Ziggo Sport stopt met live en vernieuwt Hoofdklasse-programma

Ziggo Sport stopt met de wekelijkse live-uitzendingen van de wedstrijden uit de Hoofdklasse op zondagmiddag. De zender gaat wel door met het programma Hoofdklasse Hockey op zondagavond. Ziggo steekt dit programma in een nieuw jasje met reportages, analyses en de wedstrijd van de week. De NOS blijft op zondagmiddag wel Hoofdklasse-duels live en in samenvatting uitzenden.

‘De keuze om geen live Hoofdklasse hockey meer te brengen is omdat we vanaf dit jaar een breder hockey-aanbod hebben door de wedstrijden van Oranje die we uitzenden. We spreiden in feite onze hockey-inzet over meerdere fronten’, zegt Ben Visser, hoofd programmering van Ziggo Sport. De broadcaster zendt vanaf januari weer de duels van de Oranje-teams in de FIH Pro League live uit en brengt in oktober ook de olympische kwalificatieduels van de Oranje Heren op televisie.

De duels uit de Hoofdklasse blijven wel belangrijk voor Ziggo Sport, benadrukt Visser: ‘We blijven daarom nog steeds wekelijks Hoofdklasse Hockey uitzenden. Uit onderzoek is gebleken dat een substantieel deel van de hockeyliefhebbers graag deze samenvattingen ziet. Zo bieden we meer dan alleen die ene live wedstrijd per week.’

Meer diepgang bij programma Hoofdklasse Hockey

Het zondagavondprogramma Hoofdklasse Hockey krijgt wel een andere opzet. De afgelopen jaren werden in het programma de doelpunten van alle wedstrijden getoond. ‘Daardoor moesten we soms 55 doelpunten in een half uur proppen. We willen meer diepgang brengen’, zegt Maarten Nuyts, eindredacteur van Hoofdklasse Hockey.

In de nieuwe opzet is er een wedstrijd van de week, worden drie andere duels eruit gelicht en zijn verder de mooiste goals en meest bijzondere momenten uit de andere wedstrijden bij Ziggo Sport te zien. Alle goals en hoogtepunten zijn online te bekijken bij hockey.nl en via de clubsites.

Ziggo Sport-presentator John van Vliet. Foto: Koen Suyk

Nuyts: ‘We kiezen elke zondag een wedstrijd van de week. Daar gaan we op locatie met een analist, die de ploegen tegen het licht houdt en de sterke en zwakke punten analyseert. Ook laten we na afloop de hoofdrolspelers van de wedstrijd aan het woord. Dat doen we ook zoveel mogelijk bij de andere wedstrijden waarvan we een samenvatting tonen.’

De presentatie van Hoofdklasse Hockey is in handen van John van Vliet. Het programma wordt elke speelronde op zondagavond uitgezonden. Het aanvangstijdstip ligt tussen 22.30 en 23.00 uur.

NOS

De NOS blijft ook komend seizoen op zondag aandacht besteden aan het hockey in de Hoofdklasse, die aanstaande zondag van start gaat. De NOS brengt geregeld live wedstrijden op televisie of kiest voor  samenvattingen, die te zien zijn in de uitzending van Studio Sport tussen 18.00 en 19.00 uur op NPO1.

De omroep zal ook weer uitgebreid aandacht besteden aan de play-offs in de Hoofdklasse en heeft de uitzendrechten van de Olympische Spelen, die volgend jaar in Tokio worden gehouden.


13 Reacties

 1. robvisser

  Waardeloos. 'Meer diepgang' is een doekje voor het bloeden, een marketing term.

 2. MIck

  Volkomen logisch natuurlijk, keek geen hond naar de live uitzendingen.

  1. circlestorm69

   Ik keek wel. Die samenvattingen waren niet om aan te zien. Alle doelpunten op een rijtje, vaak zonder de actie(s) die er aan vooraf gingen te laten zien. Niet te doen. Ik hoop alleen dat ze ook eens bij andere verenigingen gaan filmen, en niet alleen op de lijn Amsterdam, Laren, Huizen. Maar ben benieuwd wat het gaat worden en of onze favoriete commentator er nog zit. Het zou toch een stuk plezieriger zijn als John van Vliet al het commentaar gaat doen!

 3. rancoburgzorg

  Als er 2 mensen op een fiets stappen wordt het live uitgezonden op NPO. Maar de tweede grootste teamsport van Nederland slaagt er maar niet in haar sport fatsoenlijk op een open tv net te krijgen. Zo creeer je nooit een fanbase. Wat een fiasco!

  1. goud

   Het gaat niet om het aantal deelnemers maar om het aantal kijkers; dat Ziggo hieraan begon was verrassender dan dat ze er mee stoppen. Zeker gezien de FIH verplichting tot uitzenden van Pro League wedstrijden die KNHB heeft neergelegd bij Ziggo was te verwachten dat er minder hockey-zendtijd zou komen bij hen. De sport-wereld en TV-wereld vinden elkaar als de sport veel kijkers trekt. De “grote van de sport” en het internationale presteren hebben geen enkele toegevoegde waarde bij de verkoop van reclame (ed).

