Oranje via gastland India overtuigend naar kwartfinale

In een volgepakt Sardar Vallabhbhai Patel International Hockey Stadium won Oranje maandagavond zijn laatste poulewedstrijd met 3-1 van gastland India. Daarmee kan Nederland de 1e plaats in poule B niet meer ontgaan en ontmoet het in de kwartfinale hoogstwaarschijnlijk Canada.

De bondscoach van India, Roelant Oltmans, had zijn spelers duidelijk het veld ingestuurd met de boodschap om het spel in de openingsfase aan Oranje te laten. Nederland mocht tot net iets over de middenlijn rustig opkomen voordat de Indiërs druk gingen zetten. De mannen van Max Caldas bouwden op, zochten naar de opening en wisten een paar keer de cirkel binnen te dringen. Maar daar stokte het vooralsnog en de Indiaase doelman kwam niet in gevaar.

In de 9e minuut van het eerste kwart kwam Oranje in ondertal te staan, nadat Floris van der Linden met groen naar de kant werd gestuurd vanwege een opzichtige overtreding. India leek hiervan te profiteren, want de eerste levensgrote kans van de wedstrijd volgde kort hierop. Ramandeep werd dichtbij het Oranje doel aangespeeld, maar zag zijn inzet gekeerd door Jaap Stockmann.

Op en neer

Het slot van het eerste kwart kenmerkte zich door gelijk opgaand golvend spel. Dan weer trok Nederland ten aanval, dan weer waren het de Indiërs die oprukten. Dat laatste tot groot enthousiasme op de tribunes, want zodra India ook maar in de buurt kwam van de Nederlandse cirkel, schreeuwden de 4000 toeschouwers hun land hartstochtelijk toe.

In het 2e kwart nam Nederland vaker het initiatief en dwong het India meer en meer in de achteruit. Constantijn Jonker was dichtbij de openingstreffer, maar vanaf schuin voor het doel vond zijn backhand het zijnet. Op slag van rust raakte het thuispubliek in extase nadat de bal achter Jaap Stockmann in het doel verdween, maar deze kwam hard van buiten de cirkel en werd onderweg niet meer door een Indiase stick aangeraakt. Het duurde even voordat dat bij het fanatieke thuispubliek doordrong.

Eerste strafcorner

Nederland pakte in het derde kwart door waarmee het voor rust was geëindigd. Vanuit een goede organisatie opbouwen om vervolgens met veel druk het Indiaase doel te bestoken. Dit resulteerde in de eerste strafcorner van de wedstrijd voor Oranje. Mink van der Weerden sleepte deze hard in de benedenhoek en tekende daarmee voor zijn 1e treffer van dit toernooi. Niet veel later was hij ook betrokken bij Oranje’s 2e treffer.

Van der Weerden sloeg de bal vanaf de rechterflank de cirkel in. Spits Mirco Pruyser zette zijn stick ertegen en zorgde zo voor de 2-0 voorsprong.

Van der Horst

Het laatste kwart was nog niet begonnen of India bracht de spanning terug in de wedstrijd. Chinglensana Kangujam verschalkte Stockmann uit de strafcornerrebound. Even later was het verschil weer 2 doelpunten, toen de Indiërs Bovendeert helemaal vrij lieten. Bakker vond hem met een subtiel passje en de spits van Bloemendaal rondde prachtig af in de korte hoek. India drong nog een beetje aan maar de Nederlandse verdediging – onder leiding van de sterk spelende en jubilerende Van der Horst (250e interland) – gaf niks meer weg.

Nederland – India 3-1

36’ Mink van der Weerden 1-0 (sc)
43’ Mirco Pruyser 2-0
47’ Chinglensana Kangujam 2-1 (sc)
54’ Roel Bovendeert 3-1