Zielloos Oranje-Rood na 5-0 blamage: ‘Geen collectief. Geen cohesie. Schrijnend’

Het loopt niet bij Oranje-Rood. Het rommelt. De zwartwitte eilandjes werden op ’t Kopje genadeloos afgestraft door het swingende oranje collectief van Bloemendaal, dat met 5-0 gretig gebruik maakte van een tegenstander, die sinds de winterstop op zoek is naar zichzelf. Of beter gezegd: naar elkaar.

In het tweede kwart liep international Bob de Voogd naar de bank en vroeg hij, geïrriteerd, het volgende: ‘Kan er iemand midden-midden gaan staan?’. Het was blijkbaar onduidelijk wat de invulling van de posities waren aan Eindhovense kant. Het gekwelde Oranje-Rood kwam naar ’t Kopje voor een topwedstrijd tegen Bloemendaal, om een play-offpositie te behouden. Maar zelfs die wetenschap zorgde niet voor de benodigde strijdlust. Het werd een ongekende blamage, tegen het team waar Oranje-Rood vorig seizoen nog knap in een onderlinge strijd het EHL-ticket van pakte.

Bij Oranje-Rood vocht ieder voor zichzelf, maar niet met elkaar. En dat opende de deuren voor een Bloemendaals speelkwartiertje, waarin internationals als Thierry Brinkman, Floris Wortelboer en Jorrit Croon mochten laten zien hoe goed ze wel niet kunnen zijn. Oranje-Rood boog met al hun grote namen diep voor deze talenten. Te diep. Thierry Brinkman mocht in de vijfde minuut vanaf de achterlijn door de hele cirkel soleren, zag keeper Pirmin Blaak naar de grond gaan en rondde bekwaam af. Wortelboer kreeg een rebound van de strafcorner voor zijn stick en rondde die af zoals een honkballer een homerun slaat. Kiezelhard en met een jaloersmakende overtuiging. Een paar minuten later mocht Brinkman voor de zoveelste keer aan een solo beginnen, omdat Oranje-Rood niet goed stond opgesteld en alle passlijnen open waren. Hij vond uiteindelijk Florian Fuchs voor de 3-0.

Floris Wortelboer viert zijn 2-0, hij wordt achtervolgd door o.a. Thierry Brinkman en Glenn Schuurman. Foto: Koen Suyk

‘Bij ons werd het een op een gegeven moment stil in het team’

Croon vond het toen tijd om te laten zien waarom hij de jongste hockey olympiër ooit is. Met twee perfect uitgekiende liftjes dribbelde hij met zijn kenmerkende 3D-hockey heerlijk langs de Eindhovense verdedigers, om Yannick van der Drift te vinden. Dat was vlak voor rust de 4-0 en toen moest Oranje-Rood de kleedkamer nog opzoeken. Coach Roger van Gent stond moederziel alleen voor de dug-out, terwijl iedereen naar binnenliep voor de thee. Er was geen contact met zijn spelers, terwijl je dat op dat moment juist zou verwachten. Maar communiceren met elkaar bleek zondag op alle manieren lastig.

‘Wij kregen geen druk op de bal, waardoor Bloemendaal aan alle kanten kon binnen snijden. Toen viel het als een kaartenhuis bij ons uit elkaar. We stonden we te ver van elkaar af en stapelden fout op fout. Zij hebben ons kapot gespeeld’, analyseerde aanvoerder Mink van der Weerden meteen na de wedstrijd. ‘Bij ons werd het op een gegeven moment stil in het team, na al die teleurstellingen vandaag. Dan lullen we tijdens de wedstrijd niet meer met elkaar. Dan wordt het heel lastig.’

Het strafcornerkanon benadrukte overigens dat het gedoe rond de Pro League-wedstrijd tegen Spanje, waarvoor de spelers eerst niet werden vrijgegeven door de club, niet meespeelde in de blamage, omdat hij er niet actief bij was betrokken. ‘Het wordt boven onze hoofden uitgevochten. Gelukkig zit ik niet in het bestuur van Oranje-Rood of de hockeybond. Dus hoef ik me er niet mee te bemoeien. Er zijn nou eenmaal meerdere belangen.’

Bloemendaal – Mink van der Weerden (Oranje-Rood) tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd Bloemendaal-Oranje Rood (5-0). Foto: Koen Suyk

Bob de Voogd was vooral geïrriteerd zondag

Aanvaller Bob de Voogd – binnen het Nederlands elftal soms de ‘thermometer’ van de selectie genoemd – was zichtbaar geïrriteerd tijdens de wedstrijd. Als hij ook de thermometer is van Oranje-Rood, dan was het kwik op die meter zondag tot ver onder nul gezakt. De sfeer was ijzig op de bank en in het veld bij Oranje-Rood. Maar zelfs het balen na de wedstrijd leek niet optimaal. Het leek zelfs meer op berusting. ‘Ik denk dat Bloemendaal het nog nooit zo makkelijk heeft gehad tegen ons, zolang ik me kan herinneren. Het was schrijnend. Er was geen cohesie, er was geen collectief. Het was niet eens dat Bloemendaal zó goed speelde’, zei De Voogd, die een hele lange stilte liet volgen toen hem gevraagd werd of het met zijn team nog wel goed kwam, na de vierde nederlaag na de winterstop.

