanaf. Nadat Boris Burkhardt de eerste kans van de wedstrijd nog miste voor Amsterdam, was het daarna Rotterdam dat de bovenliggende partij was. Hertzberger miste eerst een kans, zag daarna een corner gestuit door doelman Jan de Wijkerslooth, voordat hij vanaf de kop van de cirkel de tweede strafcorner wel raakt pushte: 1-0.

De aanvaller blijft wat dat betreft een fenomeen. Als geen andere staat Hertzberger er als de ploeg hem nodig heeft. Met Tristan Algera heeft Rotterdam nu ook een prima extra cornernemer, maar de van HGC overgekomen verdediger weet dat hij op de belangrijke momenten tweede keuze achter Hertzberger is.

‘Klote gevoel’

De 1-0 voorsprong gaf Rotterdam nog meer energie, terwijl Amsterdam een middagje ‘net niet’ had. De ploeg van coach Graham Reid bulkt van de kwaliteit en laat soms heerlijk hockey zien, maar net zo gemakkelijk geven de Amsterdammers in hele wedstrijden of delen daarvan niet thuis. Tegen Rotterdam was zo’n wedstrijd. Het gevolg was stroef hockeyspel met veel fouten en zichtbaar en hoorbaar gemopper. ‘De basistechniek was vandaag niet op orde’, zei Justin Reid-Ross na afloop.

Van het gezicht van de Zuid-Afrikaanse strafcornernemer kon je na afloop de teleurstelling afscheppen. Dat was begrijpelijk. Want hoewel Rotterdam het grootse deel van de wedstrijd de bovenliggende partij was, had Amsterdam ook zo maar met een punt naar huis kunnen afreizen. Nadat Reid-Ross in de 44ste minuut Amsterdam vanuit een strafcorner nog op gelijke hoogte had gepusht, kreeg hij bij een 2-1 stand twee uitgelezen mogelijkheden om gelijk te maken.
Drie minuten voor tijd mocht hij een strafbal nemen, nadat Jan-Willem Buissant door Rotterdam-doelman Mark Ingram was getorpedeerd. Reid-Ross pushte de bal niet eens slecht, maar Ingram dook in de goede hoek en redde bekwaam. In blessuretijd kreeg Reid-Ross een nieuwe kans, nadat aanvaller Mirco Pruyser slim een corner haalde. Het Amsterdamse strafcornerkanon sleept hard en laag, maar mikte net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. ‘Ik heb gefaald’, stelde Reid-Ross na afloop onomwonden. ‘Ik sta bij Amsterdam in het veld om de strafbal en strafcorners te scoren. Dat heb ik vandaag niet gedaan en dus heb ik een enorm klote gevoel.’

‘Je krijgt Glenn Turner alleen van de bal door zijn stick stuk te slaan’ Albert-Kees Maneschijn, coach van Rotterdam

Dat Reid-Ross nog twee keer de kans kreeg om voor Amsterdam een punt te halen, had Rotterdam volledig aan zichzelf te wijten. Zowel voor als na de rust zag Maneschijn dat zijn ploeg kans op kans miste. De grootste was voor Glenn Turner, die vlak voor de strafbal van Reid-Ross een-op-een met De Wijkerslooth jammerlijk faalde en zo ongewild zijn ploeg een hachelijke slotfase bezorgde.

Glenn Turner en Albert Kees Maneschijn spreken de laatste details door. Foto: Willem Vernes

Wie de voormalig Australisch international (124 caps, 90 goals) zondag tegen Amsterdam zag spelen, begrijpt dat de coach Turner die misser niet al te hard aanrekent. De 34-jarige aanvaller heeft namelijk alles in zich om dit seizoen heel belangrijk te worden voor Rotterdam. De Australiër is balvast (Maneschijn: ‘Je krijgt hem alleen van de bal door zijn stick stuk te slaan’), doelgericht en heeft een niet aflatende werklust. Maneschijn: ‘Turner is de wereldtopper in de aanval die ik er graag bij wilde hebben en die hoort bij een topclub.’
En die topclub is Rotterdam nog steeds. Die conclusie kunnen we na de overwinning op Amsterdam al wel trekken.

—————————————————–

Bekijk hieronder de live-updates van het duel Rotterdam- Amsterdam.

’70 Mirco Pruyser haalt nog een corner in de laatste minuut. Reid-Ross pusht de bal net naast. Rotterdam wint met 2-1.

’69 Rotterdam krijgt volop counterkansen maar laat Amsterdam in leven.

