Oranje Dames eindigen als 5e na dikverdiende zege op Australië

De Oranje Dames zijn zaterdag als 5e geëindigd tijdens de HWL Final in Rosario. De ploeg van Alyson Annan won in de herhaling van de WK-finale dikverdiend, maar nipt met 1-0 van Australië, de nummer 2 van de wereld. Lidewij Welten scoorde de enige treffer. De wedstrijd werd ruim een half uur stilgelegd vanwege een onweersbui.

In het 1e kwart kreeg Oranje enkele kansen om de score te openen. Eén daarvan was voor Kitty van Male, die een bal van Jacky Schoenaker verlengde, maar slechts het zijnet raakte. Kelly Jonker kreeg ook een mogelijkheid om de 1-0 op haar naam te schrijven. Liggend op de grond werkte ze de bal tegen de keepster van Australië aan.

Aan het begin van het 2e kwart waren het de Aussies die ten aanval trokken. Brooke Peris slalomde langs Maartje Krekelaar, Margot van Geffen en Eva de Goede en haalde met haar backhand uit. Joyce Sombroek kon de bal echter wegtrappen.

Grote kansen

De grootste kansen waren echter weer voor Nederland. Na een schitterende aanval over de rechterkant, met name door een mooie combinatie tussen Naomi van As en Lidewij Welten, belandde de bal bij Kitty van Male, die bij de paal stond te wachten. Maar ze werkte de bal naast. Een paar minuten later was het Maria Verschoor die de cirkel binnendreef. Ook zij scoorde niet; haar inzet belandde op de paal.

Het leek dan ook alsof de bal er niet in wilde. Aan het begin van het 3e kwart bleef dat zo. Lidewij Welten veroverde de bal en sprintte langs een Australische verdedigster om daarna uit te halen, maar de goalie bracht redding. Even later kwam Laurien Leurink net te kort om een pass van Welten binnen te schuiven.

Doelpunt van Welten

Uiteindelijk viel de treffer dan toch. Eva de Goede stuitte in eerste instantie nog op de keepster, maar in de rebound was Welten er als de kippen bij om het karwei alsnog af te maken: 1-0.

In het 4e kwart moesten de speelsters een half uur naar binnen vanwege een onweersbui. Eenmaal terug op het veld bleef Oranje de baas. Joyce Sombroek moest nog wel een keer redding brengen bij een strafcorner, maar daarna kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Nederland-Australië 1-0 (0-0)

42. Lidewij Welten 1-0