Alexander Cox nieuwe bondscoach van Ierland

Kampong-coach Alexander Cox (40) wordt vanaf 1 augustus de bondscoach van de hockeyers van Ierland, die aan het einde van dit jaar het WK in India spelen. Voorlopig heeft de oefenmeester een contract tot het WK getekend. Cox is de opvolger van de Zuid-Afrikaan Graig Fulton, die afgelopen maand assistent werd bij het Belgische nationale team.

Bij de nummer tien van de wereld komt Cox zijn oude assistent Kai de Jager tegen van Kampong (twee seizoenen de rechterhand van Cox, komend seizoen de assistent bij Roterdam). De Jager is een van de drie assistenten bij Ierland. Ook zal Cox samenwerken met de Ierse aanvoerder David Harte, de keeper van Kampong. De aanstelling van Cox betekent dat de Nederlandse coach ook stopt als bondscoach bij Jong Oranje, een functie die hij sinds de Olympische Spelen van Rio in 2016 bekleedde. De KNHB gaat de komende tijd op zoek naar een vervanger voor Cox, die afgelopen week in Antwerpen met Jong Oranje nog succesvol was op een internationaal zeslandentoernooi. Cox blijft wel aan als coach van Kampong.

De Ier David Harte wordt gefeliciteerd door zijn coach Alexander Cox, na het behalen van de landstitel in 2017. Foto: Koen Suyk

Cox is de afgelopen jaren succesvol geweest als coach en heeft een goede reputatie. De BBC heeft het over de ‘highly-rated Dutchman Alexander Cox’ in hun artikel. Cox was assistent-coach van Max Caldas bij het behalen van het goud van de Oranje Dames op de Olympische Spelen in 2012 en het WK in 2014. Als hoofdverantwoordelijke bij de Utrechtse club Kampong won hij de Euro Hockey League (EHL) in 2016 en werd hij de afgelopen twee seizoenen landskampioen. Een titel waar de club 32 jaar op moest wachten.

Cox houdt van de Ierse mentaliteit

‘Ik ben trots om de nieuwe hoofdcoach te worden van het Ierse nationale team. De Ierse cultuur, de werkethiek en mentaliteit van het team, motiveren me om straks te beginnen met de voorbereidingen op de WK in India’, is de verklaring van Cox in het nieuwsbericht op de site van de Ierse hockeybond.

‘Na een uitgebreide sollicitatieprocedure zijn we blij dat Alexander ons team komt versterken. We zijn excited wat hij de Green Machine kan brengen. Zijn ervaring spreekt voor zich. Wij hebben het idee dat hij de juiste persoon is om ons team te leiden tijdens het WK dit jaar’, vertelt Jerome Pels, CEO van Hockey Ireland.


Wat vind jij? Praat mee...