Alexander Cox stopt per direct als bondscoach van Ierland

Alexander Cox heeft ontslag genomen als bondscoach van de Ierse mannen. Hij was sinds augustus afgelopen jaar actief in Ierland. Een besluit dat er aan zat te komen, aangezien de coach – in Nederland aan het roer bij  Kampong – na de degradatie van Ierland uit de A-poule op het EK al openlijk twijfels uitsprak over zijn toekomst.

De Ierse hockeybond maakte het vertrek van de coach woensdagmiddag bekend. ‘Het was een moeilijke keuze voor me. Ik heb nagedacht over de doelen die we hebben bereikt en niet hebben bereikt en ben zo tot deze beslissing gekomen. Het is goed voor me om nu een stap terug te doen’, reageert Cox tegen Hockey Ireland. ‘Ik heb met trots de Ierse hockey hymne gezongen voor elke wedstrijd die we speelden. Ik wil de spelers bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar en ik hoop dat ze het in de toekomst goed blijven doen.’

Cox degradeerde met The Green Machine vorige week naar het EK voor B-landen, nadat de ploeg in de beslissende wedstrijd kansloos verloor van Wales (4-0). Cox was direct na dat duel duidelijk. ‘Ik moet in de spiegel kijken. Ik heb gefaald’, waren toen zijn woorden. De coach heeft de afgelopen dagen gebruikt om het toernooi en de resultaten te evalueren. Daaruit bleek dat hij zichzelf niet meer de ‘juiste man op de juiste plek’ vond.

Kwalificatiewedstrijden voor Tokio

De Ierse bond moet snel op zoek naar een opvolger voor Cox. Over zeven weken staan de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen op de planning. Die wedstrijden zijn net als die van de Oranje Heren in de week van 20 en 27 oktober. Ierland plaatste zich als nummer elf op de wereldranglijst voor deze wedstrijden tijdens de FIH Series in Frankrijk, samen met Frankrijk. De tegenstander wordt in de loop van september bekend.

Treurnis bij Ierland op het EK. Foto: Willem Vernes


29 Reacties

 1. Runa Honig

  Dit was een te laag niveau voor de zeer capabele Cox, die kampong naar de top heeft gebracht en ze daar heeft gehouden. Ik zou willen dat dit besluit een gunstige voorbode is, namelijk overstap naar oranje, maar we weten inmiddels uit de NRC dat Caldas blijft, omdat de bond nog steeds heel tevreden is........ 🤔🤔🤔🤔

  1. AvA

   Hahaha

  2. Van Dessau

   De heer Caldas kan met knippen en plakken zo de tekst gebruiken van Alexander Cox. Een echte coach zou dat doen, doch het Oranje pluche is wel heel kleverig.

 2. robvisser

  Een hernieuwde samenwerking tussen Caldas en Cox kan ook. Cox als bondscoach en Caldas als assistent, met een optie dat laatstgenoemde mag vertrekken als die rol hem niet bevalt. Iedereen voelt wel dat er toch iets moet gebeuren. Tokyo duurt niet lang meer.

  1. Runa Honig

   Robv: ik zou willen dat het waar was, maar vergeet het maar.

  2. lexi-b

   De vraag is of Cox zin heeft om 2e viool te spelen bij een man die genoegen neemt met 2 EK titels in de afgelopen 5 jaar ...

 3. gaston-orozco

  Goede coach maar nauwelijks uitzonderlijk. Ierland is achteruit gegaan onder Cox. Dat gezegd hebbende, het is duidelijk dat het coachingpersoneel maar zoveel kan. Als de spelers middelmatig zijn, zul je waarschijnlijk niet sucess. Dat is ook hetzelfde met ons Nederlandse team. Ook dubbele rollen zijn uitdagend.

  1. Runa Honig

   Hockeyfan: cox had te weinig tijd om echt iets te kunnen doen met Ierland. Foute keuze, zal hij van leren. Dit doe je er niet even bij. Maar dat doet niet af aan zijn capaciteiten. Ik geloof echt dat dit momenteel de enige coach is die in een jaar tijd onze heren in de goede richting kan krijgen. Hij is analytisch sterk, heeft impact, kan motiveren en een team smeden. Dat is wat nu nodig is. Een vechtmachine!