’67 De Wijkslooth eruit voor veldspeler Rohof. Alles of niks bij Amsterdam.

’62 Zevende corner voor Rotterdam. Gemist door Hertzberger.

’61 Van Puffelen, een van de beste spelers aan Rotterdamse zijde, haalt de zesde corner voor Rotterdam.

’60 Reid-Ross mist strafbal die door Ingram wordt gepakt.

’59 Glenn Turner mist vrij voor doelman De Wijkerslooth maar hij mist. In de counter wordt Buissant neergelegd. Strafbal voor Amsterdam.

’58 Geel voor Mirco Pruyser

’57 Kans voor de Spanjaard Beltran bij Rotterdam na een goede actie van Thijs van Dam. Hij komt net te kort. De 3-1 hangt meer in de lucht dan de 2-2.

’54 Start vierde kwart. Amsterdam heeft nog 17,5 minuten over een nederlaag te voorkomen.

’50 Backhand van Turner gaat net voor langs. Spel blijft op en neer golven.

’46 Vijfde corner voor Rotterdam. Bal niet goed gestopt. Kans gaat verloren. Rotterdam ruikt bloed.

’44 Vierde corner voor Rotterdam. Wederom pusht Hertzberger Rotterdam aan de leiding: 2-1.

Justin Reid-Ross legt aan voor de gelijkmaker. Foto: Willem Vernes

’38 Tweede corner Amsterdam. Justin Reid-Ross 1-1.

’37 Rotterdam start furieus. Hertzberger heeft 2-0 op de stick met slaat net naast.

’36 Start derde kwart.

Glenn Turner en Albert Kees Maneschijn spreken de laatste details door voor het begin van de tweede helft. Foto: Willem Vernes

’35 Eerste strafcorner Amsterdam. Variant via Rohof mist net het doel. Ruststand 1-0 voor Rotterdam.

’30 Amsterdam wordt wat sterker. Nicki Leijs stuit op doelman Ingram.

’22 Razendsnelle counter van Amsterdam, waarbij Pruyser de bal over de zijlijn speelt. Amsterdam mist nog de scherpte om echt gevaarlijk te worden.

’21 Derde corner voor Rotterdam. Opnieuw is Turner erbij betrokken. Bal wordt ditmaal gepusht door Tristan Algera. De Wijkerslooth redt.

’20 Goede tip-in van Mirco Pruyser maar doelman Ingram redt.

Thijs van Dam tussen Justin Reid-Ross en Nicki Leijs. Foto: Willem Vernes

’18 Begin tweede kwart.

Einde eerste kwart

’17 1-0 Rotterdam via Hertzberger. Protesten van Amsterdam halen niets uit.

’16 Tweede corner voor Rotterdam na een bal op de voet van Valentin Verga

’12 Glenn Turner krijgt namens Rotterdam een enorme kans, maar tipt de bal net naast. Rotterdam is de betere ploeg.

‘3 Eerste corner voor Rotterdam. Hertzberger gestuit door Jan de Wijkerslooth.

‘3 Het is een open wedstrijd. Nu een kans voor Rotterdam. Jeroen Hertzberger slaat in vrije positie net naast.

‘2 Kans voor Boris Burkhardt voor Amsterdam. Net naast.

‘1 We zijn begonnen in Rotterdam.

Bij Rotterdam een verrassing in het doel: Mark Ingram. De Ier is tweede doelman van het nationale team, maar heeft in Rotterdam Berend van Eldonk uit het team gespeeld. Van Eldonk zit ook niet op de bank.


3 Reacties

 1. circlestorm69

  Wij waren er bij. Erg leuke pot vol spannende momenten. Mooi gestopte strafbal (was dat er wel eentje...moet het nog eens terugkijken) en nog even met samengeknepen billen de laatste strafcorner uitzitten die na de officiële speeltijd genomen werd. Herzberger z’n SC ging weer lekker, en ook Van Dam was weer goed op dreef. Wat loopt hij toch hard. Beste speler van de wedstrijd vond ik Glen Turner. Wat een vechter en wat een acties. Jammer dat hij niet tot scoren kwam. Mooie moment na de wedstrijd....Herzberger werd er bij geroepen en benoemd tot erelid van HCR! Wel verdiend, net zo als z’n terugkomst in Oranje.

 2. risa

  Albert Beltan was er vorig seizoen ook al bij...

  1. Eelko Wester

   Aangepast. Dank.


Wat vind jij? Praat mee...