Ramadan geen excuus voor met hoofddoek spelende Maleisiërs

Uitgerekend in de tropische temperaturen van deze week mogen de islamitische speelsters van Maleisië tussen zonsopgang en zonsondergang eigenlijk niet eten en drinken. Hoe gaan zij tijdens de HWL in Brussel – het toernooi waarop ze zich hopen te kwalificeren voor het WK 2018 in Engeland – om met de ramadan?

Bondscoach Muhammad Dhaarma Raj wil niet zeggen of zijn speelsters meedoen aan de islamitische vastenmaand of niet. ‘Die vraag kan ik niet beantwoorden. Als ik dat doe, heb ik misschien een probleem’, is zijn ietwat mysterieuze, maar tegelijkertijd ook veelzeggende antwoord.

De waarheid ligt gevoelig in Maleisië, waar de islam de officiële godsdienst is. Hoewel Maleisië tot de meest westers-georiënteerde islamitische landen ter wereld behoort, kunnen moslims er een boete krijgen als ze tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang toch eten of drinken. Hun religie is ook de reden dat sommige speelsters tijdens de wedstrijd een hoofddoek dragen en zij allemaal hun blote benen bedekken met een blauwe maillot. Eén speelster uit de selectie is geen moslim, maar een christen. Uit saamhorigheid kiest ook zij ervoor om de maillot te dragen, hoewel de thermometer de afgelopen twee dagen in Brussel meer dan dertig graden aansloeg.

De selectie van Maleisië zingt voorafgaand aan de wedstrijd tegen Spanje (1-3) het volkslied. Foto: Koen Suyk

‘We hebben er als team voor gekozen om niet te vasten. Althans, nu nog niet.’

Eén van de islamitische speelsters laat in de mixed zone weten dat zij momenteel niet aan het vasten is, net als haar teamgenoten. De ramadan is op 27 mei begonnen en de HWL pas afgelopen woensdag, maar ook de weken voorafgaand aan het toernooi in Brussel hebben alle speelsters van het team niet gevast, geeft ze eerlijk toe.

‘Het was een moeilijke beslissing, maar we hebben er als team voor gekozen om niet te vasten. Althans, nu nog niet. Wij zullen de ramadan na de Hockey World League inhalen. Dat mag volgens ons geloof, als je daar een goede reden voor hebt. Wij willen hier zo goed mogelijk presteren. Het zou fantastisch zijn als we ons kwalificeren voor het WK. Het is warm en daarom moeten we volop eten en drinken om voldoende energie te hebben om te kunnen presteren.’

De technische staf vast wél

In tegenstelling tot de spelers vasten de bondscoach en de rest van de technische staf wel. ‘In Maleisië hoef je maar twaalf uur te vasten, in Europa negentien uur’, aldus de bondscoach. ‘Hier komt de zon in deze periode van het jaar vroeger op en gaat hij later onder. Wij vasten nu tussen 3 uur ’s morgens en 10 uur ’s avonds. Daarna eten we in het hotel. Het is zwaar, we hebben maar vijf uur waarin we mogen eten.’

Maleisië staat momenteel op de laatste plaats in poule B, de poule waarin Nederland niet speelt. Er werd verloren van Australië (0-3) en Spanje (1-3). 

Een speelster van Maleisië met op de achtergrond juichende Spanjaarden. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...