Round-up: Dag 2 HWL Final in Raipur

POULE A

Groot-Brittanië – Canada (3-1)

Groot-Brittannië opende de 2e speeldag van de HWL in Raipur, en het allereerste duel in Poule A, met een 3-1 overwinning op Canada. De 31-jarige aanvaller Simon Mantell had met 2 treffers een groot aandeel in de Britse overwinning.

Het duel begon spectaculair. Mantell schoot Groot-Brittanië al vroeg op voorsprong door in de eerste minuut van de wedstrijd van dichtbij binnen te tikken. Canada, de nummer 14 van de wereld, deed al snel wat terug. In de 4e minuut passeerde Mark Pearson met een schuiver vanaf rand cirkel, wat ogenschijnlijk bedoeld was als voorzet, de Britse doelman.

Veel meer wapenfeiten bleken de Canadezen vandaag niet te hebben. Groot-Brittanië nam het initiatief, bepaalde het tempo van de wedstrijd en schoot via Mantell, via wederom een tip-in, en Alistair Brogdon de 3-1 eindstand op het scorebord.

2. Simon Mantell  1-0
4. Mark Pearson  1-1
23. Simon Mantell  2-1
24. Alistair Brogdon 3-1

Bekijk hier de stand in Poule A.

Australië – België (1-0)

Australië en België speelden het hockeypubliek zaterdagmiddag op de banken met een heerlijke wedstrijd waarin beide teams de aanval zochten, maar Australië er verdiend met de winst vandoor ging dankzij matchwinner Jamie Dwyer.

Tot viermaal toe sneden ze in het eerste kwart gevaarlijk de Australische cirkel in en Tom Boom leek de openingstreffer te maken vanuit een strafcorner, maar de Australische doelman Andrew Charter hield zijn doel knap schoon met zekere reddingen.

Waar de Belgen in het eerste kwart hun dominantie niet wisten te vertalen naar doelpunt, namen de Australiërs in het tweede kwart wel de leiding dankzij 5-voudig wereldspeler van het jaar Jamie Dwyer. Dwyer nam de bal aan een meter voor de achterlijn, haalde uit en zag zijn bal in de lange hoek achter keeper Vincent Vanasch belanden.

Lang ging het tweede kwart vervolgens gelijk op, het spel stond bol van de interessante duels waarbij de Australiërs hun fysieke krachten aanspraken. Daardoor lukte het België niet om echt een vuist te maken en waren het de Kookaburras die het heft in handen namen.

In het derde en vierde kwart gaven de Aussies het initiatief niet meer weg en wisten ze tot twee keer toe de Belgische doelman te passeren. Toch kwam nooit de 2-0 op het grote scorebord in de hoek van het stadion, want beide treffers werden afgekeurd na een videoreferral van de Belgen.

Wat bleek uit de beelden; 1 treffer werd gescoord met de bolle kant van een Australische stick en bij de andere was er sprake van gevaarlijk hoog spel. Bij een 1-0 stand en met 60 minuten op de klok blies de scheidsrechter het duel af en zochten de spelers onder luid applaus van de duizenden Indiase toeschouwers de kleedkamers op.

22. Jamie Dwyer 1-0

POULE B

Duitsland – India (1-1)

India, het gastland van de HWL Final, heeft zich zaterdagavond in het duel met Duitsland kunnen herpakken na de 3-0 nederlaag vrijdagavond tegen Argentinië. Voor een fanatiek eigen publiek trok de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans een gelijkspel over de streep na een vroege tegengoal; 1-1.

De eerste kans van de wedstrijd was voor India, nadat Moritz Fürste zich simpel de bal liet ontfutselen stormden de Indiërs de cirkel met vier man binnen. Manpreet Singh kreeg de bal vanuit de kluts voor zijn stick, haalde uit en zag zijn bal onder de Duitse doelman doorgaan, maar Martin Zwicker haalde de bal van de doellijn en voorkwam zo een groot feest op de tribunes.

Amper 2 minuten later lag de bal er aan Indiase zijde in. Niklas Wellen kon na aan snelle Duitse aanval over de rechterflank zo vrij als een vogeltje bij de tweede paal intikken. 1-0 Duitsland. Aan het begin van het tweede kwart leek Duitsland te kiezen voor het spelen op de counter en lieten ze India de bal achterin rustig opbouwen.  India kwam kreeg hierdoor de kans beter in de wedstrijd te komen en Akashdeep Singh kreeg een grote kans op de gelijkmaer, maar de Duitse goalie Andreas Späck tikte met zijn linkervoet de bal schitterend uit de benedenhoek.

Na rust nam het geloof bij India verder toe en gesteund door het eigen publiek werd de aanval gezocht. En met succes. Akasheep Singh, de man van de wedstrijd aan Indiase zijde, maakte de gelijkmaker en het gejuich rolde van de tribunes. Uiteindelijk bleef de wedstrijd op 1-1 steken; een uitslag waar beide partijen na afloop tevreden mee instemden.

Roelant Oltmans haalde na afloop opgelucht adem op de persconferentie. ”We maakten vandaag een stuk minder onnodige fouten. Nog belangrijker vind ik de inzet van het team vandaag. Ze gingen door tot het einde en bleven vechten om die ene goal te scoren. Er wacht ons nu een zware wedstrijd tegen Nederland, maar de kwartfinale die daarna volgt is voor ons de wedstrijd waar het allemaal om draait.’

Opvallend was het meespelen van Moritz Fürste bij de Duitsers. Nog geen 24 uur voorafgaand aan het duel werd de Duitse sterkhouder nog met een brancard van het veld gedragen voor een bezoekje aan het ziekenhuis. Gevreesd werd voor een zware knieblessure nadat hij een Nederlandse stick op zijn knie had gekregen, maar het viel allemaal reuze mee. Op de persconferentie zei Fürste hierover: ‘Achteraf bleek het slechts een spierprobleem rondom mijn knie te zijn. Er is niks kapot en ik heb slechts pijn. Gelukkig hebben we een goed medisch team die me op tijd opgelapt hebben voor de wedstrijd van vandaag.’

6. Niklas 1-0
47. Akasheep Singh 1-1

Bekijk hier de stand in Poule B.

Nederland – Argentinië (3-2)

Het Nederlands elftal speelde zaterdagavond tegen Argentinië zijn 2e duel van de HWL Final in Raipur. Waar het duel van vrijdag tegen Duitsland in 0-0 eindigde, werden de Argentijnen zaterdag in een spannende wedstrijd met 3-2 verslagen.

En bekijk de interviews:
Caldas: ‘We zijn hier om te leren en te winnen’
 Brinkman kijkt uit naar ontmoeting met gastland India

10’ Thierry Brinkman 1-0
17’ Seve van Ass 2-0
22’ Roel Bovendeert 3-0
30’ Gonzalo Peillat 3-1 (sc)
39’ Gonzalo Peillat 3-2 (sc)

Maandag spelen de Oranje Heren tegen India. Bekijk het speelschema en de stand in Poule B