Oranje ruim langs Duitsland na goal van debutante Krekelaar

De Oranje Dames zijn de HWL Final in Rosario in Argentinië begonnen met een 5-1 overwinning op Duitsland. Debutante Maartje Krekelaar maakte de openingsgoal. De andere doelpuntenmakers waren Lidewij Welten, Kitty van Male, Ellen Hoog en Eva de Goede. De Goede speelde haar 150e interland.

Na een minuut of 4 kreeg Nederland de 1e strafcorner van het duel. Caia van Maasakker legde aan, maar raakte de paal. Uit de daaropvolgende counter was het oppassen geblazen. De Duitse Lydia Haase probeerde een pass vanaf de linkerkant in het doel te werken, maar Joyce Sombroek behoedde Nederland voor een achterstand.

Goal van Krekelaar

In het 2e kwart sloeg Oranje toe. Na een snelle aanval werkte debutante Maartje Krekelaar de bal schuivend over de grond in het doel, na een pass van die andere debutante: Laurien Leurink. Lang kon Nederland niet van die voorsprong genieten, want amper een minuut later lag de bal al in het doel van Joyce Sombroek. De vrij staande Lydia Haase kreeg de bal toegeschoven en sloeg hard over de grond raak: 1-1.

Nog voor rust stelde Oranje orde op zaken. Lidewij Welten counterde over de linkerflank, waarbij ze de bal knap binnen de lijnen hield. Na een lange rush ging ze een een-tweetje met Maria Verschoor aan, waarna ze de cirkel binnendreef en met haar backhand uithaalde: 2-1.

3-1 en 4-1

Meteen na rust ging Duitsland op zoek naar de gelijkmaker, maar echt gevaarlijk werden onze oosterburen niet. Dat werd Nederland wel. Na een mooie aanval over meerdere schijven speelde Eva de Goede de bal naar de geheel vrijstaande Kitty van Male, die bij de paal simpel kon binnenwerken.

Een paar minuten later was het wéér raak. Dit keer sloeg Ellen Hoog toe. Uit een strafcorner schreef ze de 4-1 op haar naam. Die klap kwam Duitsland niet meer te boven.

Laatste kwart

In het laatste kwart probeerden de Duitsers het nog wel, maar meer dan een paar kleine stootjes deelden ze niet uit. Relatief gemakkelijk kwam Oranje de laatste 15 minuten door. In de slotfase maakte Eva de Goede er nog 5-1 van. Daarna werd er niet meer gescoord. Daardoor ging de overwinning naar Nederland, net als tijdens de halve finale van het EK in Londen (1-0).

Nederland – Duitsland 5-1 (2-1)

16. Maartje Krekelaar 1-0
17. Lydia Haase 1-1
26. Lidewij Welten 2-1
38. Kitty van Male 3-1
41. Ellen Hoog 4-1 (sc)
56. Eva de Goede 5-1