Alexander Cox: ‘Ierse jongens gaan door het geluid’

‘Die Ierse topsportcultuur spreekt me heel erg aan. Die jongens gaan altijd door het geluid. Als coach heb je wat dat betreft nooit wat te klagen’, is de nieuwe Ierse bondscoach Alexander Cox (40) tevreden over zijn aanstelling en het team dat hij op het WK in India gaat coachen.

Het is makkelijk te denken dat met de connecties van Cox, het een ABC’tje was dat hij bondscoach van Ierland zou worden. Zijn keeper bij Kampong, geweldenaar David Harte, is aanvoerder van Ierland. Zijn voormalig assistent bij Kampong, Kai de Jager, zit ook in het begeleidingsteam van Ierland. Maar ondanks al deze relaties had Cox – net als alle andere sollicitanten – netjes een motivatiebrief geschreven, waarin hij uitlegde waarom juist hij bondscoach moest worden van de Ieren.

In Nederland en in Ierland trainen

‘Het eerste contact is een paar weken geleden geweest. Maar in Angelsakische landen worden dit soort sollicitatieprocedures heel officieel gedaan. Dus naast een brief heb ik ook voor een heel panel van de Ierse hockeybond vragen moeten beantwoorden, via Skype’, vertelt een opgetogen Cox, die vertrekt als bondscoach van Jong Oranje, maar wel hoofdverantwoordelijke blijft bij landskampioen Kampong. Dat wordt logistiek soms een uitdaging, hoewel hij richting het WK met de Ieren ook in Nederland gaat trainen.

‘De focus ligt nu vol op de voorbereiding van Kampong. Tijdens de competitie en in de voorbereiding op het WK gaan we met Ierland maandag en dinsdag centraal trainen, in Ierland of in Nederland. Het wordt druk, maar het is wel heel overzichtelijk.’

De Ieren op het EK. Foto: Frank Uijlenbroek

Ierland werd twee keer twaalfde op het WK

In het Indiase Bhubaneswar speelt Ierland voor de derde keer in de historie het WK hockey. Eerder werd het nationale team in 1978 en 1990 twaalfde, in hun enige twee deelnames. Twee keer speelden de Ieren de Olympische Spelen. In 1908 (zilver) en meer dan een eeuw later, in 2016 (tiende). De deelname aan de Olympische Spelen in Brazilië moest worden bekostigd met een crowdfunding campagne, vanwege een tekort van 225.000 euro. Dat de internationals van Ierland regelmatig zelf moesten meebetalen aan trips en desondanks richting de top-10 van de wereld kropen, zegt wat over hun mentaliteit, en geeft ook de beperking aan voor Cox.

‘Ik denk dat we wel degelijk nog kunnen stijgen op de wereldranglijst. Het verschil met landen die nu boven ons staan, is naast kwaliteit ook een groot gat in budget. In Nederland en bijvoorbeeld Australië is er de mogelijkheid om makkelijker centraal te trainen en een semi-fulltime programma te draaien. Dat is in Ierland moeilijker. Er zijn best wat internationals die naast het hockey een baan hebben, om rond te komen.’

‘Ik ben er héél blij mee’

Uiteraard hoopt Cox – onderhand bekend om het smeden van zijn ‘vechtmachine’ Kampong, dat onlangs de landstitel prolongeerde – dat hij aan het einde van het jaar met Ierland alweer een eerste stap omhoog kan maken. ‘Ik denk dat we wel degelijk nog kunnen stijgen. Het is een eer voor mij om dit team te coachen op het WK. Ik ben er héél blij mee. In India kunnen we belangrijke punten pakken voor de wereldranglijst. Het wordt een mooie uitdaging om te kijken wat we kunnen op het WK. Omdat het WK zo snel komt hebben we een korte termijn overeenkomst gesloten, maar natuurlijk kijk ik met een schuin oog al naar de Olympische Spelen van Tokio.’


2 Reacties

  1. rudi wortmann

    Trivia: Alexander Cox is niet de eerste Nederlandse coach van de Heren van Ierland, welke Nederlander is hem voorgegaan?

    1. stijn-van-de-ven

      Cees Koppelaar?


Wat vind jij? Praat mee...