Oranje Dames klaar voor Argentinië na winst op Zuid-Korea

De Oranje Dames hebben woensdag ook hun laatste groepswedstrijd gewonnen. De ploeg van Alyson Annan kende een moeizaam begin van de wedstrijd, maar was vooral na rust veel te sterk voor Zuid-Korea: het werd 5-2. Donderdag speelt Nederland in de kwartfinale tegen Argentinië.

Na de zware regenval van dinsdag sloegen de Oranje Dames om 10.30 uur Argentijnse tijd af. Anne Veenendaal stond op goal, Marloes Keetels droeg de aanvoerdersband en Kitty van Male speelde uit voorzorg niet mee. Ze had last van haar rug nadat ze in het duel tegen Nieuw-Zeeland met een tegenstander in botsing was gekomen. In de kwartfinale is ze vermoedelijk weer inzetbaar.

1-0 van Welten

In de 7e minuut kwam Oranje op voorsprong. Na een actie van Ellen Hoog over de linkerkant tipte Lidewij Welten de bal mooi binnen: 1-0. Daarna was het echter Zuid-Korea dat op zoek ging naar een treffer. Uit een strafcorner waren de Zuid-Koreanen daar al dichtbij, maar vlak voor het einde van het 1e kwart viel de gelijkmaker pas echt. Zuid-Korea zette druk op de verdediging van Oranje en Eun Bi Cheon ging op Anne Veenendaal af, die ze omspeelde: 1-1.

In het 2e kwart ging Oranje meteen op jacht naar de 2-1. Die viel al snel. Oranje kreeg een strafbal nadat Laurien Leurink neer ging over de voet van de Zuid-Koreaanse keepster. Caia van Maasakker faalde niet en zette Oranje weer op voorsprong.

Backhand Hoog

Nog voor rust maakte Ellen Hoog er 3-1 van. Ze profiteerde van een defensieve blunder van een van de Zuid-Koreaanse verdedigers, die de bal liet glippen. Hoog kon meteen op het vijandelijke doel afstormen, omspeelde een verdediger en schoot met een backhand raak. 3 minuten later, op slag van rust, kwam Zuid-Korea wel meteen terug tot 3-2 via een strafcornervariant.

In het 3e kwart trapte Oranje het gaspedaal in. In de 41ste minuut zette Kelly Jonker de 4-2 op het scorebord. Laurien Leurink raakte eerst de paal, waarna Jonker in een scrimmage de beslissende tik gaf uit de rebound. Daarna speelden de Oranje Dames de wedstrijd gecontroleerd uit. De Zuid-Koreanen werden bij lange na niet gevaarlijk meer. Marloes Keetels pikte uiteindelijk in het 4e kwart ook nog een doelpuntje mee, waardoor de wedstrijd in 5-2 eindigde.

Nederland – Zuid-Korea 5-2 (3-2)
7. Lidewij Welten 1-0
14. Eun Bi Cheon 1-1
17. Caia van Maasakker 2-1 (sb)
27. Ellen Hoog 3-1
30. A Seung Park 3-2 (sc)
41. Kelly Jonker 4-2
48. Marloes Keetels 5-2