 4. vostammer

  Alsof Cox uberhaupt keuze had. De Ierse bond heeft hem door de voordeur naar buiten laten gaan. Netjes van ze.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Caldas is wars van enige kritiek - men hoopt bij de KNHB kennelijk op een houdini act waarbij Nederland uit het niets Australie en Belgie voorbij zal gaan. Het zijn 6 verloren jaren en het zal zeer waarschijnlijk niet eerder dan 2028 zijn dat NL weer een mondiale prijs zal winnen - 28 jaar na de laatste. Het gat tussen de oudere generatie (De Wijn, Bakker, Van Ass, etc) en jonge generatie (Janssen, De Geus, Pieters) is groot. Spelers als Wegnez en Van Doren zitten er precies tussen in, dus de dominantie van Belgie gaat nog wel even duren.

  1. Runa Honig

   Luchtisblauw enz: dit is wel een heel somber beeld. Wil ik nog niet aan.

 6. GabyvanHout

  Een te laag niveau. Een goede trainer laat iedereen beter spelen. Hij heeft gewoon gefaald. Maar dat betekent niet dat het een slechte coach is, integendeel.

 7. maarten_13

  Wat fijn dat de azijnpissers een topic over het moedige besluit van Cox kunnen veranderen in klaagzang nummer 728912 (ongeveer) over Caldas... Ontopic: Ik kan niets meer dan respect hebben voor de keuze van Alexander Cox, dapper.

  1. MIck

   Wat is er dapper aan opstappen bij Ierland? Als coach van Ierland weet je dat je niet meekan met de wereldtop dus waarom Nu 7 weken voor een olympisch kwalificatie weglopen?

 8. gaston-orozco

  Inderdaad. Het is vreemd dat sommigen geloven dat hij een soort messiaans figuur is en dat we zeker Olympisch goud zullen winnen in Tokio. Ik zou zeggen dat hij niet dom genoeg is om het nationale team weer op zo'n korte termijn te willen coachen na het debacle in Ierland.  

 9. lize

  hij had zijn keeper niet ,jammer voor het internationaal Hockey dit .....winnen is doorgaan als je verliest totdat het lukt om niet meer te verliezen zei mijn grootvader (verzet gezeten) altijd ,moet je aan een coach zeggen die 4 jaar heeft moeten wachten op een titel met Kampong ,andere redenen zijn zwak infra ,weinig sponsoren ,kleine vrouwensport, weinig leden etc.......geloofwaardiger denk ik ?!

  1. jack-jacobs

   Ff los van de topic. Wat een mooie spreuk & zo waar: ‘winnen is doorgaan als je verliest totdat het je lukt om niet meer te verliezen’. ATTITUDE

 10. rudi wortmann

  g-hockeyfan ben met je eens. Het hockey van de ierse mannen onder Cox is er zeker niet vooruit op gegaan. Ook eens dat het ontbreken van David Harte heeft meegespeeld, echter Harte staat deze week wel op het trainingsveld met Kampong.... Cox/Harte... Ierland/Kampong... Coach/Aanvoerder... De Ierse bond onder (aanvoering van een Nederlander) heeft het netjes gedaan door hem zo te laten ‘uitstappen’.

 11. hickey-family

  De echte goede trainers/coaches maken mensen beter - whatever het niveau en halen dus meer/maximale/alles uit hun (mindere?) materiaal dan hun collegae, mijne heeren of ze weten hoe en wanneer te compenseren, stimuleren - erg leuk Om wales goed te zien spelen tegen Engeland en Ierland - Volgend EK Frankrijk erbij ... goed voor het Europese hockey net zoals onze nederburen; goed plan, gedegen opleiden en de juiste mentaliteit kweken

 12. jobe

  Ierland zonder Harte in de goal is anders, maar zelfs dan. Ierland was tactisch een bende en het klopte totaal niet. Coach van een topploeg zijn, blijkt maar weer eens vele malen makkelijker dan zelf iets moeten creëren. Internationals van Kampong nemen kennis mee en zijn zelf in staat om mee het team beter te maken. Die regelen heel veel. Cox heeft dus ook absoluut gefaald om aan te tonen dat hij de nieuwe Bondscoach zou moeten worden. Een prima assistent maar geen eindverantwoordelijke op dat niveau. Dit Ierland is het slechtste in jaren. Speelden met pure verwarring en waren meer dan onzeker. Er is waarschijnlijk zoveel geanalyseerd dat niemand er meer iets van snapte. Ik ben werkelijk benieuwd of hij in staat zou zijn om bijv. een KZ of Tilburg in de hoofdklasse te houden. Buiten dat: een zwaktebod om een zwalkend team dat nu zijn belangrijkste fase in gaat te verlaten. Is geen azijn pissen, dit oogt als een kapitein die het zinkend schip verlaat.

