Round-up HWL (H): Belgen naar finale, Duitsers eindigen 7e

Halve finales HWL Final

India- België (0-1)

India is er wederom niet in geslaagd om een finale te bereiken van een grote internationale eindronde. De laatste keer dat India dat wel deed was in 1980 tijdens de Olympische Spelen van 1980. Het thuispubliek had vandaag goede hoop dat zij, 35 jaar na dato, getuige zouden zijn van een historisch sportmoment voor hun natie.

Maar de avond eindigde in mineur voor de 4000 toegestroomde Indiërs, want India verloor de halve finale van België met 1-0. Onze Zuiderburen openden al in de 5e minuut van de wedstrijd de score via Cédric Charlier. Deze stand bleef, ondanks dat België in de slotminuten in ondertal kwam te staan en India een indrukwekkend slotoffensief inzette, tot en met het laatste fluitsignaal op het scorebord.

Roelant Oltmans, de Indiase bondscoach, op de persconferentie: ‘We waren er dichtbij vandaag, maar dat is simpelweg niet genoeg. Misschien moeten we de factor geluk ook nog wat beter onder de knie krijgen. Dan valt die goal aan het einde misschien net wel. We hebben in ieder geval nog acht maanden om te groeien en daar heb ik vertrouwen in.’

De Nieuw-Zeelandse coach van België, Shane McLeod, was na het bereiken van de finale dolgelukkig:  ‘We plaatsten ons al voor het eerst bij de top 4 van de HWL. Een mooi resultaat, maar we zitten nu zelfs bij de laatste 2. Die ervaring van het spelen van een finale is van grote waarde van ons in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio.’

België neemt het morgen om 16:15 Nederlandse tijd in de finale op tegen Australië. De regerend wereldkampioen wist zich vrijdagavond al te plaatsen voor de eindstrijd door Nederland met 3-2 te verslaan. Nederland en India strijden om 14:00 om het brons.

5′ Cédric Charlier  0-1

Kijk ook het interview met de Belgische keeper Vincent Vanasch: ‘We wonnen dankzij een sterke verdediging’

Verliezers kwartfinales

Duitsland- Canada (8-3)

Duitsland heeft zaterdagavond in Raipur overtuigend beslag gelegd op de 7e plaats van de Hockey World League 2015 door de nummer veertien van de wereld Canada te verslaan met 8-3 . Hierdoor eindigden de Canadezen het toernooi als laatste op plek 8. De riante zege van Duitsland van vanavond betekende de eerste officiële zege van onze Oosterburen op dit toernooi.

Want van de voorgaande 4 duels werden er 2 gelijk gespeeld, tegen Nederland (0-0) en India (1-1) en twee verloren, tegen Argentinië (1-3) en Australië (1-4). Duitsland, in augustus nog 2e tijdens het EK in Londen, heeft op papier dus nog een hoop werk te verrichten wil het over acht maanden schitteren op de Olympische Spelen in Rio. Tegen, met alle respect, laagvlieger Canada startten de Duitsers voortvarend.

Binnen het half uur wist Duitsland 5 keer te scoren en was de wedstrijd al lang gespeeld. Toen Canada in de ‘extra tijd’ van de eerste helft via een strafcorner van Gordon Johnston een tegentreffer maakte, vloekten de Duitsers er hevig op los. Die spirit en onverschrokken winnersmentaliteit  lieten de Duitsers dit toernooi eigenlijk alleen in de eerste helft zien tegen Nederland, waarin ze gedreven en scherp speelden.

Na rust ontvouwde zich een rare wedstrijd. Duitsland kakte in en Canada mocht terugkomen tot 5-3. De Duitse bondscoach greep toen in met een opvallende wissel. Hij haalde de keeper er af en zette er een veldspeler bij. Met resultaat. In de 50e minuut leken de Duitsers weer wakker en vastberaden het toernooi goed te eindigen. Florian Fuchs tekende voor 6-3, waarna het Duitse slotoffensief begon. Oliver Korn en Constantin Staib sloegen de eindstand op het scorebord.

3′   Christopher Ruhr   1-0
4′   Christopher Ruhr   2-0
8′   Moritz Fürste   3-0
18′   Niklas Wellen   4-0
24′   Lukas Windfeder   5-0
30′   Gordon Johnston   5-1
41′   Mathew Guest   5-2
49′   Scott Tupper   5-3
51′   Florian Fuchs   6-3
54′   Oliver Korn   7-3
59′   Constantin Staib   8-3

Kijk voor uitgebreide statistieken op de site van de FIH.

De Duitse bondscoach Valentin Altenburg, op 18 november aangesteld als bondscoach van de Duitsers, overzag na het slotduel de HWL-prestaties van zijn team en had het over details die richting Rio verbeterd moeten worden. Florian Fuchs, tijdens het EK in Londen nog ‘Beste speler van het toernooi’, sprak over een teleurstellend toernooi dat duidelijk maakt dat er nog veel werk te verrichten is.

Bekijk ook

De interviews met Valentin Altenburg: ‘Duitsland heeft nog veel werk te verrichten’

Slotdag HWL Final

Het programma van de slotdag in Raipur ziet er als volgt uit:

Zondag 6 december:
Strijd om brons:
14:00   Nederland  –  India
Finale:
16:15   Australië  – België


Wat vind jij? Praat mee...