Weergaloze Jonas de Geus laat Almere en liefhebber weer genieten

Hij liftte de bal in de cirkel bijna achteloos over de stick van een Hurley-verdediger, versnelde, creëerde ruimte voor zichzelf en schoot de bal kiezelhard met de backhand diagonaal in het dak van het doel. De klasse droop zondagmiddag af van de eerste Almeerse treffer van Jonas de Geus. De jonge middenvelder gaf met zijn eerste treffer in de Hoofdklasse het startsein voor een mooie middag voor Almere, die resulteerde in een 4-1 zege op de Amsterdamse gasten.

‘Die bal zat er lekker in’, zei De Geus na afloop met gevoel voor understatement. Een kleine glimlach sierde zijn mond, maar verder leek hij onbewogen en analyseerde hij professioneel de o zo belangrijke zege van Almere op Hurley.
Een overwinning die Almere voor een groot deel te danken had aan De Geus, volgens zijn coach Alex Verga ‘de beste man van het veld’. Achttien jaar is hij pas, maar nu al de onbetwiste leider van de promovendus. Met als sterke secondant ploeggenoot Terrance Pieters – net als De Geus international bij de Oranje Heren. ‘Ik weet dat er, zeker als het belangrijk is, extra naar ons twee wordt gekeken. Dat is ook logisch, maar van die druk heb ik geen last’, sprak De Geus na afloop koel.

Bondscoach Max Caldas genoot zichtbaar van het spel van Jonas de Geus

De student aan de UvA bewees dat in de zeventig minuten tegen Hurley. Van achteruit liep nagenoeg elke aanval via De Geus. Dat hij een strakke mandekking kreeg, liet hem koud. Soepel draaide hij keer op keer weg. En leed hij wel een keer balverlies, dan bracht hem dat niet van zijn stuk; de volgende aanval bood hij zich weer aan. Verdedigend coachte hij zijn medespelers veelvuldig en greep hij vaak daadkrachtig in. Aanvallend toonde hij zijn puntgave techniek, krachtige versnelling en overzicht.
Bondscoach Max Caldas, aandachtig toeschouwer in Almere, genoot zichtbaar van de jongeling, die hij twee dagen in de week onder zijn hoede heeft bij de Oranje Heren. Zoals diep in de tweede helft toen De Geus halverwege de eigen helft werd aangespeeld, met de backhand de bal in een beweging langs zijn tegenstander speelde en met een splijtende pass over vijftig meter aanvaller Manuel Verga vrij voor het doel zette. ‘Wow, wat een weergaloze actie’, genoot  de liefhebber Caldas.

Daniël de Haan (28) wordt bejubeld na de 4-1. Op de achtergond juicht coach Alex Verga. Foto: Henry Pieters.

Ook coach Alex Verga was na afloop lovend over de spelverdeler, die hij al jaren onder zijn hoefde heeft. De ‘hockeyvader van Almere’ kent ook de verbeterpunten van De Geus. ‘Jonas moppert soms te veel op zichzelf. Als op de training de eerste bal verkeerd gaat, kan hij in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Als ik twintig, dertig jaar geleden tegen hem had gehockeyd, had hij geen bal geraakt. Dan had ik hem na zijn eerste verkeerde aanname de wedstrijd uit geluld’, lachte de coach.

Tot mopperen was er zondag weinig reden voor Almere. De ploeg speelde vanaf de eerste minuut duidelijk om te winnen. Na de 1-0 van De Geus op slag van rust, kwam in de tweede helft Hurley via een een tip-in na een strafcorner van Stijn Jolie terug tot 1-1. Via twee heerlijke strafcornervarianten drukte Almere in het vervolg van de tweede helft het krachtsverschil uit in de score. Tot tweemaal toe voltrok Manuel Verga het vonnis: 3-1. Daniel de Haan bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 4-1.

Na weken chagrijn straalden de Almere-spelers weer plezier uit

Opvallend bij Almere was vooral het plezier dat van de manschappen van coach Verga uitstraalden. Hoe anders was dat de afgelopen weken toen het chagrijn overheerste. ‘We waren te veel met het resultaat en de stand op de ranglijst bezig’, erkende De Geus. Afgelopen week volgde een uitgebreide praatsessie (‘een crisisberaad vind ik te zwaar’). De Geus: ‘We hebben daarin tegen elkaar uitgesproken dat we weer moeten genieten. We hebben er als club zo lang voor gestreden om de Hoofdklasse te bereiken, dat het zonde is als we daar geen lol aan beleven. We hebben afgesproken niet meer naar de stand te kijken.’

Daar hielden de spelers zich bij Almere misschien tijdens de wedstrijd aan, maar na de zege op Hurley werd de Standenmotor toch snel geraadpleegd. Daarop staat Almere nu derde van onderen, drie punten van het ‘veilige’ Tilburg. De Geus: ‘Deze overwinning is een opsteker, maar we zijn er nog lang niet. Het is belangrijk vanaf hier de stijgende lijn vast te houden en te blijven genieten.’

Als De Geus zijn huidige vorm kan vasthouden, gaat dat voor Almere wel lukken en groeit de kans op klassebehoud. Voor de speler zelf gloort dan misschien wel deelname aan de Hockey World League of het EK met de Oranje Heren.

Almere – Hurley 4-1 (1-0)
’34 Jonas de Geus 1-0
’39 Lex Hoogeveen 1-1 (sc)
’42 Manuel Verga 2-1 (sc)
’57 Manuel Verga 3-1 (sc)
’68 Daniël de Haan 4-1

https://youtu.be/8HJQ0WRnuaM


Wat vind jij? Praat mee...