  1. Runa Honig

   Jobe: je hebt cox niet van dichtbij gevolgd, anders zou je beter weten. Ik weet er meer van, omdat mijn eigen familie een aantal jaren onder zijn hoede heeft gespeeld. Sorry, de nuance ontbreekt in jouw commentaar.

  2. jonathan

   de spijker op de kop jobe. HGC was ook een flop

 13. maarten_13

  @MIck, ik vind het een dappere keuze omdat hij inziet dat hij niet de meest geschikte persoon is om op Ierland naar een hoger plan te tillen. Dan kun je aan blijven modderen, of weggaan en hopen dat dat een schokeffect teweeg brengt.

 14. MIck

  Is toch niks dappers aan, als je bondscoach bent van Ierland weet je van tevoren dat je nooit met de wereldtop mee zal spelen. Er zullen toernooien zijn dat het een keer meezit en nu op de EK zat het tegen zeker met het niet meedoen van keeper Harte wat natuurlijk ook weer vragen oproept gezien de dubbelrol die Cox vertolkt. Kon Harte daadwerkelijk niet spelen of wilde clubcoach Cox geen risico met hem lopen.Nu 7 weken voor een olympisch kwalificatiemoment weglopen komt gewoon niet sterk over.

 15. gaston-orozco

  Eigenlijk is dit het derde middelmatige toernooi onder Cox. WK was een disaster en de uitvoering bij FIH series finales was middelmatig (verloren van Egypte en Frankrijk). Hij is zeker een van de betere coaches maar niet uitzonderlijk. Hoe dan ook, de dubbele rol werkt niet als Ierland serieus is over hockey. Ze hebben hun les geleerd. Cox waarschijnlijk ook.

 16. Esther BoschvanRoozendaal

  EEN JUISTE BESLISSING COX : Een goede trainer is nog geen goede coach , zie de resultaten bij HGC . Nu moet Caldas noch een grote jongen worden en er mee kappen , het wordt tijd voor nieuw elan . Oranje speelt net zo slecht als de Zeeman tenues eruit zien .

  1. robboomsma

   Neem jij het over als je het allemaal zo goed weet?

 17. de-leermeester

  Inderdaad een goede speler( of trainer ) is nog geen goede coach, daar is meer (onderbouwde ) kennis voor nodig. Echter dat ontneemt niemand het recht om kritiek te leveren ; kritiek is een (hoge) vorm van belangstelling en betrokkenheid. "Neem jij het dan over....." lijkt me dan ook een 'primaire' en 'gratuite' reactie. Mocht het mogelijk zijn dan is een bijdrage die het mogelijke 'probleem' kan oplossen zeer wenselijk. ("Wie van hockey houdt is ook een vriend"!)

 18. r-passmore14

  Irish perspective - He was never the correct fit for the Irish team. He does not have the best skills with people and was a culture shock for the team. Us Irish are very sensitive to this, especially to the Dutch. The players lost respect for him when he capped the Australian player 3 times before EK selection. An Irish team plays with heart but our blood was diluted. Tim Cross was only seen because he played in the Netherlands and never lived in Ireland. Many players were missed from the Irish league because he simply did not watch them. Craig Fulton watched more of our league since he left for Belgium than Cox. His motives were never the success of Ireland, but for the next Oranje coach. If the top of Irish Hockey was from hockey they would see this from his resumé. They are stupid and never should have appointed him in the first place. Our Performance Director found out about Cox’ new 2 year Kampong contract through social media! We have very good natural players but no full time clubs or national program makes it hard. A Full time coach in the big league means little contact time and no maximizing of that time. It was a fail from the start and most Irish saw this coming and happy he is no longer here.


Wat vind jij? Praat mee...