Wordt dit het seizoen dat Tim Swaen definitief doorbreekt?

Nog een foto hier en een handtekening daar. Tim Swaen verliet zaterdagmiddag als laatste het veld in Eindhoven, de woonplaats van de speler van Bloemendaal. Hij scoorde opnieuw in de met 2-4 gewonnen wedstrijd van Oranje-Rood. Wordt zijn derde seizoen bij de Mussen het jaar dat hij echt doorbreekt? Daar lijkt het wel op.

Tim Swaen, om zijn naam kun je inmiddels niet meer heen. Drie seizoenen geleden maakte hij de overstap van Tilburg naar zijn huidige club. Van degradatiekandidaat naar potentiële landskampioen. Een grote stap, misschien wel te groot. Maar coach Michel van den Heuvel had het vertrouwen. Hij moest strafcornerschutter Blake Govers doen vergeten. Een zware last. Maar in het seizoen 2017/2018 pushte hij meteen zestien keer raak. 

Swaen kent zijn aantallen precies. ‘Ik scoorde zestien doelpunten in mijn eerste jaar bij Bloemendaal, dertien in mijn tweede seizoen. In mijn laatste seizoen bij Tilburg maakte ik er elf’, somt de Brabantse verdediger op. Nu staat hij na negen speelrondes al op tien treffers. Negen corners en een strafbal. Een totaal dat misschien wel verklapt waartoe Swaen dit seizoen in staat is. 

Swaen wist dat het er in zat

Dat beseft hij zelf ook: ‘Ik zit er goed in en ben blij hoe het gaat’. Maar relativeert meteen: ‘De winterstop komt er aan en daarna begin je weer opnieuw. Dan moet ik opnieuw mijn vorm zien te pakken.’ Swaen houdt een slag om de arm, maar zijn strafcorner draait dit seizoen gigantisch. ‘Hoe het kan, weet ik niet precies. De absolute cijfers zijn een verschil ten opzichte van voorgaande jaren. Ik wist wel dat het erin zat, maar het moet er alleen uit komen.’

Tim Swaen wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten. Foto: Bart Scheulderman

Een overzicht: Swaen scoorde een keer tegen Hurley, HGC en Tilburg en maakte er twee in de duels met Pinoké, Amsterdam en Almere. De ene treffer van zaterdag tegen Oranje-Rood completeert het lijstje. Stuk voor stuk doelpunten die zijn vertrouwen goed deden. ‘Vertrouwen groeit als je goals maakt. Met mijn vertrouwen zit het inmiddels wel goed. Dit jaar lukt het echt. Dat gebeurde bij vlagen de afgelopen twee seizoenen.’

Ik wist wel dat het er in zat, maar het moet er alleen uit komen. Tim Swaen

Swaen versus Bovendeert

Toch voert de Brabander met zijn tien treffers het topscorersklassement niet aan. Alexander Hendrickx van Pinoké bracht tegen Klein Zwitserland zaterdagmiddag zijn totaal naar twaalf treffers en vlak boven Swaen staat zijn teamgenoot Roel Bovendeert. De spits van Bloemendaal scoorde tegen Oranje-Rood zijn eerste strafcorner en maakte eerder al tien veldgoals. Een onderlinge competitie tussen de teamgenoten.

‘Dat is natuurlijk pure bijzaak, maar ik moet toegeven dat we er wel al wat grappen over gemaakt hebben. Hij vroeg me vorige week op hoeveel goals ik stond. Toen scheelden we ook een treffer van elkaar en trok Roel de conclusie dat hij  moest oppassen.’

Bijzaken die kunnen bij de ongeslagen koploper met de minst gepasseerde verdediging. Zondagmiddag wordt de ploeg van Van den Heuvel al opnieuw getest. Dan wacht de topper tegen achtervolger Rotterdam. Veel tijd om te herstellen heeft Swaen niet, maar een wedstrijd op zaterdag beviel hem wel. ‘We moeten nu alle zeilen bij gaan zetten om fris aan de start te verschijnen morgen. Maar dit mag van mij vaker. De zaterdag voelt als een zondag. Je kunt zo’n dag hetzelfde ingaan, met hetzelfde ritme. Op vrijdagavond moet je vlug na je werk de file in, dat is minder leuk. De vrijdagavond had zeker ook zijn charmes, bijvoorbeeld de vele verrassingen in de uitslagen.’

Tim Swaen. Foto: Bart Scheulderman

 


6 Reacties

 1. pietersmits

  Erg leuk dat de laatste tijd de onbekendere spelers/speelsters en verenigingen veel aandacht krijgen. Het blijft stimulerend om hier genoemd te worden. Top.

 2. jonathan

  Leuk om te zien dat hij het zo naar z'n zin heeft bij Bloemendaal. Als je vertrouwen krijgt van een man als van de Heuvel zegt dat wel wat. Voor mij nog steeds de heel goede trainer/ coach.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Zou mooi zijn als hockey.nl de statistieken er toe kan voegen: hoeveel gescoorde corners vs genomen corners? Lijkt er inderdaad sterk op dat de effectiviteit dit seizoen een stuk hoger is dan voorheen. En dan heeft Jasper Brinkman ook nog eens heel veel potentie!

 4. ERHO

  Erg leuk voor Tim, dat hij eindelijk doorbreekt. Misschien binnenkort een plekje in oranje....

  1. sachab

   Alleen vanwege een aardige corner? Hockeyend valt ie mijn niet echt op, eerlijk gezegd

 5. ericst29

  Prima corner, dito instelling, doch er zijn in de heren hoofdklasse te weinig wedstrijden waar dit soort spelers als veldspeler`getest` worden en op basis hiervan een uitnodiging voor Oranje kunnen verdienen. Corner doet echter, als eerder geschreven, niet onder voor die van Van der Weerden en de boel wat opschudden binnen Oranje, incasu de concurrentie verhogen voor de vaste elite zou geen kwaad kunnen. Conclusie: SELECTEREN deze vent!


Wat vind jij? Praat mee...