Australië neemt afscheid van Knowles met titel op Commonwealth Games

De ‘Kookaburras’ hebben voor de zesde achtereenvolgende keer de Commonwealth Games gewonnen. Zaterdag versloeg Australië in haar eigen Gold Coast rivaal Nieuw-Zeeland met 2-0. De hockeysters van Nieuw-Zeeland wonnen de finale van gastland Australië met 4-1.

Aanvoerder Mark Knowles – oud-speler van Rotterdam en wereldspeler van het jaar 2014 – nam afscheid van het nationale team met een gouden plak, in zijn 324ste en laatste interland voor Australië. De doelpunten bij het thuisland werden tegen Nieuw-Zeeland gemaakt door Aaron Kleinschmidt en Matt Dawson. In de halve finale had Australië – de nummer 1 van de wereld – al met 2-1 afgerekend met Engeland.

Voor het eerst de Black Sticks kampioen

De ‘Black Sticks’ van Nieuw-Zeeland waren eerder op de dag al een stuk beter dan Australië. Nadat de Nieuw-Zeelandse hockeysters in de halve finale nummer 2 van de wereld Engeland al hadden verrast, door de shoot-outs beter te nemen tegen SCHC-keepster Maddie Hinch na een 0-0, walsten ze in de finale over Australië heen. Australië won de afgelopen drie Commonwealth Games, maar 2018 betekent de eerste winst van de Black Sticks. Shiloh Gloyn scoorde de 1-0, Rose Keddell en Olivia Merry scoorden via de strafcorner de 2-0 en 3-0. Australië deed nog wat terug via Jodie Kenny, maar Anita McLaren zette met de strafcorner de 4-1 op het scorebord.

Eindstanden Commonwealth Games

Mannen

 1. Australië
 2. Nieuw-Zeeland
 3. Engeland
 4. India
 5. Maleisië
 6. Schotland
 7. Pakistan
 8. Canada
 9. Wales
 10. Zuid-Afrika

Vrouwen

 1. Nieuw-Zeeland
 2. Australië
 3. Engeland
 4. India
 5. Canada
 6. Zuid-Afrika
 7. Schotland
 8. Maleisië
 9. Wales
 10. Ghana

Wat vind jij? Praat mee...