Argentijnse vrouwen én mannen pakken ticket voor Tokio 2020

De Argentijnse hockeyvrouwen en -mannen hebben zich verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen in Tokio van vorig jaar. Las Leonas wonnen in de finale van de Pan American Games in het Peruaanse Lima met 5-1 van Canada. Los Leones versloegen zaterdag Canada met 5-2 in de finale.

Het wordt de achtste keer dat de vrouwen van Argentinië meedoen aan de Olympische Spelen. Zeven eerdere deelnames leverden nog nooit de hoofdprijs op, al was de ploeg er in 2000 en 2012 dichtbij (verloren finales tegen respectievelijk Australië en Nederland).

Dat Argentinië het hockeytoernooi op de Pan Am Games won, is allesbehalve verrassend. Las Leonas bereikten altijd de finale van het evenement en veroverden in zeven van de negen edities de hoofdprijs. Alleen in 2011 en 2015 moest Argentinië zijn meerdere erkennen in de Verenigde Staten.

Monsterzeges

In de Pan Am Games van de afgelopen weken walsten de Argentijnse vrouwen met speels gemak over de meeste tegenstanders heen. Zo boekten ze in de groepsfase een 13-1 zege op Cuba en vernederden ze gastland Peru in de kwartfinale met een 21-0 overwinning. De Argentijnse spits Julieta Jankunas kroonde zich met elf doelpunten tot topscorer van het toernooi, ploeggenoot Carla Rebecchi was goed voor zeven van de 47 Argentijnse doelpunten in zes wedstrijden.

Nog tien tickets

Na gastland en Asian Games-winnaar Japan is Argentinië het tweede land dat een olympisch ticket bemachtigd. In het vrouwenhockey zijn de komende maanden nog tien andere plaatsbewijzen voor Tokio 2020 te verdienen. Dat kan door een continentaal toernooi te winnen (zoals het aanstaande EK in Antwerpen) of via olympische kwalificatiewedstrijden die in oktober gepland staan.

Ook Argentijnse mannen naar Tokio

Ook de Argentijnse mannen hebben zich verzekerd van een olympisch ticket. Los Leones versloegen zaterdag Canada met 5-2 in de finale van de Pan Am Games in Lima. Argentinië was bij de vorige Spelen – in 2016 in Rio de Janeiro – de verrassende winnaar van olympisch goud door België met 4-2 te kloppen. Dat was de eerste olympische titel voor de ploeg.


5 Reacties

 1. lynnBosman

  Met alle respect, maar sinds de VS geen topteam meer heeft, is dit natuurlijk niet meer dan logisch. Het niveau van de tegenstanders is erg laag, als je dat vergelijkt met het EK.

 2. sapi

  Het EK zal net zo verrassend zijn !

 3. gaston-orozco

  inderdaad zeer waar @sapi! 😁

 4. lynnBosman

  Haha @sapi, Duitsland, Spanje, GB maar ook België lijken mij toch echt sterkere tegenstanders en de verschillen zullen niet zo groot zijn. Maar goed, gefeliciteerd Argentinië.

  1. sapi

   Ik hoop het! Een beetje onder druk hockeyen kan geen kwaad voor het dames team. In HPL is niemand van Nederlands echt getest.


Wat vind jij? Praat mee...