Winterstage op z’n retour bij topclubs: ‘Te volle kalender’

Landskampioen Oranje Rood en koploper Bloemendaal beleggen geen trainingskamp in de winter. Tilburg ‘doet’ twee dagen Antwerpen. De ouderwetse week naar het buitenland voor de tweede helft van de competitie is in de Heren Hoofdklasse op z’n retour.

De buitenlandstage naar een exotisch oord, waar zon, strand en hockeystick hand in hand gaan, dat is waar elke hoofdklassehockeyer het hele jaar naar uitkeek. Fondsen werden geworven door middel van diners, veilingen en de welbekende ‘aftermatch’ sponsortruien. Het liefst met zoveel mogelijk namen op de rug. Dat was ooit ludiek, maar levert in 2017 niet altijd meer die gezamenlijke trainingsstage op en de verhalen die daarbij horen.

Bij Kampong – al jaren steevast bij de top 4 – hebben ze wel geluk. Daar is via een veiling genoeg geld verzameld om naar het buitenland te gaan. De hockeystick kan thuis blijven, net als vorig jaar in Marrakech. De Utrechtse topclub gaat begin februari een paar dagen naar de sneeuw in Oostenrijk. ‘De kalender is tegenwoordig toch wat voller, dus kun je maar kort met elkaar zijn’, vertelt Kampong-aanvoerder Quirijn Caspers, die geveild is in het clubhuis van Kampong en daardoor binnenkort samen met Constantijn Jonker, Philip Meulenbroek en Erik Bouwens bij een Kampong-lid gaat koken. ‘Ons team is al lang bij elkaar. Hockeyen doen we wel genoeg. Het moet daarom voor ons ook teambuilding zijn. Het is toch anders op trip. Je spreekt weer eens andere mensen. Of het essentieel is voor onze prestaties? Dat weet ik niet. Ik denk dat het leuk en belangrijk is. Het breekt ook een beetje je voorbereiding.’

Topspelers zijn niet beschikbaar door Oranje of de HIL

Kan een geslaagde trainings- of winterstage een plekje verschil betekenen op de ranglijst? HGC-coach Jan-Jorn van ’t Land, die de teambuilding het liefst mét hockeystick doet, denkt van wel. Hij is nog in dubio waar de reis van de Wassenaarse topploeg naartoe gaat. ‘Op zo’n stage is er geen tijdsdruk en is iedereen er met de volle focus bij. Dat is waardevol en kan een grote rol spelen. Het hangt er van af wat je wilt bereiken als coach. Het klinkt wat zweverig, maar met veel nieuwe spelers gaat het bij onze stage om ‘verbinding’. Ik heb wilde ideeën. Het wordt óf warm, óf heel koud.’

Met een grote groep van dertig spelers is bondscoach Max Caldas van 12 tot 31 januari in Zuid-Afrika. Veel Nederlandse en buitenlandse topspelers zijn in van 21 januari tot zondag 26 februari bij de Hockey India League. Het beperkt de mogelijkheden, zeker van topclubs, voor een lange trainingsstage in het buitenland, als voorbereiding op de hervatting van de competitie op 26 februari.

‘Het liefst zitten we natuurlijk met minimaal twintig graden met de hele ploeg in Zuid-Spanje’, vertelt Rotterdam-coach Albert Kees Manenschijn, die met zijn team een paar dagen gaat trainen aan de Franse kust en dan aansluitend oefenwedstrijden speelt in België.

‘Maar wij missen international Seve van Ass en Adam Dixon (Britse hockeyer, red.). Dat zijn niet de minsten. Je kunt van alles met elkaar doen op stage, maar alle topploegen hebben hetzelfde probleem met spelers die er niet zijn. Dus willen we ook niet heel veel geld uitgeven aan onze winterstage. Dat geld kunnen we beter later gebruiken. Misschien dat we tijdens de competitie even weg gaan. Dat is ook wat we in de eerste helft van het seizoen hebben gedaan. Omdat veel spelers vermoeid waren van Rio, zijn we na de eerste wedstrijd tegen HGC een paar dagen naar Duitsland gegaan.’

Oranje-Rood mist twaalf spelers tijdens de winterstop

Dat Oranje-Rood – de afgelopen drie jaar landskampioen – niet op trainingsstage gaat, is een compliment voor de club, vindt coach Lucas Judge. ‘Ik heb zeven jongens die naar Zuid-Afrika gaan met het Nederlands Elftal. Twee Pakistaanse spelers die net voor de competitie komen. En nog drie jongens in de Hockey India League. Dat zijn twaalf spelers die een groot deel van de voorbereiding er niet bij zijn. Ik zou het liefst met de hele groep weg willen gaan voor de competitie. Maar ik wist dat dit eraan zat te komen. Dus misschien gaan we nog een paar dagen weg in maart. We gaan in ieder geval lekker in Nederland voorbereiden.’

‘Vroeger was het wel anders, met andere hockeykalenders. Maar een hele vette trip naar Argentinië of Zuid-Afrika zonder je vijf beste spelers is niet wat je wilt’, vat Bloemendaal-aanvoerder Wouter Jolie de situatie samen. Koploper Bloemendaal mist toppers als Florian Fuchs, Manu Stockbroekx en Jolie (Hockey India League) en internationals Glenn Schuurman en Thierry Brinkman (Zuid-Afrika). Vandaar dat de titelfavoriet in de winter helemaal niet op stage gaat. Maar met Pasen – met nog drie competitiewedstrijden te spelen – vliegt het sterrenensemble naar Barcelona of Madrid om daar zes dagen te trainen. Om in de zon de messen te slijpen, in strijd om de eerste landstitel sinds 2010. Het is in een overvolle kalender de winterstage 2.0. De lentestage.

Binnenkort vind je op hockey.nl een overzicht van de bestemmingen van alle Hoofdklasse-teams – Heren en Dames – die wel op trainingsstage gaan.


Wat vind jij? Praat mee...