Arthur van Doren: ‘We gaan er niet dood van’

Binnen een vloek en een zucht keken de Red Lions tegen een 3-0 achterstand aan tegen een meedogenloos en ontketend Oranje. Het was voor de Belgen reden genoeg om al na zes minuten de koppen bij elkaar te steken voor crisisberaad. Arthur van Doren blikte daar na de wedstrijd op terug.

De Wereldspeler van het Jaar was een van de spelers die na het derde doelpunt het woord nam in het kringetje dat natuurlijk vooral was bedoeld om geen verdere schade te leiden of de schade te verminderen. Maar ook het kringetje – dat de Belgen zaterdag ook gebruikten na de twee tegentreffers die snel achter elkaar vielen in de clash met regerend wereldkampioen Australië (3-3) – kon niet voorkomen dat de Red Lions met 6-1 werden afgedroogd.

‘Ik heb gezegd dat we niet meteen bezig moesten zijn met terugkomen tot 3-3. Dat we rustig moesten blijven en moesten proberen de wedstrijd terug in handen te krijgen. We hoefden niet overdreven agressief in de communicatie te zijn. We moesten niet opeens van alles gaan veranderen. Ik denk dat we alleen een paar procentjes beter moesten spelen. En van daaruit proberen te bouwen. Maar gezien de score lukte dat niet’, vertelde Van Doren kort na de wedstrijd, toen hij de grootste teleurstelling al leek te hebben verwerkt.

Dat laatste kwam wellicht ook omdat de Belgen na de 3-0 geen moment meer aanspraak op de overwinning maakten. Misschien daarom was Van Doren al snel in staat er een paar Belgische uitdrukkingen uit te gooien als ‘We gaan er niet dood van’ en ‘We hoeven ons niet dood te slaan’.

Van Doren: ‘Dit kan nu eenmaal gebeuren op de Champions Trophy. Als iedereen top is, kan iedereen van elkaar winnen. Het verschil wordt vooral gemaakt door de vorm van de dag. Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat Nederland een stuk beter was dan wij. Dit moedigt ons alleen maar aan om in de toekomst revanche te nemen. Zij hebben hetzelfde meegemaakt op het EK. Toen gingen zij in de poulefase met 5-0 de boot in.’

Toch maakte Van Doren zich wel zorgen over de manier waarop sommige tegengoals tot stand kwamen. Niet alleen tegen Nederland, maar ook tegen Australië. ‘We hebben een aantal vermijdbare doelpunten geïncasseerd. Dat is atypisch voor ons spel. We moeten daar goed naar kijken en dat zien om te draaien. Anders blijven we onszelf dit toernooi tekort doen.’


Wat vind jij? Praat mee...