Alle FIH Awards naar India: geen prijzen voor Oranje Dames

Geen prijs voor Eva de Goede, Frédérique Matla, Maria Verschoor of Alyson Annan. De acht (!) FIH Awards van de jaarlijkse verkiezing van wereldhockeybond FIH hebben dit jaar allemaal een Indiase winnaar.

Gurjit Kaur en Harmanpreet Singh mogen zich de beste hockeyers van de wereld noemen. Zij zijn de opvolgers van Eva de Goede en de Belgische verdediger Arthur Van Doren, die de individuele prijs bij de voorbije twee verkiezingen wonnen.

Het eindoordeel van de verkiezing is gebaseerd op stemmen van nationale bonden, vertegenwoordigd door aanvoerder en coaches (vijftig procent), publiek (25 procent) en media (25 procent).

Marijne beste coach

Aan de Indiase prijzenoogst zit nog wel een Nederlands tintje: Sjoerd Marijne werd verkozen tot beste coach van de wereld, als ex-bondscoach van de Indiase vrouwen. De awards zijn uitgereikt op basis van de prestaties tussen januari 2020 tot en met de Olympische Spelen. De Indiase ploeg maakte in die periode onder leiding van Marijne een geweldige opmars door en haalde de halve finale van de Olympische Spelen in Tokio.

Bij de dames vielen verder de Indiase Savita (beste keepster) en Sharmila Devi (beste talent) in de prijzen. Bij de mannen gingen de overige prijzen naar PR Sreejesh (beste keeper), Vivek Prasad (beste talent) en de Australische coach van de Indiase mannen, Graham Reid (beste coach).

De Oranje Dames vinden we terug op plek twee (Eva de Goede), plek drie (Frédérique Matla) en plek zes (Maria Verschoor). Ook Alyson Annan is op een tweede plek geëindigd in de verkiezing van beste coach in het internationale vrouwenhockey.

Resultaten FIH Awards

FIH Player of the Year (vrouwen)

 1. Gurjit Kaur (India)
 2. Eva de Goede (Nederland)
 3. Frédérique Matla (Nederland)
 4. Agustina Albertarrio (Argentinië)
 5. Agustina Gorzelany (Argentinië)
 6. Maria Verschoor (Nederland)

FIH Player of the Year (mannen)

 1. Harmanpreet Singh (India)
 2. Alexander Hendrickx (België)
 3. Arthur van Doren (België)
 4. Aran Zalewski (Australië)
 5. Tim Brand (Australië)
 6. Jake Whetton (Australië)

FIH Goalkeeper of the Year (vrouwen):

 1. Savita (India)
 2. Belén Succi (Argentinië)
 3. Maddie Hinch (Groot-Brittannië)

FIH Goalkeeper of the Year (mannen):

 1. PR Sreejesh (India)
 2. Vincent Vanasch (België)
 3. Andrew Charter (Australië)

FIH Rising Star of the Year (vrouwen):

 1. Sharmila Devi (India)
 2. Valentina Raposo (Argentinië)
 3. Fiona Crackles (Groot-Brittannië)

FIH Coach of the Year (mannen):

 1. Vivek Prasad (India)
 2. Mustaphaa Cassiem (Zuid-Afrika)
 3. Sean Findlay (Nieuw-Zeeland)

FIH Coach of the Year (vrouwen):

 1. Sjoerd Marijne (India)
 2. Alyson Annan (Nederland)
 3. Mark Hager (Groot-Brittannië)

FIH Coach of the Year (mannen):

 1. Graham Reid (India)
 2. Shane McLeod (België)
 3. Colin Batch (Australië)

11 Reacties

 1. robvisser

  Dit mag je gerust wel schaamteloos noemen. Ook geen enkele poging om de schijn van partijdigheid te vermijden. Die Indiase voorzitter moet van het toneel verdwijnen. Komt de sport niet ten goede.

  1. marnixhendrik

   Geen verrassing maar wel erg teleurstellend. President vd FIH is volstrekt corrupt en doet wat hij wil. Andere bestuurders staan erbij en kijken er na…

 2. Michelvermeer

  Hahahahaha

 3. lynnBosman

  Ik roep het al even: het hele stemsysteem moet anders. Je maakt de sport echt belachelijk op deze manier. Vorige keer had Rebecchi bijna gewonnen door de fanvotes over De Goede. Als je naar de uitslagen kijkt is het krankzinnig hoeveel fanvotes India heeft gekregen. Over de coaches kun je van allen iets zeggen, maar Kaur over De Goede/Matla/Albetarrio, Devi over Raposo, Singh over Hendrickx is op z'n minst bijzonder te noemen.. Bekijk ook even de reacties op instagram van oa Rühr, Govers, T Hauke, Mccallin, Kemperman en anderen.

 4. frankvansprang

  Terecht dat de indiers alle prijzen hebben gewonnen en dat sjoerd de coach van t jaar is geworden . reden dat zij zich in hele moelijke omstandigheden hebben moeten voorbereiden ,dat ze zelfs niet op trainingsstage konden door t corana daar om vind ik dat zij de terechte winnaar zijn

 5. Mark Bouwman

  Wat een ontzettend beschadigende uitkomst voor de geloofwaardigheid van het hockey. Niets ten nadele van de hernieuwde opkomst van het Indiase hockey (velen zijn er blij mee). Maar wat hier gebeurt onder de koepel van een FIH met een Indiase voorzitter riekt toch wel bijzonder dubieus. Dit slaat nergens op. Ik schat in dat onze Belgische vrienden zich ook wel even achter de oren zullen krabbelen 😡

 6. astridv

  Schaamteloos

 7. Runa Honig

  Als de uitkomst niet bevalt, dan klopt het meteen niet. Wat mij betreft in het rijtje: als de rechter je niet gelijk geeft, spoort hij niet.

 8. pietersmits

  Ik geniet hier wel van en nog meer van sommige reacties. De meeste stemmen gelden binnen de gekozen methode. Lijkt me helder. En waarom is het corrupt als de Goede dan meer stemmen krijgt dan Kaur? Trumpiaanse gedachtengang

 9. lynnBosman

  Hahahaha, misschien moet je naar 2019 kijken. 3 x genomineerd, 3 x gewonnen. Nu 6 x genomineerd, 6 x gewonnen. Ik neem aan dat je het tegen mij hebt. Ik zie nergens corrupt staan, dus dat vind ik een beschuldiging vanuit jouw kant. Ik vind dat er best een aantal prijzen de kant van India konden (en zijn) uitgevallen, maar beste speelster/speler/rising star m/v is naar mijn mening niet terecht. Het gaat mij niet om De Goede. Op de OS kan ik 30 speelsters opnoemen die beter zijn, maar er zijn natuurlijk 6 genomineerd. ik zeg alleen dat het bijzonder is, dus weinig Trumpiaans aan. Zowel in 2019 als 2021.

 10. robvisser

  @lynnBosman Ja, iedereen die wat verstand heeft van het spelletje zal het erg raar vinden dat India alle prijzen in de wacht sleept, want het strookt simpelweg niet met de geleverde prestaties. En als ik kijk naar die foto van Sjoerd Marijne die op deze manier het gezicht van Gurjit Kaur vasthoudt, dan moet ik wat denken aan Gordon Ramsey die op soortgelijke wijze zijn pupil liet zeggen “I am an idiot sandwich”. Zo slecht is Gurjit Kaur nu ook weer niet, maar zoals je zegt er zijn er sowieso wel 30 op de OS die beter waren.


Wat vind jij? Praat mee...