De ongekende cijfers van het historische WK in India

Het WK in India zit erop. Hockeyliefhebbers hebben de afgelopen twee weken kunnen genieten van 44 wedstrijden met veel doelpunten, talrijke plottwist en verrassende uitslagen. We doen een kleine greep uit de stortvloed aan statistische hoogtepunten van een historisch WK.

Als jou nog andere zaken opvielen tijdens dit WK, vermeld die dan hieronder in de comments.

1️⃣ Meer doelpunten dan ooit

De 44 wedstrijden in Rourkela en Bhubaneswar waren in totaal goed voor 249 doelpunten, de op één na hoogste productie ooit in de WK-historie. Alleen op het WK van 2002 in het Maleisische Kuala Lumpur vielen meer treffers (300), maar dat toernooi telde dan ook 72 wedstrijden. Als we kijken naar het doelpuntengemiddelde, dan spant het WK 2023 absoluut de kroon met 5,66 goals per duel. Een verbetering van het moyenne van het WK 2010 in New Delhi, waar 5,24 keer per wedstrijd werd gescoord.

2️⃣ Recordaantal hattricks

Op het WK in India werden de afgelopen twee weken tien hattricks gemaakt, meer dan op elk van de veertien eerdere WK’s. De hattricks kwamen ook van de stick van tien verschillende spelers. Van hen scoorden vier spelers zelfs vier keer of vaker in een wedstrijd: Jip Janssen (vier goals tegen Chili), Blake Govers (vier goals tegen Zuid-Afrika), Viktor Charlet (vier goals tegen Argentinië) en Tom Boon (vijf goals tegen Japan). Hoewel de laatstgenoemde in dat duel eigenlijk maar vier keer scoorde, gaat hij toch de boeken in als de enige speler die in twee WK-wedstrijden minstens vier keer scoorde. Eerder deed Boon dat op het WK 2014 tegen Maleisië (6-2, vier goals).

Tom Boon juicht na één van zijn WK-treffers in India. Foto: Willem Vernes

3️⃣ Peillat in de boeken

Hij kwam wat laat op stoom dit WK, maar uiteindelijk bewees Gonzalo Peillat andermaal zijn grote waarde. De strafcornerschutter van de Duitse wereldkampioen finishte het WK op zes treffers, waarvan vijf (!) na de groepsfase. Inclusief zijn eerdere zestien doelpunten als international van Argentinië op de WK’s van 2014 en 2018 heeft Peillat nu 22 treffers achter zijn naam staan. Alleen voormalig Oranje-international Paul Litjens maakte er meer in WK-verband (26). Peillat passeerde op de WK-topscorerslijst aller tijden twee andere Oranje-grootheden: Taeke Taekema en Ties Kruize, die elk 21 keer scoorden.

 

4️⃣ Topscorerstitel voor Hayward

De Australiër Jeremy Hayward, in de Hoofdklasse actief voor Den Bosch, hield aan een teleurstellend toernooi in elk geval nog een persoonlijk hoogtepuntje over. De verdediger kroonde zich tot topscorer van het WK met negen treffers. Hayward kwam in elke van de zes wedstrijden van de Kookaburras tot scoren en deed dat telkens uit een strafcorner. Met zijn treffer in de troostfinale tegen Oranje – zijn honderdste doelpunt in zijn tweehonderdste interland – evenaarde hij bovendien de legendarische Jamie Dwyer als Australisch topscorer aller tijden met zestien goals.

Jeremy Hayward. Foto: WorldSportPics/FIH

5️⃣ Recordproductie Oranje

Het Nederlands elftal was op het WK de meest productieve ploeg met 32 doelpunten. De ploeg van Jeroen Delmée hield Argentinië, Australië (elk 28 goals) en Duitsland (26) achter zich. Oranje was ook het team met de meeste velddoelpunten. Liefst negentien keer resulteerde een aanvalsopzet in een doelpunt. Namens Oranje maakte aanvoerder Thierry Brinkman de meeste veldgoals (zes). Alleen de Duitse aanvaller Niklas Wellen kon hem daarin bijbenen: ook hij kwam tot zes treffers uit veldspel.


Wat vind jij? Praat mee...