Amsterdam vindt zichzelf opnieuw uit: ‘Lelijk winnen is ook winnen’

‘Ik was helemaal kapot, joh. Ik kon niet eens meer juichen’, zei Marijn Veen (22), de dragende kracht van Amsterdam, na de gewonnen veldslag in het Wagener Stadion tegen Den Bosch (1-0). Het gevecht met de recordkampioen had haar bijna al haar energie gekost, maar ze had nog net genoeg kracht om haar achterhoede te roemen. ‘Wij hebben de beste verdediging van Nederland.’

Vorig seizoen speelde Amsterdam vaak oogstrelend hockey, ook in de Europa Cup in Surbiton. Maar toen de prijzen werden verdeeld, bleef de ploeg van Rick Mathijssen verslagen met lege handen achter. Amsterdam miste de mentaliteit en de power om op het moment suprême onder volle druk een wedstrijd te killen.

Nu is het geen oogstrelend hockey meer dat Amsterdam speelt. De twee goals van Sosha Benninga die aan de basis van de knappe comeback in de kwartfinale tegen UHC Hamburg stonden, waren frommelgoals. Amsterdam heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Het is een ploeg die vooruit kijkt en niet in het verleden blijft hangen. Het team stroopt nu de mouwen op en gooit de beuk erin. Na de winterstop is Amsterdam getransformeerd in een ploeg die haast met geen mogelijkheid te verslaan is. Zelfs niet door Den Bosch, dat ook in de competitie van ze verloor.

De bank van Amsterdam ontploft van vreugde na het laatste fluitsignaal. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Nu is het niet erg meer als we lelijk winnen. Áls we maar winnen Amsterdam-verdediger Kimberly Thompson

‘We hebben nu een alles-of-niets-mentaliteit. Dat is anders dan vorig jaar. Nu is het niet erg als we lelijk winnen. Áls we maar winnen’, zei mandekker Kimberly Thompson (29), een van de bewakers achterin bij Amsterdam. Ze speelde een heerlijke pot. Een paar weken geleden had ze na rust SCHC-aanvaller Delfina Merino in haar broekzak zitten. Nu speelde ze de aanvallers van Den Bosch uit de wedstrijd.

Thompson: ‘Vorig seizoen zijn we misschien te veel in het negatieve blijven hangen. Keken we vooral naar wat onze zwakke punten waren. Nu gaan we alleen nog maar van het positieve uit. Van onze eigen kracht. We kijken nu naar wat werkt voor óns. Dat we niet meer het allermooiste spel spelen, dat maakt niet uit.’

Amsterdam-verdediger Kimberly Thompson is Den Bosch-spits Lieke Hulsen de baas. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Nu was Amsterdam wél meteen bij de les

Een van de wapens van Amsterdam is de scoop van Lauren Stam, de verdediger van Oranje die twee seizoenen geleden tijdens de decentrale training al op haar scoop trainde. Net als in de competitiewedstrijd tegen Den Bosch legde ze de bal van achteruit over alles en iedereen heen, om te voorkomen dat de opponent de opbouw verstoorde en snel kon uitbreken via de 100 meter-sprinters Lidewij Welten, Frédérique Matla en Joosje Burg.

Opvallend was de weergaloze start van Amsterdam, dat tegen UHC Hamburg en ook in de competitie eerst op achterstand moest komen om het heilige vuur te vinden. Deze keer kwam de thuisploeg uitstekend uit de startblokken en via een tip-in van Charlotte Vega uit een strafcornervariant op voorsprong. Vervolgens was het aanvallende spel van Amsterdam niet sprankelend meer. Wel zette de ploeg van Rick Mathijssen een nieuwe stap in de ontwikkeling van hun vechtlust. Waar ze zich de afgelopen weken telkens terug knokten van een achterstand, moesten ze nu met hand en tand een voorsprong verdedigen. Tot het laatste fluitsignaal aan toe.

Den Bosch zoekt na de nederlaag tegen Amsterdam snel de kleedkamer op. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

‘Vanaf het begin van het seizoen hebben we hier op gehamerd’

Marijn Veen: ‘We hebben een geweldige stap gezet met onze vechtlust en veerkracht. Daar zijn we vanaf september mee bezig geweest. Vanaf het begin van het seizoen hebben we erop gehamerd dat we altijd door moeten blijven gaan. Ik vind het prachtig om te zien dat we er al die tijd op hebben getraind en dat het nu op de belangrijke momenten lukt.’

De vrouwen van Amsterdam zitten in een geweldige flow en wanen zich onoverwinnelijk. Met twee overwinningen op twee angstgegners op rij ligt een te vroege euforische stemming op de loer, want Amsterdam heeft natuurlijk de hoofdprijs nog niet gewonnen. Maar de vooruitzichten zijn goed. Maandag in de finale wacht Real Sociedad, de nummer zeven (!) van Spanje dat zondag verrassend het veel sterkere Der Club an der Alster versloeg. Veen: ‘Nu moeten we het afmaken ook.’

Lees ook


1 Reactie

  1. ruurdjanrauwerda

    Hamburg over de knie gelegd, Den Bosch verslagen, morgen het toetje. Prima voorbereiding voor NL playoffs. Dames & staf, incl Rick Mathijsen met naam en toenaam: lekker doorgaan zo.


Wat vind jij? Praat mee...