Round-up HWL: Argentinië heer en meester in finale

Argentinië heeft zondag de finale van de Hockey World League zeer overtuigend gewonnen. In een volgepakt Luciana Aymar Stadion, zoals het stadion in Rosario sinds zondag officieel heet, won het thuisland met 5-1 van Nieuw-Zeeland. De Oranje Dames zagen de finale vanaf de tribune, maar daar ging een opmerkelijk voorval aan vooraf. Duitsland pakte het brons na een zege op China.

Argentinië – Nieuw-Zeeland 5-1 (2-0)

De Argentijnen, die 4e werden in de poule, waren tijdens de finale heer en meester. In het 1e kwart was het wachten op een doelpunt van het thuisland. Aanvoerder Carla Rebecchi was er uit een strafcorner al dichtbij, maar de Nieuw-Zeelandse keepster bracht knap redding.

Meteen aan het begin van het 2e kwart was het alsnog raak: een prachtige goal. Maria Granatto nam de bal uit de lucht aan, trok vanaf de linkerkant naar binnen, slalomde langs 3 verdedigsters en schoot raak: 1-0. Vlak voor rust deed Maria Pilar Campoy er een schepje bovenop. Uit de rebound van een strafcorner verdubbelde ze de voorsprong.

Na rust maakten de Black Sticks de aansluitingstreffer. Het was Anita Punt die een strafcorner hard raak pushte. Daarna was het woord weer aan de Argentijnen. Eerst maakte Carla Dupuy er 3-1 van, daarna scoorde Noel Barrionuevo uit een strafcornervariant de 4-1. Het publiek in Rosario begon bij elk doelpunt steeds harder te juichen.

In het laatste kwart konden de Argentijnen hun geluk niet meer op: Delfina Merino maakte er 5-1 van. Uit een moeilijke hoek haalde ze vernietigend uit: de bal belandde in het dak van het doel. Het was een prachtig doelpunt. Daarna bleef de ploeg van Gabriel Minadeo de aanval zoeken, alsof het het publiek iets verschuldigd was na de teleurstellende resultaten in de poulefase. Gescoord werd er echter niet meer, maar daar zullen de fanatieke toeschouwers niet wakker van liggen.

16. Maria Granatto 1-0
29. Maria Pilar Campoy 2-0 (sc)
34. Anita Punt 2-1 (sc)
41. Carla Dupuy 3-1
44. Noel Barrionuevo 4-1 (sc)
50. Delfina Merino 5-1

ROSARIO - Hockey World League Final Women 22 ARGENTINA v New ZeaLand (Final) foto: celebratingAgustina Habif Maria Pilar Campoy, Noel Barrionuevo Pilar Romang en Delfina Merino FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

(foto: KNHB/Frank Uijlenbroek)

China – Duitsland 2-6 (1-4)

Duitsland greep het brons na een ruime zege op China. Het werd 2-6. De spanning was al snel ver te zoeken, want na een kwartier stond Duitsland al met 0-4 voor. Daarna namen de Duitsers gas terug.

Vlak voor rust schreef Mengyu Wang, die met 5 goals topscorer van het toernooi werd, uit een strafcorner de 1-4 op haar naam. Dat mocht echter niet baten, want in het 3e kwart scoorde Duitsland 2 keer. Wang scoorde ook nog, wederom uit een strafcorner, waardoor het duel uiteindelijk in 2-6 eindigde.

Opvallend: Duitsland werd in de poule met Nederland laatste, maar pakt dus uiteindelijk brons.

Individuele prijzen

Stacey Michelsen van Nieuw-Zeeland werd uitgeroepen tot Speelster van het Toernooi. Maria Granatto  won de prijs van Talent van het Toernooi. De Chinese Mengyu Wang was met 5 doelpunten topscorer.

Meer informatie is te vinden op de website van de FIH.