 4. Runa Honig

  Wat me vooral ergert is de manier waarop dit slechte nieuws positief verpakt wordt. Redactie mag kritischer! Er moeten nu echt eens wat harde noten gekraakt worden in het gesloten hockeybolwerk. Meer met de vuist op tafel, meer doen om de sport beter te vermarkten, beeldvorming veranderen. Elitair is het allang niet meer. Hockey is snel en er gebeurt wat. Helemaal van deze tijd, waar de gemiddelde voetbalwedstrijd alleen zappend uit te zitten is. Maar het wordt ons gewoon door de strot geduwd en bijna iedere sportliefhebber kijkt naar wedstrijden, die echt niet om aan te gluren zijn. Er moet iets gebeuren in de hockeywereld. Mannen als Jons Hensel (of hoe heet die ex voorzitter van Adam) raadplegen. Dat soort heren hebben invloed en snappen hoe het werkt. Straks zitten we te jammeren dat we van de olympische kalender afgaan. Dan is het te laat....

  1. stekel

   Redactie is in dienst van de KNHB zelf. Begrijpelijk verzoek maar niet realistisch

 5. conegut

  Geen kijkers, geen schermtijd. Het is vaker geprobeerd. Hockey is en blijft een kleine sport, de hoofdklasse professioneel opzetten als een commercieel platform is de toekomst. Maar iedereen die zich er mee wilt bemoeien wil ook gelijk enorm verdienen. En dat gaat niet. Dames wedstrijden worden niet of nauwelijks bezocht op meerendeel van de clubs. Resultaat zie je op tv, is afbreuk voor de sport of is juist het beeld van de sport ? Niemand komt kijken langs het veld en niemand kijkt op tv. Bij de mannen leeft het iets meer, maar ook daar is de sfeer op het beeld nog niet super uitnodigend en spectaculair. Het komt gewoon niet over als een super gave sport. Prima. Maar voor de kijkers van deze niche sport is een goedkoper alternatief. Een online kanaal. Probeer dat maar eens nieuw leven in te blazen.

 6. Blaker

  Ik zit niet te wachten op meer gelul er omheen. Analisten, en vooral die kale presentator, kunnen wat mij betreft veel minder tijd krijgen of helemaal hun mond houden. Ik kijk liever naar wat meer wedstrijden.

 7. hockeyliefhebber12

  Meer live wedstrijden via het YouTube kanaal Hockey.nl een optie?

 8. Esther BoschvanRoozendaal

  Samenvattingen zijn nog om aan te zien maar geeft geen eerlijk beeld van de wedstrijd omdat de cameraman / vrouw / mens alleen maar de bal volgt . John van Vliet blijft gelukkig maar wie wordt de analist ? De meeste snappen niets van tactiek . Verder hoor ik mensen klagen dat je op een hockey terrein , ook waar niemand er last van heeft , niet meer mag roken . Wat een onzin mogen ze ook niet met V8 bakken en diesel auto' s naar de parkeerplaats rijden . 75 % van de k*nker zit in je genen en 25 % KAN door roken komen van een sigaret komen en niet eens van een sigaar dat is puur tabak , maar dat is nog niet eens bewezen . Ze kunnen beter iets tegen het ZUIPEN doen , en ze rijden ook nog naar huis .

 9. JM Mulder

  Ik zie liever wekelijks een Hoofdklasse wedstrijd dan al die Pro League wedstrijden. De echte interlands zijn voor mij toch de wedstrijden op een EK, WK of Olympische Spelen. De Champion’s Trophy als extra toernooi had nog enig allure. De Pro League ontbeert dat. Ik kan mij niet voorstellen dat het format van de Pro League met dat vele reizen over de gehele wereld over 5 jaar nog bestaat.. Verder blijft het opmerkelijk dat bij sommige wedstijden in de Hoofdklasse (dames) zo weinig publiek is. De clubs moeten daarbij m.i. kritisch naar de verbinding van de vaandelteams met de jeugd kijken...

 10. lize

  Zo laat dan lig ik al in bed man moet op maandag werken en wat een slechte samenvattingen slechts een goal wordt er getoond elke keer ,diep triest dit?! Dit is achteruitgang : Veel gepraat met al die kant en klare antwoorden ,cliches en oneliners, politiek gemotiveerd en correct interreseren ons niet ,weinig beelden en de beelden die we krijgen moet je met een loep bekijken Nee dat wilen we niet wat we willen is : heel veel wedstrijden zien met close- ups en slow motions en super slow motions , en drone views van alle akties van de spelers ,AKTIE bloed zweet en tranen in BEELD zegt meer dan duizend woorden ,niet al dat gezwets.Vergeet niet te Liken als je hiermee eens bent !


Wat vind jij? Praat mee...