EK 2021: Spaanse oudjes, piepjonge Panthers, ervaren Belgen

Vanaf vandaag komen 288 hockeyinternationals van elf verschillende landen in actie op het EK hockey in Amstelveen. Hockey.nl bestudeerde alle spelerslijsten met bijbehorende gegevens. We zien dat de Spaanse mannen met afstand de oudste ploeg hebben, dat de Belgen bulken van ervaring en dat de Italiaanse vrouwen nauwelijks scorend vermogen hebben.

EK mannen

De oudjes van Spanje
De Spaanse EK-selectie van bondscoach Fred Soyez is verreweg de oudste van de acht deelnemende landen. De vier oudste spelers van het toernooi zijn stuk voor stuk Spanjaarden: doelman Quico Cortés is 38 jaar, Pau Quemada en Miqual Delas 37 en David Alegre 36. In totaal hebben acht van de achttien Spaanse internationals de grens van dertig jaar al gepasseerd. Maar drie spelers zijn jonger dan 25 jaar.

De ervaring van de Belgen
Regerend wereld- en Europees kampioen België komt ook met een selectie waar de ervaring vanaf druipt. Ook de groep van bondscoach Shane McLeod telt acht dertigers, al zijn die qua leeftijd minder ver gevorderd dan de Spanjaarden. De achttien spelers van de Belgische selectie zijn samen goed voor – hou je vast – 3.836 interlands en 534 doelpunten. Dat is gemiddeld 213 caps en 29 goals per international.

John-John Dohmen is met 403 interlands koploper qua interlands bij de Belgen. Net als Cédric Charlier, Félix Denayer en Thomas Briels was hij al van de partij tijdens de Spelen van 2008 in Beijing. De minst ervaren veldspeler van de Red Lions is Nicolas De Kerpel met een schamele 69 interlands.

John-John Dohmen, de meest ervaren speler van de Red Lions. Foto: Koen Suyk

Twee Russische tieners
Het deelnemersveld aan het EK telt slechts twee tieners, en ze komen allebei uit voor Rusland. Alexey Sobolevskiy is met negentien jaar en zeven maanden het broekie van alle 144 EK-gangers. Zijn ploeggenoot Denis Starienko is één maandje ouder.

Productieve Boon
Van alle EK-deelnemers is Boon de productiefst voor zijn land. Na 299 interlands staan er al 124 doelpunten op het conto van de Belgische aanvaller. Oranje-international Jeroen Hertzberger zit hem op de hielen met 122 goals uit 254 internationale wedstrijden. De Spaanse aanvaller Pau Quemada (119) en Oranje-verdediger Mink van der Weerden (112) zijn de enige andere twee spelers met meer dan honderd interlanddoelpunten.

EK vrouwen

Gebrek aan Italiaanse goals
De selectie van Italië, de nummer 22 van de wereldranglijst, bevat maar vier (!) speelsters die in het recente verleden bewezen hebben een doelpunt te kunnen maken. Liefst dertien van de achttien veldspeelsters (inclusief de twee aangewezen reserves) staan nog droog in de nationale ploeg. Voor vijf van hen is dat logisch, aangezien ze vanaf zaterdag aan het vrouwentoernooi beginnen zonder ook maar één interland gespeeld te hebben. De bij Kampong spelende Chiara Tiddi is met zeventien doelpunten topscorer in de Italiaanse selectie.

Chiara Tiddi komt namens Italië in botsing met Oranje-international Laurien Leurink tijdens het WK van 2018 in Londen. Foto: FIH/Getty

Piepjonge Belgen
De Belgische bondscoach Raoul Ehren heeft voor het EK een piepjonge selectie samengesteld. De 18-koppige groep telt één dertiger en heeft tien speelsters die jonger zijn dan 23 jaar, onder wie de tieners France De Mot, Hélène Brasseur en Justine Rasir (allen 19 jaar). Toch beschikken de Red Panthers over voldoende ervaring: het gemiddeld aantal interlands per speelster staat op 87. Overigens hebben de Belgen niet de jongste speelster van het EK in hun gelederen: dat is de 18-jarige Duitse Jette Fleschütz.

McCay doet weer mee
De Ierse Shirley McCay bouwt de komende dagen in Amstelveen driftig verder aan haar indrukwekkende record. Geen enkele speelster in de Ierse sporthistorie kwam vaker uit voor een landenteam dan de 32-jarige verdediger, die begint aan haar achtste EK. Inmiddels staan er 306 caps achter haar naam, waarmee ze met afstand de meest ervaren speelster van alle EK-gangers is. Achter McCay volgen de Belgische Barbara Nelen (266 interlands) en Oranje-captain Eva de Goede (236).

Shirley McCay in actie voor Ierland tijdens het vorige EK, in 2019 in Antwerpen. Foto: Koen Suyk

Van Maasakker trefzeker
Van alle speelsters op het EK heeft de Ierse Anna O’Flanagan de meeste interlanddoelpunten op haar naam: zeventig in 207 duels. Vlak daarachter volgen de Spaanse Lola Riera (69) en Oranje-verdediger Caia van Maasakker (63), die haar vijfde en laatste EK zal spelen. Qua doelpuntengemiddelde heeft Oranje-spits Frédérique Matla de beste papieren. Van alle speelsters met minstens tien interlands in de benen is haar moyenne het hoogst: 0,61 (47 goals in 77 interlands).


Wat vind jij? Praat mee...