Oranje grijpt naast brons in bloedstollende troostfinale India

Nederland heeft zondagavond in Raipur in een bloedstollende troostfinale verloren van gastland India. Het werd 5-5 en vervolgens 3-2 in de shoot-outs. Oranje leek te wedstrijd al te hebben beslist: na de eerste twee kwarten was er een voorsprong van 2-0 na goals van Pruyser en Van der Schoot. India kwam echter langszij, met goals van Ramandeep, Rupinder Pal en vedette Sardar Sing. Mink van der Weerden hield Oranje op de been met 3 goals, maar in de shoot-outs trok India alsnog aan het langste eind.

Het duel tussen Nederland en India was ook historisch gezien bijzondere, want het was exact de honderdste ontmoeting tussen beide landen. In de afgelopen 18 jaar wonnen de Indiërs slechts één keer, nota bene het laatste duel waarin de twee tegenover elkaar stonden, tijdens de Champions Trophy van vorig jaar in Bhubaneswar (3-2).

Maar India had vanavond in het Sardar Vallabhbhai Patel International Hockey Stadium or Raipur International Hockey Stadium weinig zicht op een herhaling van die zege, want vanaf het eerste kwart lag het initiatief bij Nederland. In de 9e minuut nam Oranje de leiding dankzij Mirco Pruyser. Hij sloeg in de rebound vliegensvlug toe.

Ook in het tweede kwart waren de mannen van Caldas de betere op het veld. Niek van der Schoot beloonde het veldoverwicht in een tweede Oranje-treffer. Een wereldgoal, waarbij Van der Schoot door Seve van Ass uitstekend werd aangespeeld, vervolgens in de loop aanlegde voor zijn backhand en de bal keihard in de linkerkruising schoot. India leek hierna wat terug te doen, zocht de weg naar voren en kreeg twee strafcorners op rij. Geen daarvan belandde in het Oranje-doel, want Pirmin Blaak – vandaag de eerste doelman – stond zijn mannetje.

Oranje verzuimt duel te beslissen

In het derde kwart had Jeroen Hertzberger de kans om het duel volledig in het slot te gooien. Op slim aangeven van Bjorn Kellerman, kwam Hertzberger alleen voor de keeper terecht waarbij hij de bal voor het inslaan had, maar de bal verdween naast de linkerpaal over de doellijn. Een paar minuten later was daar dan ineens de goal van India. Al vallend sloeg Ramandeep Singh in de 39e minuut de bal over Pirmin Blaak, waardoor de wedstrijd voor Nederland ineens bol kwam te staan van de spanning.

Zeker nadat 2 minuten later Roel Bovendeert met een groene kaart voor 2 minuten naar de bank werd verwezen. India rook bloed en stormde op richting de Nederlands goal. Een paar benauwde momenten volgden voor de neus van Blaak, maar tot teleurstelling van het luidruchtige thuispubliek bleef de gelijkmaker uit.

7 goals in vierde kwart

In het vierde kwart leek Oranje de spanning wel te voelen: het spel werd slordiger. De bal werd een aantal keer ingeleverd en dat bood India de kans een strafcorner te versieren. Blaak zat erbij met zijn stick, maar kon niet voorkomen dat Ramandeep hard en laag binnen pushte: 2-2. Een paar minuten later lag ook de 3-2 erin. Ramandeep kwam knap voor Verga en tikte met de backhand binnen.

Kansen volgden over en weer. Een onterechte strafcorner werd gegeven (bal zou hoog zijn, maar komt op de scheen van Van As), maar Van der Weerden sleepte hem koel binnen: 3-3. Slechts een paar minuten later in het vierde kwart kreeg India weer een kans. Nadat Schuurman hoog wegwerkte mocht India aanleggen voor een strafcorner. Eerdere corners werden slordig uitgevoerd, maar deze was scherp. Lijnstop Turkstra kreeg hem echter op zijn voet en de strafbal die volgde werd door Rupinder Pal binnengepusht. Nog in dezelfde minuut leek Sardar Singh, de Indiase vedette, de beslissende te maken. Hij tikte de 5-3 hoog binnen. Nederland probeerde dit nog aan te vechten bij de videoscheidsrechter, maar zonder resultaat.

De laatste 5 minuten braken aan en Oranje vocht door. Uit een strafcorner van Van der Weerden volgde een strafbal: die pushte de Nederlandse verdediger hard binnen. Een bloedstollende laatste 2 minuten volgden. Met nog 5 seconden op de klok haalde Nederland een strafcorner. Kanon Mink van der Weerden twijfelde niet en scoorde zijn derde van de avond. Daardoor hield hij Oranje op de been en dwong shoot-outs af.

Shoot-outs

Ook de shoot-outs gingen gelijk op. Nadat Verga miste kon India bij een 2-2 stand de wedstrijd beslissen. Een overtreding van Blaak leidde tot een strafbal, die Rupinder Pal benutte. Daarmee besliste India de wedstrijd en won het voor een uitzinnig eigen publiek de bronzen medaille in een ontzettend spannend duel dat nog lang nabesproken zal worden.