Oranje-Rood organiseert dit jaar de EHL en het is de bedoeling dat de club dat de komende jaren ook doet. Maar dan moet het team wel die play-offs en de EHL halen. Door de 5-0 nederlaag ziet de Eindhovense club Den Bosch op gelijke hoogte komen in punten. Amsterdam en Rotterdam staan binnen drie punten. De Voogd dacht nog eens na hoe het goed ging komen. ‘We moeten gewoon weer beseffen waarvan we het moeten hebben. We moeten een collectief zijn op het veld. Dat waren we vandaag niet. We werden door het midden weggetikt.’

Na de wedstrijd bleef het Eindhovense team lang in de kleedkamer. Het was geen uur en een kwartier, zoals Amsterdam na hun 2-8 nederlaag tegen HGC. Maar het duurde langer dan normaal. Er was veel te bespreken, hoewel coach Roger van Gent niets wilde zeggen over wát er was besproken. Enigszins cryptisch reageerde de coach, die de grip op zijn spelers door zijn handen ziet glippen: ‘Wij liepen naar achteren, speelden reactief en misten een stukje vertrouwen door allerlei oorzaken. Welke? Wij scoren moeilijk en hebben veel verloren de afgelopen weken. Het is op dit moment niet voldoende. Hoe het nu verder moet, gaan we de komende week bespreken.’ 

Bob de Voogd kijkt niet blij tijdens de wedstrijd Bloemendaal-Oranje Rood (5-0). Links Manu Stockbroekx (Bldaal). Foto: Koen Suyk

Bloemendaal speelde juist wel als collectief

De 5-0 nederlaag was dan matig van Eindhovense kant, het was voor Bloemendaal na de teleurstellende 2-2 tegen Pinoké vrijdagavond een geweldige manier om zich te revancheren. Waar het bij Oranje-Rood verbaal stil viel, bleven de Mussen juist elkaar continu coachen en speelden ze met elkaar, alsof ze met een elastiek met elkaar waren verbonden. Ook de duelkracht van de Bloemendalers is indrukwekkend. Alles wat Bloemendaal vandaag goed deed, benadrukte juist de tekortkomingen op dit moment van Oranje-Rood, dat net als Bloemendaal over fantastisch spelersmateriaal beschikt, maar dit nu niet op de juiste manier weet te gebruiken.

Roger van Gent probeerde zijn manschappen in de bespreking aan te moedigen. Foto: Koen Suyk

‘Als het straks heerlijk weer is gaan we vlammen’

‘Elke fifty-fifty bal wonnen we op het middenveld. Er was verbinding binnen het team. We speelden agressief. Vooruit. Met durf. Het was héérlijk hockeyen’, reageerde Thierry Brinkman, met afstand de man van de wedstrijd. Hij opende de score met een fantastische solo en gaf twee assists. Maar hoe goed Brinkman ook speelt, hij zal in tegenstelling tot zijn beroemde vader Jacques nooit de credits tot zich nemen.

Terwijl zijn teamgenoot Floris Wortelboer nog maar eens zei na de wedstrijd dat iedereen Thierry in zijn team zou willen hebben, omdat hij zo’n teamspeler is. Dat vond Brinkman wel mooi, maar zichzelf prijzen in interviews is wel het laatste wat hij zal doen. Dus antwoordde hij: ‘Vorm is iets ongrijpbaars. Mijn benen zijn goed. Het koppie is goed. Maar het belangrijkste is dat we met Bloemendaal gretig en hongerig blijven. Want we weten allemaal wanneer het uiteindelijk moet gebeuren. In mei tijdens de play-offs. Als het straks heerlijk weer is gaan we vlammen.’ Als de 5-0 galavoorstelling tegen Oranje-Rood geen vlammen was, zal iedereen benieuwd zijn hoe écht vlammen er voor Bloemendaal er dan uitziet.


9 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Ook zorgelijk dat de kern van de Nederlandse verdediging, Blaak Van de Weerden en De Mol, zo makkelijk te passeren is. En NB aangevuld door 2 Pakistaanse internationals...

 2. pacoh

  Wordt lastig volgende week tegen een onbevangen Pinoké.

 3. mickh

  `Mooi kritische` benadering van Van Gent door journalist. Daar moeten we er veel meer van hebben, komt de sport ten goede:)

 4. GabyvanHout

  Een team kan geen seizoen lang teren op inzet en wilskracht. Je moet terug kunnen vallen op patronen en je technische vaardigheden.

 5. rudi wortmann

  Ben een vent van Gent! Hou dat geïrriteerde voor je. Je wordt er vorstelijk voor betaald daar hoort fatsoenlijke antwoord geven op vragen ook bij. Ook al denk je dat de vragen k@t zijn.

  1. rob1963

   Hij is helemaal niet geïrriteerd. Zakelijk en discreet. Maar m.b.t. ORH1..denk dat het verzadigd is daar. En laten we eerlijk zijn. De killers mentaliteit van de nieuwe lichting " talenten" is er (nog) niet.

 6. mickh

  Mee eens Rudi; goed betaald krijgen en jarenlang met fluwelen handschoentjes worden aangepakt. Het wordt tijd dat de journalistieke wind uit een andere richting gaat waaien. Die pretletter van hockey.nl die niet verder komt dan `met wat voor gevoel stap jij het vliegtuig in`? en `hoe lekker is dat niet`? mag derhalve spoedig op cursus. Daar is ongetwijfeld budget voor binnen de KNHB.

  1. jappiekrekel

   KNHB heeft baat bij haar eigen controle en censuur

 7. lize

  Het zijn maar 3 punten


Wat vind jij? Praat mee...