EK Dag 9: Ierland blameert zichzelf en degradeert, Wales viert feest

De Ierse hockeyers hebben hun kwakkelende campagne op het EK hockey afgesloten met een 4-0 nederlaag tegen het lager ingeschatte Wales. Daardoor degradeert Ierland en is het verrassende Wales over twee jaar op het EK in Amsterdam te bewonderen.

Het besluit om David Harte rust te gunnen om te herstellen van zijn blessure, zodat hij straks fit is bij Kampong en de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen, bleek in Antwerpen een enorme aderlating voor de Ieren. Al vanaf de eerste minuut zaten zij niet goed in het EK. Na acht minuten spelen hadden ze al drie goals geïncasseerd tegen Oranje. De Green Machine verloor alle wedstrijden en wist alleen tegen Schotland een punt te halen, toen het nipt een 3-1 achterstand goed maakte.

Zaterdag pushte strafcornerschutter Gareth Furlong (ex-Tilburg) in de degradatiepoule de eerste twee strafcorners langs Mark Ingram. Vooral bij de eerste goal zag Ingram er niet sterk uit. Wales wist intussen dat 2-0 genoeg was om voor een sensatie te zorgen. Na wat goede kansen voor Ierland na een gele kaart voor Owain Dolan-Gray van Wales, was het Dale Hutchinson die na een heerlijke solo de 3-0 scoorde. Toen Ierland de keeper had gewisseld, kon Wales de 4-0 maken. Eerder in het toernooi zorgde Wales al voor een sensatie door Engeland op 2-2 te houden.

Alexander Cox tijdens de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Wales is de nummer 25 van de wereld. Ierland de nummer 11. Maar de vechtlust van de hockeyers uit Wales overtrof die van de Ieren. De degradatie uit de A-poule van het EK is een hard gelag voor de Ieren. De kritiek op de Nederlandse coach Alexander Cox zal toenemen na deze blamage. Op het WK in India werd Ierland ook in de poulefase uitgeschakeld. In deze vorm zal Ierland het ook heel lastig krijgen in de olympische kwalificatiewedstrijden.

Geen salonremise Engeland

Onder toeziend oog van de Ierse bondscoach Alexander Cox, heeft Engeland met 3-0 van Schotland gewonnen op het EK in Antwerpen. Deze wedstrijd was belangrijk voor Ierland, want bij een salonremise zou Ierland degraderen uit de A-groep van het EK. Met winst op Wales kan Ierland zich handhaven op het hoogste niveau.

Engeland eindigt het EK met de zege op Schotland als vijfde. Een teleurstellend resultaat voor de mannen van Danny Kerry, die sterspeler Ashley Jackson een paar maanden geleden terughaalde bij de nationale ploeg. Engeland haalde de halve finale op het WK in India, speelde de Grand Final van de Pro League, maar zag in Antwerpen Spanje in de poule langszij komen. Schotland gaat degraderen uit de A-groep, als Ierland weet te winnen van Wales, een wedstrijd die om 15:45 begint.

Alexander Cox (r) en Kai de Jager van Ierland kijken geïnteresseerd naar de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

 


1 Reactie

  1. rudi wortmann

    deze coaches weten heel/te weinig van het Ierse hockey. De voorbereiding was ronduit slecht. En er is weinig organisatorisch vermogen en kennis bij de bond. Een dubbel functie als club/bonds coach blijkt niet te werken. Een assistent uit Nederland heeft meer nadelen dan voordelen. Of Cox haakt af óf je gaat fulltime aan de slag.


Wat vind jij? Praat mee...