De Haagse derby: Van Ass en Jackson vs het wonder van KZ

De Haagse Derby werd afgelopen weekend al uitgevochten in de Promotieklasse Dames. Toen won HGC de clash tussen de Gazellen en de Steenbokken. Dit weekend in speelronde 8 van de Hoofdklasse staat de derby tussen de voormalige landskampioenen opnieuw op het programma, voor het eerst sinds 2009. Klein Zwitserland waagt de autorit van tien minuten naar Wassenaar. Zes redenen waarom de ploegen van elkaar winnen. 

Drie redenen waarom Klein Zwitserland wint

In het wonder van Klein Zwitserland past ook een zege op HGC

Twee seizoenen geleden speelde KZ nog in de Eerste Klasse. Het werd daar ongeslagen kampioen. Dat seizoen draaide alles maar om een ding: promoveren naar de Overgangsklasse. Dat lukte. De focus lag voor de mannen van KZ dat seizoen niet op de zondag, maar op de trainingsdagen. Daar beter worden, daar leren en zo klaarstomen voor de Overgangsklasse.

Na negen jaar keerde de ploeg weer terug op het hoogste niveau. De Haagse ploeg veroverde in de jaren zeventig en tachtig acht landstitels op rij. Een belangrijke schakel in de terugkeer en het ‘Wonder van KZ’ is coach Carlos Castaño Dibello. Hij liet zijn mannen harder trainen dan de Hoofdklasse-ploegen. Een harde aanpak en focus op het team. In de Overgangsklasse werd gewonnen. Totdat het eerste stond in de poule. Het succes kende geen grenzen. De ploeg haalde de play-offs voor de hoofdklasse en scoorde de gelijkmaker in de laatste minuut. Met shoot-outs tegen Hurley haalde KZ de Hoofdklasse dit seizoen.

In dit sprookje past ook makkelijk een overwinning op de klassieke concurrent uit Wassenaar.

Martijn van Grimbergen en Wisse Schapers. Foto: Willem Vernes Fotografie

HGC won dit seizoen thuis nog niet

Je zou het niet zeggen. HGC doet het toch goed in de competitie? Inderdaad, maar de ploeg van coach Paul van Ass won nog geen enkele thuiswedstrijd, de successen boekte de ploeg alleen in uitwedstrijden. De vier uitduels dit Hoofdklasse-seizoen werden gewonnen. Thuis verloor het van Oranje-Rood (4-5) en Amsterdam (0-2). Het speelde met 4-4 gelijk tegen Den Bosch.

Bij Klein Zwitserland hebben ze daarom alle vertrouwen in een goede afloop. In het clubhuis aan de Klatteweg en omgeving gaat het de hele week al nergens anders over dan het duel tegen HGC. Buurtbewoners  van HGC zijn alvast gewaarschuwd: het gaat zondag serieus druk worden. Die extra (luidruchtige) aanhang van KZ gaat het opnemen tegen de aanhang uit Wassenaar.

KZ heeft een hecht collectief

Voor een ploeg nieuw in de Hoofdklasse voegde Klein Zwitserland zeven nieuwe namen toe aan de selectie van twintig. De kern van de ploeg is intact gebleven. Het voegde dit seizoen Ruben Versteeg, Rutger Plat, Ben Craig, Tim Drummond, Fabio Blom en Jamie Wong toe aan de selectie.

Die versterkingen zijn nog schamel vergeleken met de mutaties bij  HGC. Maar liefst negen nieuwe gezichten in het Wassenaarse kamp, uit alle windstreken. De kern van Klein Zwitserland hockeyt wat langer samen en ook het begeleidingsteam (met assistenten Cecilia Rognoni en Don Tissen) is onveranderd. Als de Haagse formatie zondag als team opereert, hangt een stunt in de derby altijd in de lucht.

