Round-up HWL: Duitsland wint ‘op z’n Duits’ van Australië

Niet alleen Argentinië, maar ook Duitsland, Nieuw-Zeeland en China hebben zich geplaatst voor de halve finale van de HWL in Rosario. Duitsland schakelde Australië ‘op z’n Duits’ uit door in de laatste minuut de gelijkmaker te maken en vervolgens via shoot-outs te winnen. Nieuw-Zeeland won van Groot-Brittannië en China versloeg Zuid-Korea.

De halve finales worden zaterdag gespeeld. Vrijdag is een rustdag.

Australië – Duitsland* 2-2 (2-0) *wint na shoot-outs

Duitsland won ‘op z’n Duits’ van Australië. De verlossende 2-2 viel pas in de allerlaatste minuut. Uiteindelijk trokken de Duitsers na shoot-outs aan het langste eind. Dat was nogal een verrassing. Duitsland was laatste geëindigd in poule A, Australië 1e in poule B.

Na 6 minuten maakte Georgia Nanscawen de openingstreffer. Ze scoorde met een tip-in  na een pass vanaf rechts. In het 2e kwart bouwde Australië de voorsprong uit. Een strafcorner mislukte in eerste instantie, maar uiteindelijk kwam de bal bij Kathryn Slattery die ‘m in het doel flanste: 2-0.

Ook na rust waren de Aussies aanvankelijk beter dan Duitsland, maar toch gaven ze de voorsprong uit handen. Tegen de verhoudingen in scoorden onze oosterburen de 2-1. De volledig vrij staande aanvoerder Lisa Altenburg kreeg de bal in de cirkel aangespeeld en haalde doeltreffend uit, waardoor de spanning in de wedstrijd terugkwam.

En toen gebeurde het. In de laatste minuut werkte Altenburg de bal van dichtbij in het doel: haar 2e goal van de wedstrijd. Shoot-outs moesten beslissing brengen. Daarin faalde Australië hopeloos. Van de 5 shoot-outs was er slechts 1 raak. Na de rake shoot-out van Jana Teschke renden de Duitsers juichend het veld op, maar het bleek dat Teschke niet binnen de tijdslimiet had gescoord. Jodie Kenny miste uiteindelijk namens Australië, waardoor Duitsland zich alsnog voor de halve finale plaatste.

Jodie Kenny mist 1-2

ROSARIO - Hockey World League Final Women AUSTRALIA v GERMANY QF) foto: Germany wins shoot out. FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

(foto: KNHB/Frank Uijlenbroek)

Nieuw-Zeeland – Groot-Brittannië 2-1 (1-0)

Groot-Brittannië verloor van Nieuw-Zeeland door een doelpunt 1 minuut voor tijd, waarbij de keepster niet vrijuit ging. En dat terwijl de Britten 5 minuten eerder juist op gelijke hoogte waren gekomen.

Nieuw-Zeeland kwam in de 22ste minuut op voorsprong dankzij een treffer van Anita Punt. Het duurde tot de 54ste minuut tot Groot-Brittannië  de 1-1 maakte. De Britten kregen een strafbal en Helen Richardson-Walsh liet dit buitenkansje niet onbenut. Daarna leek het duel op shoot-outs af te stevenen. Maar in de laatste minuut was het Olivia Merry die met een backhand de winnende treffer op haar naam schreef. Keepster Maddie Hinch ging daarbij in de fout in de korte hoek omdat ze in de zon leek te kijken, waardoor de Britten de halve finale mislopen. Dat betekent dat Nederland geen revanche kan nemen voor de verloren EK-finale. Na de wedstrijd rolden er tranen over de wangen van Hinch.

22. Anita Punt 1-0
54. Helen Richardson-Walsh 1-1 (sb)
59. Olivia Merry 2-1

China – Zuid-Korea 3-1 (1-1)

China, dat dinsdag in de groepsfase van Argentinië won, kwam tegen Zuid-Korea al snel op achterstand. Eun Bi Cheon kreeg de bal in de cirkel aangespeeld en stond oog in oog met de Chinese keepster. Ze omspeelde haar en bracht Zuid-Korea op een 0-1 voorsprong.

Daarna was het woord aan China. Nog in het 1e kwart kwamen de Chinezen op gelijke hoogte door een rake strafcorner. De 1-1 bleef tot vlak voor het einde van het 3e kwart op het scorebord staan. Toen frommelde Xiaoxue Zhang de bal uit een scrimmage in het doel: 2-1.

In de jacht op de gelijkmaker brachten de Zuid-Koreanen in de slotfase een vliegende keeper in. Het hielp echter niet. In de laatste minuut profiteerde China uit een snelle counter van het lege doel, waardoor de wedstrijd in 3-1 eindigde.

5. Eun Bi Cheon 0-1
9. Mengyu Wang 1-1 (sc)
45. Xiaoxue Zhang 2-1
60. Qiong Wu 3-1