Australische bondscoach Gaudoin stapt op vanwege ‘pestgedrag’

Bondscoach Paul Gaudoin van de Australische hockeysters is opgestapt in afwachting van de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen over pestgedrag bij de nationale selectie. Dat meldt de Australische hockeybond. De situatie kwam eind vorig jaar aan het licht. Destijds sierden de krantenkoppen in de Australische media. 

Het dossier wordt waarschijnlijk donderdag in de openbaarheid gebracht. De Australische hockeybond (HA) besloot een onafhankelijke partij in te schakelen vanwege verhalen over een verziekte gedragscultuur in het trainingsprogramma richting de Zomerspelen van Tokio 2021. Voor het onderzoek dat eind vorig jaar gestart werd, werden niet alleen huidige, maar ook voormalige speelsters en stafleden van het team ondervraagd. Eigenlijk zou in februari het rapport van de onderzoekscommissie al worden gepubliceerd.

‘In het licht van de publicatie van de bevindingen en aanbevelingen van de onafhankelijke beoordeling die is uitgevoerd, heeft Paul besloten zijn functie neer te leggen. De afgelopen periode was een moeilijke en belastende tijd voor iedereen die bij het topsportprogramma betrokken was en vooral voor de technische staf’, liet HA weten. Zijn assistent Katie Allen fungeert voorlopig als interim-bondscoach totdat HA een definitieve oplossing heeft gevonden in de aanloop naar de Olympische Spelen.

‘Ik betreur het dat ik het olympisch traject naar Tokio niet kan afmaken, maar ik ben er trots op dat ik de vrouwenploeg naar de tweede plek van de wereld heb kunnen brengen’, gaf Gaudoin te kennen.

Confronterende kwesties

Bestuursleden van de Australische hockeybond zaten begin december met verschillende speelsters om de tafel. ‘Tijdens de bijeenkomst kwamen enkele nogal confronterende kwesties aan de orde. Twee speelsters waren totaal ontroostbaar, in tranen’, vertelde Melanie Woosnam, president van Hockey Australia. ‘Het is duidelijk dat er een kloof is binnen deze groep.’

Frédérique Matla in actie voor Oranje tijdens de finale van de Pro League tegen Australië. Foto: Koen Suyk

Het onafhankelijke onderzoek was een nieuw hoofdstuk in een crisis die zijn wortels lijkt te hebben in 2016 toen de Australische dames teleurstellend als zesde waren geëindigd op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Het was het slechtste resultaat van het team tijdens het grootste sportevenement ter wereld.

Onvrede over bondscoach Gaudoin

Het bleef broeien binnen de selectie van de Hockeyroos. De eerste signalen dat er toch iets meer aan de hand was, werden zichtbaar nadat afgelopen oktober aanvoerder Jodie Kenny haar afscheid als international aankondigde en vervolgens Georgina Morgan en Emily Chalker de aanvoerdersband inleverden.

LONDEN – Australië wint de kwartfinale op het WK van Londen in 2018. In het midden Paul Gaudoin. Foto: Koen Suyk

Begin december bereikte de onvrede haar toppunt. In de selectie voor de Olympische Spelen van Tokio ontbraken de namen van Morgan en Rachael Lynch, die in februari nog was uitgeroepen tot beste keepster van de wereld.

Het zette de verhoudingen tussen spelers en staf nog meer op scherp. De nog steeds groeiende ontevredenheid van de spelersgroep, die zich niet alleen op Gaudoin richtte maar ook op high-performance directeur Toni Cumpston, kwam via de media in de openbaarheid. De Hockeyroos dreigde zelfs met een staking, waarna de Australische hockeybond besloot een onderzoek in te stellen.


1 Reactie

  1. Eelco Houwink

    Mmhh, ik schrik hiervan. Ik heb namelijk altijd te horen gekregen dat hockey een nette sport was, wat ook de reden was dat mijn ouders mij daar 40 jaar geleden voor opgaven. Dan vallen dit soort verhalen wel rauw op je dak, moet ik zeggen


Wat vind jij? Praat mee...