De saamhorigheid is groot bij Klein Zwitserland. Foto: Willem Vernes

Drie redenen waarom HGC wint

Toptrainer Paul van Ass komt met een uitgekiend strijdplan

HGC leek dit seizoen potentieel degradatiekandidaat te worden na het vertrek van Jorrit Croon, Tristan Algera, Wiegert Schut, Rik van Kan en Tom Hiebendaal. Oud-bondscoach Paul van Ass zorgde ervoor dat de club niet kopje onder ging in de Hoofdklasse.

Van Ass nam Seve van As, zijn zoon en aanvoerder bij Oranje, mee naar HGC en bouwde een heerlijke selectie, met veel aanvallende power van wereldklasse. Het Britse fenomeen Ashley Jackson, de Belgische goalgetter Max Plenneveaux, de Japanse superspits Kenta Tanaka, Floris van der Kroon, Karst Timmer, Lars Heerink,  Lucas Martinez Ruiz en Koen Bakhuis sloten aan bij de ploeg uit Wassenaar. De teruggekeerde Seve van Ass draagt de aanvoerdersband.

Paul van Ass. Foto: Willem Vernes

De clubliefde van Van Ass is zijn drijfveer. Zo kenmerkte hij HGC onlangs: ‘Het clubje met de vibe van David tegen Goliath’. In eerste instantie was het niet eens de bedoeling om weer op het veld te staan. De clubliefde van Paul van Ass heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er komend seizoen niet naar beneden maar naar boven wordt gekeken bij De Gazellen.

Als toptrainer weet Van Ass als geen ander wat er voor nodig is om te presteren in de derby, die hij zelf als speler ook vaak meeemaakte. Niemand hoeft erover in te zitten dat HGC zondag niet met een uitgekiend strijdplan aan de start staat.

Strafcornerkanon Ashley Jackson voelt zich weer thuis in Wassenaar

Hij oogde niet fit de eerste competitiewedstrijd en overwoog zelfs een ijshockeycarrière. Maar de Engelsman Ashley Jackson bewees het tegendeel van zijn criticasters en heeft er na zeven speelrondes al acht in liggen. Vijf daarvan uit de strafcorner, drie velddoelpunten.

Een goede aankoop van Paul van Ass dus, die wél vertrouwen in het Engelse fenomeen had. Hij trok Jackson al eerder aan bij de Wassenaarse club. Twee seizoenen speelde hij voor HGC. In seizoen 2009/2010 werd hij topscorer in de Hoofdklasse met 29 doelpunten. Jackson (28) was als international actief op drie Olympische Spelen: Beijing (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). In de Hockey India League (HIL) is hij met zijn team twee keer kampioen geworden.

Die bak aan ervaring gaat ervoor zorgen dat Jackson zondag in de beladen derby zo scherp is als een mes. Wij gokken dat hij in de derby zomaar goed is voor weer twee goals.

Seve van Ass (HGC) en Ashley Jackson, de sterren van HGC. Foto: Willem Vernes

Seve van Ass is los

Ashley Jackson is met zijn goals op papier de eyecatcher, maar de absolute leider van HGC is Seve van Ass. De aanvoerder maakte al furore bij Rotterdam en Oranje, en is ook bij HGC los. Hij strooit met passjes, spoort zijn teamgenoten aan en soleert als vanouds door de defensie van de tegenstander. Het plezier straalt van het gezicht van Van Ass.

Met het oog op het WK in Bhubaneswar zal bondscoach Max Caldas dat wekelijks met een glimlach aanschouwen, maar als KZ-fan en oud-speler van de Steenbokken moet Caldas zondag zijn hart vasthouden.

 


2 Reacties

  1. ferry

    Voor de volledigheid: Ruiz en Bakhuis zijn ook vertrokken bij HGC. Resp. OR en Dragons

  2. mickh

    Leuk dat nieuw elan bij HGC; het waren niet zomaar een paar spelers die deze zomer vertrokken bij HGC. Knap wat de ploeg tot op heden laat zien. Hulde aan vader en zoon van Ass.


Wat vind jij? Praat mee...