5 hoogtepunten van het EK Dames

Het EK in Antwerpen zat vol mooie momenten. In willekeurige volgorde vijf hoogtepunten van het vrouwentoernooi, dat door Nederland gewonnen werd.

1) De heerlijke ambiance bij België-Nederland

Helaas waren de Belgische supporters vooral geïnteresseerd in de Red Lions en toonden ze minder belangstelling voor de Red Panthers, maar tijdens de poulewedstrijd tegen wereldkampioen Nederland (1-1) was de sfeer wel fantastisch. In de warming-up leek het er nog gezien de bezetting op de tribune nog op alsof Nederland een thuiswedstrijd zou spelen, maar vlak voor het eerste fluitsignaal namen ook de Belgische fans plaats. Beide kampen hielden elkaar in evenwicht en zorgden voor een heerlijke ambiance. Op het einde wonnen de Belgische supporters het van het Oranjelegioen, toen het verrassende gelijkspel binnen handbereik kwam. Jammer genoeg was deze eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK meteen de meest sfeervolle van het vrouwentoernooi.

België heeft tegen Nederland de gelijkmaker gemaakt. Foto: Willem Vernes

2) De knotsgekke slotfase van Duitsland-Ierland, voor een plek in de halve finale

Het was een hectisch einde van de poulewedstrijd Duitsland-Ierland, waarvan de winnaar naar de laatste vier zou gaan. Voor de Duitsers was een gelijkspel ook genoeg. Het stond 1-1.

Vijf minuten voor het einde maakten Die Danas de 2-1. Maar de scheidsrechter had nét afgefloten voor een Duitse overtreding. Een overtreding die helemaal niet werd gemaakt, bleek uit de videobeelden. Daardoor bleef het spannend. Duitsland kreeg opnieuw een kans om de wedstrijd te beslissen, via een strafbal. Maar Nike Lorenz miste.

Tweeënhalve minuut voor tijd kreeg Lorenz geel, waardoor Duitsland met z’n tienen verder moest. Anna O’Flanagan, aanvaller van Ierland, kreeg een grote kans, op weg naar een nieuw Iers sprookje. Duitsland stond op het randje van uitschakeling. Maar de Duitse keepster Julia Sonntag doorzag haar liftje en voorkwam het doelpunt dat Ierland nodig had. Duitsland won, op het nippertje.

Anna O’Flanagan verwerkt in haar eentje de uitschakeling van Ierland. Foto: Koen Suyk.

3) Het feest van Duitsland na het bereiken van de finale

De halve finale tegen Spanje stevende op shoot-outs af, toen Duitsland 48 seconden voor het einde nog een strafcorner mocht nemen. Bij een stand van 2-2 sleepte Nike Lorenz haar ploeg naar de finale. Even later klonk de zoemer en barstte het Duitse feest los. Speelsters vielen elkaar in de armen, wissels stormden het veld in. Het was de eerste keer dit EK dat er bij een team zoveel emotie te zien was.

Duitsland viert het bereiken van de finale groots. Foto: Willem Vernes

4) De shoot-outs om het brons

Ieder toernooi verdient natuurlijk shoot-outs, gewoon omdat het dan altijd spannend is. Het doelpunt van Duitsland in de laatste minuut voorkwam ternauwernood een shoot-out-serie tegen Spanje, maar bij de strijd om het brons tussen Spanje en Engeland was het toch zover. Negen shoot-outs, negen keer nagelbijten. Maddie Hinch werd onttroond als shoot-out-koningin door de Spaanse keepster Maria Ruiz, die drie van de vijf Engelse pogingen onschadelijk maakte. Het was helaas de enige shoot-out-serie van het EK; bij de mannen was er niet één.

Spanje heeft de shoot-outs gewonnen en het EK-brons binnen. Foto: Willem Vernes

5) Het doelpunt van Lidewij Welten: Nederland Europees kampioen

De 8-0 winst op Engeland, de tip-in van Kelly Jonker in de finale, het doelpunt van Frédérique Matla tegen België na een schitterende aanval over zes schijven: veel momenten van Nederland waren mooi. Maar het eenhandige backhandje van Lidewij Welten in de finale tegen Duitsland, veertig seconden voor tijd, was ook bijzonder. Het was hét moment dat het Nederlands elftal na een spannende wedstrijd zeker wist dat de Europese titel binnen was. De nummer één van de wereld had het opnieuw geflikt.


4 Reacties

 1. Runa Honig

  Nu weten we het wel redactie! Leuk voor de meiden en zeer gegund, maar het was niet een toernooi om nu heel trots op te zijn en lang bij stil te staan. Over en sluiten, blik op de toekomst.

  1. robboomsma

   Zuurpruim....

  2. jj1996

   Ze hebben wel een titel behaald hoor...

 2. kcinna

  Daarnaast gaat het hier om het hele EK en niet enkel over onze dames...


Wat vind jij? Praat mee...