Round-up HWL: Doelpuntenfestijn en stunt in Raipur

Op dag 3 van de HWL Final in Raipur kwamen vandaag de vier landen van Poule A in actie. In het Sardar Vallabhbhai Patel International Hockey Stadium speelden België, Canada, Australië en Groot-Brittanië hun tweede poulewedstrijd van dit toernooi. Het enthousiaste publiek werd in deze 2 duels getrakteerd op maar liefst 16 goals.

Poule A

België – Canada (7-2)

België en Canada verloren zaterdag hun eerste duel in Raipur. En dus moesten beide ploegen vandaag succes boeken om zicht te houden op een mooie eindklassering in de poule. Wie een spannende strijd verwachtte kwam van een koude kermis thuis, want al na het eerste kwart was overduidelijk wie de 3 punten zou gaan pakken. Onze zuiderburen, met een 7-2 zege.

Binnen 15 minuten wisten de Belgen, tot grote vreugde van het massaal toegestroomde Indiase publiek, maar liefst 4 keer te scoren en stevenden de Canadezen af op een genadeloze afstraffing. Een minuut voor rust, toen de Belgische storm was gaan liggen, kwamen de Canadezen terug tot 4-1 dankzij Mark Pearson. Aan het eind van het 3e kwart leken de Noord-Amerikanen zelfs terug te komen in de wedstrijd en werd het 4-2.

De Belgen leken hierna weer wakker geschud. Ze kozen de aanval en liepen in het 4e kwart via Arthur van Doren, Tom Boon en Florent van Aubel gemakkelijk uit naar een ruime 7-2 zege.

Australië – Groot-Brittanië (2-5)

Groot-Brittanië zorgde zondagavond in Raipur voor een stunt door titelfavoriet Australië  met 5-2 te verslaan. Dat betekende de eerste Britse zege op de Aussies in een officieel duel sinds 28 september 1988. Toen, in de halve finales van de Olympische Spelen, werd Australië met 3-2 verslagen.

De Britten, de huidige nummer 4 van de wereldranglijst, mochten in het 1e kwart opvallend gemakkelijk de cirkel van de Kookaburras binnendringen. Henry Weir en Chris Grassick bekroonden de Britse aanvalsdrift en straften foutjes in de defensie van de Australiërs af met 2 goals.

Australië verkleinde aan het begin van het 2e kwart de marge tot 1 dankzij een benutte strafcorner van Jeremy Hayward. Amper 5 minuten later had de Australische doelman Andrew Charter, die vandaag zijn 100e cap mocht bijschrijven, het nakijken bij een strafcorner van Ian Sloan. Daardoor gingen de Engelsen met een knappe 3-1 voorsprong op de nummer 1 van de wereldranglijst, de rust in.

Vlak na de thee verschalkten de Britten opnieuw de Australische defensie en schoot David Goan de 1-4 op het scorebord. Met een ruime achterstand en nog minder dan een helft te spelen, zocht het fysiek sterke Australië de aanval en leek het op te schakelen naar een hogere versnelling. De Britten hielden goed stand, maar zagen de Australiërs in de 47e minuut toch dichterbij kruipen dankzij Matt Ghodes: 2-4.

Amper 2 minuten later gooide de Brit Phil Roper het duel in het slot door de 2-5 binnen te tikken. De resterende 11 minuten van de wedstrijd toonden de Aussies nog wel hun onverzettelijkheid door de Britse cirkel en doelman te blijven bestoken, maar een treffer bleef uit.

9. Henry Weir  0-1
13. Chris Grassick  0-2
17. Jeremy Hayward  1-2 (sc)
23. Ian Sloan  1-3 (sc)
32. David Goan  1-4
47. Matt Ghodes  2-4
49. Phil Roper  2-5