Australische dames moeten zestig procent budget inleveren

In Australië schat men de toekomst van het nationale damesteam somber in. Het Australian Institute of Sport (AIS) heeft besloten het budget van de Hockeyroos met zestig procent terug te schroeven, omdat het geen geloof heeft in een podiumplaats tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

In de laatste vier edities van het grootste sportevenement ter wereld vielen de Australische dames telkens buiten de prijzen. Ook bij andere internationale toernooien was het goud te hoog gegrepen. Vorig jaar hield de ploeg aan de eerste editie van de Pro League een zilveren medaille over. De Hockeyroos waren met name in de vorige eeuw oppermachtig. Het team werd in de jaren negentig twee keer olympisch (1996 en 2000) en twee keer wereldkampioen (1994 en 1998). In de periode tussen 1991 en 1999 legde de ploeg ook vijf keer op rij beslag op de Champions Trophy.

Frédérique Matla tijdens de finale Nederland-Australië.

Trap in het kruis

CEO Matt Favier van Hockey Australië zegt in een reactie in de krant The Australian dat het besluit van de AIS een zware klap is voor de sport. ‘We maken ons niet alleen zorgen om de verminderde financiering, maar ook over de gehele sportgemeenschap. In een tijd waarin de jeugd minder aan sport doet en obesitas bij jongeren toeneemt, voelt de afname van investeringen in een sport zoals hockey als een trap in het kruis.’ Ook andere sporten zoals taekwondo, judo, paardensport, boksen en badminton zullen volgens het AIS moeten bezuinigen.

Terwijl de Hockeyroos het op weg naar Parijs moeten doen met minder geld wordt het budget van het nationale herenteam wel verhoogd. De bronzen medaillewinnaars van 2012 in Londen worden in tegenstelling tot de dames wel gezien als kanshebbers op olympisch eremetaal.


8 Reacties

 1. hockey69

  Gelukkig is het budget niet altijd beslissend. Dat hebben we kunnen zien bij het EK zaalhockey.

 2. rensvanzoelen

  De mens: Als er geld verdient kan worden, marketing technisch rendement is, dan investeren we, anders dumpen we een ploeg/partij/ groep. Het leven was nog nooit zo simpel. En tegelijkertijd verschrikkelijk treurig.

 3. haags-hopje

  Maar goed dat het NOC niet op deze manier naar de Oranje heren kijkt... ;-)

 4. lize

  Allemaal tegenslagen om Groter te Denken: Wake Up Hockey we are losing....... change these Losing rules ;Make Hockey great again,Make Hockey Spectacular again !

 5. stekel

  Denk niet dat de KNHB op dit idee komt, bij de heren zeker niet.

 6. rancoburgzorg

  Hockey als sport loopt al een jaar of 10 terug in Australia. De ledentallen dalen, percentage jeugd dat het speelt neemt af en de sponsors worden steeds moeilijker te vinden. De groeisporten in Australie zijn voetbal, cricket en netbal.

  1. rdownunder

   AFLW hoort er ook nog bij

 7. rudi wortmann

  het geld wordt ingehouden door de Australische Sport bond, the Australian Institute of Sport (AIS), en dus niet zoals in een reactie beweerd wordt door de Australische hockey bond. Het is zeker jammer want Australie is met een beperkt andere landen altijd sterk vertegenwoordigd bij zowel mannen als vrouwen. Het is moeilijk uit te maken hoeveel men er op acher uit gaat. Australie is een van de landen die veel geld in olympische sporten steekt (zoals USA, GB, China). Er wordt gezegd dat daarom landen zoals Nederland die relatief gezien veel minder geld in met name Olympische sporten steekt. Dus hoeveel men te besteden heeft als nationaal team voor die 4 jaar pre-OS Parijs weten we (nog) niet.


Wat vind jij? Praat mee...