Van der Weerden vs Havenga: wie sleept z’n club naar play-offs?

De winnaar van de wedstrijd Oranje-Rood – Kampong zondag in Eindhoven plaatst zich als laatste ploeg voor de play-offs om de landstitel. Grote vraag: wie stopt sleepfenomeen Mink van der Weerden in het treffen tussen de landskampioen en de Europees kampioen? In 2017 is het krachtmens uit Someren niet te stoppen als het er echt om gaat.

De kille cijfers zeggen dat strafcornerspecialist Mink van der Weerden negentien doelpunten heeft gemaakt dit seizoen. De Utrechtse specialist Martijn Havenga scoorde er achttien.

Maar er zijn grote verschillen als je naar de wedstrijden in 2017 van beide verdedigers kijkt. Een blik naar de doelpunten van Van der Weerden (in de eerste seizoenshelft nog kampend met een blessure) dit kalenderjaar wijzen uit dat hij bijna elke week eigenhandig Oranje-Rood over een dood punt tilt in de wedstrijden. Vooral als het erom gaat: in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Een ‘Duitse’ kwaliteit van de Nederlandse topscorer van de Olympische Spelen in Londen en Rio.

Bij Eindhovense strafcorners wordt het een fascinerend duel tussen Van der Weerden en de Ierse keeper David Harte (uitgeroepen tot beste van de wereld in 2015 en 2016) en international Sander de Wijn, die een van dé specialisten genoemd mag worden in het uitlopen van de strafcorner.

De belangrijke goals van Mink van der Weerden in 2017

 • 30 april Amsterdam – Oranje-Rood 3-3
  57ste minuut: Van der Weerden scoort bij een 2-3 achterstand de 3-3 uit een velddoelpunt na een solo
 • 9 april Oranje-Rood – Tilburg 4-3
  64ste minuut: Van der Weerden scoort bij een 3-3 stand de winnende 4-3 uit de strafcorner
 • 2 april HGC – Oranje-Rood: 2-2
  55ste minuut: Van der Weerden scoort bij een 1-1 stand de 1-2 uit de strafcorner
 • 26 maart Oranje-Rood – Bloemendaal: 5-3
  54ste minuut: Van der Weerden scoort de 4-3 voor Oranje-Rood, nadat Bloemendaal terug was gekomen van een 1-3 achterstand tot 3-3. Zijn vierde goal van de wedstrijd.
 • 19 maart Hurley – Oranje-Rood: 3-4
  In de 13de en 38ste minuut scoort Van der Weerden de 0-1 en 0-2 uit de strafcorner
 • 5 maart Den Bosch – Oranje-Rood: 3-4
  64ste minuut: Van der Weerden scoort vlak nadat Den Bosch op 3-3 was gekomen de winnende 3-4 uit een velddoelpunt
 • 26 februari Oranje-Rood – Rotterdam: 3-2
  50ste minuut: Van der Weerden scoort op een 2-2 stand de winnende 3-2

Collega schutter Martijn Havenga is minder op dreef de afgelopen tijd. Havenga scoorde in 2017 nooit het winnende doelpunt. Hij wist in grote overwinningen tegen clubs uit de onderste regionen veelvuldig te scoren. Zo maakte hij op 9 april de 3-0 en 4-1 in een 7-1 overwinning op Hurley. En de 3-0, 5-0 en 7-1 tegen Qui Vive, ook in een 7-1 zege.

Toch gloort er op strafcornergebied hoop voor de Utrechters in dé do-or-die wedstrijd van 2017. Kampong – Oranje-Rood eindigde op 20 november in Utrecht in een 2-1 overwinning. De beslissende strafcorner werd toen in de 45ste minuut gemaakt door, jawel, Martijn Havenga, op een 1-1 stand.

Bij een gelijkspel of overwinning zondag gaat Kampong met Bloemendaal, Amsterdam en Rotterdam strijden om de landstitel en is de landskampioen van de laatste drie seizoenen uitgeschakeld. Bij een overwinning van Oranje-Rood zal de Eindhovense ploeg hun titel kunnen verdedigen en zal Europees kampioen Kampong voor het eerst sinds 2012 de play-offs missen en volgend jaar geen Euro Hockey League spelen. Een niet zo opbeurend gegeven voor de winnaar van de titanenstrijd, die om 14:45 begint in Eindhoven: de nummer vier van de Hoofdklasse is daarna nog nooit landskampioen geworden.

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...