Australië dankzij opleving in slotfase naar brons op WK

Australië heeft voor de derde keer in vijf edities een medaille overgehouden aan een WK vrouwenhockey. De ploeg van Katrina Powell versloeg Duitsland dankzij twee treffers van Stephanie Kershaw, die in de slotfase tweemaal scoorde: 1-2.

Het was een kort nachtje voor Duitsland, dat zaterdag overuren maakten tegen Argentinië. In die heerlijke wedstrijd verloren Die Danas na het nemen van shoot-outs, na zestig minuten stond het 2-2. Australië – dat van Nederland had verloren in hun halve eindstrijd – kreeg een paar uur meer rusttijd, maar eigenlijk was dat in de eerste helft amper te zien.

Beide teams maakten er samen een tamme vertoning van, waardoor het publiek in het olympisch stadion van Terrassa geregeld wegdommelde in de heerlijke vooravondzon. Er waren nog bijna geen kansen geweest, toen Lena Micheel de bal hard vanaf de cirkelrand in het Australische doel roste. De Duitse middenvelder, die dit seizoen door blessureleed amper in actie kwam, maakte in de kwartfinale ook al de belangrijke 1-0 – de enige goal van de wedstrijd – tegen Nieuw-Zeeland.

Nog lachende gezichten bij Duitsland na de openingsgoal van Lena Micheel. Foto: Willem Vernes

Reuzekans voor Duitsland

Tel daar een mislukte Duitse corner bij op en het verhaal van de eerste helft is wel verteld. Na rust kwamen er iets meer kansen, vooral voor Pia Maertens. De spits van Duitsland hielp twee mogelijkheden om zeep, waarvan ze de laatste absoluut had moeten maken. Ze had de bal voor het intikken, maar schoot niet snel genoeg om keeper Jocelyn Bartram te verslaan. Aan de overkant kreeg Australië ook eindelijk een kans, maar de eerste corner van Penny Squibb werd door de Duitse verdediging gekeerd.

Elf minuten voor tijd viel alsnog de gelijkmaker, via een droog schot van Stephanie Kershaw. De aanvaller ploegde door een aantal Duitse sticks en rondde degelijk af. Dat bleek het zetje dat Australië nodig had. De Hockeyroos hadden in het laatste kwart de smaak opeens helemaal te pakken en drukten door. Vier minuten voor tijd was het weer Kershaw die van dichtbij toesloeg en Australië de zevende WK-medaille bezorgde.

Bondscoach Powell bestempelde de derde plek als een beloning voor het harde werk in de laatste jaren, waarin Australië het verre van gemakkelijk had. Het veranderde van de oude, zwaar bekritiseerde topsportcultuur en het gebrek aan internationale wedstrijden vanwege de strikte coronaregels trok een zware wissel op haar ploeg. ‘De laatste jaren waren we vrijwel uitgesloten waren van internationaal hockey en konden we weinig anders doen dan trainen’, geeft Powell aan.

‘Het zwaarste aan de afgelopen periode was om de meiden weer te laten geloven in zichzelf. Dat ze weer doorkregen hoe goed ze eigenlijk zijn. Ze hebben de laatste tijd met meer plezier op het veld gestaan.’

Duitsland – Australië 1-2 (1-0)
14. 1-0 Micheel
49. 1-1 Kershaw
56. 1-2 Kershaw