Van der Weerden beste Hoofdklasse-schutter van 2017

De Hoofdklasse Heren beleefde afgelopen zondag zijn laatste speelronde van 2017. Net zoals eerder bij de Dames zetten we ook bij deze topcompetitie de belangrijkste feiten en cijfers uit dit kalenderjaar op een rij.

Van der Weerden topscorer

De topscorerstitel in de Hoofdklasse Heren gaat in 2017 naar Mink van der Weerden. De strafcornerspecialist van Oranje-Rood maakte dit jaar dertig doelpunten in de reguliere competitie, vijftien in de tweede helft van het vorige seizoen en vijftien tijdens dit seizoen. Van der Weerden maakte vijf doelpunten meer dan zijn naaste belagers Mirco Pruyser en Jeroen Hertzberger, die tot 25 doelpunten kwamen namens respectievelijk Amsterdam en Rotterdam.

Almere-speler Stijn Jolie eindigde dankzij zijn zes goals in de laatste drie speelronden van dit kalenderjaar als vierde op de topschutterslijst. De strafcornergigant was met 22 goals de meest trefzekere speler van Almere.

Pruyser meeste veldgoals

Mirco Pruyser bewees zijn status als goaltjesdief uit veldspel eens te meer. De spits van Amsterdam en Oranje is met 22 velddoelpunten met afstand de meest productieve speler in dat klassement, gevolgd door Florian Fuchs (Bloemendaal, vijftien goals) en Jeroen Hertzberger (Rotterdam, veertien). Fuchs’ ploeggenoot Thierry Brinkman is de hoogst geklasseerde speler (vierde) die al zijn doelpunten uit veldspel maakte. Hij scoorde in competitieverband twaalf keer in 2017.

Kampong de sterkste

Landskampioen Kampong verzamelde in 2017 de meeste punten van alle Hoofdklasseclubs. De ploeg uit Utrecht bleef in 21 van zijn 23 competitieduels ongeslagen (W17, G4) en finishte op 55 punten, vier meer dan naaste belager Amsterdam. Daarachter bezetten Bloemendaal en Oranje-Rood de derde en vierde plaats met 48 en 47 punten.

Almere en Tilburg kwetsbaar

Van de tien clubs die het héle jaar in de Hoofdklasse actief waren, heeft Almere het slechtste rapport. De ploeg won maar drie van zijn 23 wedstrijden, tegen twee gelijke spelen en achttien nederlagen. Ook Tilburg had achttien keer het nakijken, maar zette daar vijf zeges en geen enkel gelijkspel tegenover. Beide ploegen incasseerden in 2017 ook de meeste tegentreffers (respectievelijk 74 en 69).

De stats van 2017 in de Hoofdklasse Heren

Categorie #1                #2 #3
Meeste punten Kampong (55) Amsterdam (51) Bloemendaal(48)
Meeste goals Kampong (85) Amsterdam (81) SCHC (80)
Meeste tegengoals Almere (74) Tilburg (69) hdm (56)
Meeste clean sheets Bloemendaal (7) Kampong (6) Rotterdam, Den Bosch (4)
Meeste duels zonder goal Tilburg (8) Pinoké (4) hdm (4)
Meeste strafcornergoals Bloemendaal (27) Oranje-Rood (26) HGC (26)
Meeste veldgoals Kampong (56) Amsterdam (55) Rotterdam (49)

 

Bloemendaal defensief sterk

Het is bijzonder lastig in het hockey de nul te houden, maar Bloemendaal slaagde daar in 23 wedstrijden toch zeven keer in, één keer vaker dan landskampioen Kampong. Vijf ploegen kregen in al hun wedstrijden van 2017 telkens minimaal één treffer te verwerken: Qui Vive, Hurley, hdm, Tilburg en Almere.

Rotterdam vaak in dubbele cijfers

Bij de vijf wedstrijden waarbij dit kalenderjaar minstens tien doelpunten te bewonderen waren, was Rotterdam liefst drie keer van de partij. Zo ook bij de twee meest productieve wedstrijden, die elk elf treffers opleverden: Rotterdam-HGC 8-3 van 22 oktober en Qui Vive-Rotterdam 2-9 van 26 maart. De derde wedstrijd met dubbele cijfers van Rotterdam was de 8-2 overwinning op Almere van 5 maart.


Wat vind jij? Praat mee...