Batra blijft nipt voorzitter FIH, Cornelissen herkozen in board

Narinder Dhruv Batra blijft ook de komende vier jaar voorzitter van de internationale hockeyfederatie (FIH). De Belg Marc Coudron, die zich als tegenkandidaat had opgeworpen, moest zaterdag tijdens het FIH Congres nipt het onderspit delven tegen de Indiër. Goed nieuws was er wel voor Erik Cornelissen. De voorzitter van de KNHB werd herkozen in de board van de FIH.

Het 47ste FIH congres vond zaterdag online plaats met 124 aangesloten hockeybonden. Zij moesten stemmen over een groot aantal onderwerpen, waarbij de verkiezing van de bestuursleden het hoogtepunt van de dag was. De voorzitters waren het eerste aan de beurt. Beide kandidaten Batra en Coudron gaven een toelichting op hun visie op het hockey in de toekomst.

Daarna werd er gestemd. In de eerste stemronde viel al meteen de beslissing, al was die close: Batra kreeg 63 stemmen, Coudron 61 stemmen. Een uitslag die betekent dat Batra dus ook de komende jaren de hoogste baas van het internationale hockey blijft. Coudron reageerde teleurgesteld: ‘Ik accepteer de uitslag. Het voelt een beetje als verliezen met shoot-outs.’

KNHB voorzitter Erik Cornelissen blijft lid van de FIH-board. Foto: Koen Suyk

Bij de stemming van de mannelijk bestuursleden bleek dat de Nigeriaan Ediga Bede Agbo zich had teruggetrokken als kandidaat. Hiermee bleek de herverkiezing van Erik Cornelissen en zijn collega-bestuurslid Tayyab Ikram slechts een formaliteit. 118 van de 124 landen gingen akkoord met de herverkiezing. De voorzitter van de KNHB was de afgelopen vier jaar al bestuurslid en kreeg zo een nieuwe termijn van vier jaar.

Voelt een beetje als verliezen met shoot-outs.' Marc Coudron

 

Goed nieuws was er ook voor Nederlander Peter Elders. Hij werd tijdens het congres onderscheiden met de Order of Merit award vanwege zijn werk als bestuurslid van de EHF en de KNHB and lid van de EHF Development Committee.

Kolderiek

Kolderiek tijdens het congres van een stemming rond het hockey in Indonesië. De FIH is er sinds medio 2020 niet meer in geslaagd contact te krijgen met de  Indonesische Hockey Association, die niet reageert op mails of telefoontjes. Daarom stelde de FIH voor van de Association afscheid van te nemen. Dat zou de weg vrij maken voor de nieuwe Indonesische Hockey Federatie om toe te treden tot de FIH. Een eerste stemming kreeg onvoldoende steun, omdat geen meerderheid van driekwart werd gehaald. Zo kon de Indonesische Hockey Federatie dus ook niet toegelaten worden tot de FIH.

De vergadering ging verder, maar een half uur later bleek dat de FIH klachten had gekregen: niet alle bonden hadden de stemming rond Indonesië goed begrepen. Dus werd er eerst gestemd of er opnieuw gestemd mocht worden. Een ruimte meerderheid gaf toestemming, waarna er opnieuw werd gestemd over het wegstemmen van de Indonesische Hockey Association. Die leek daarmee zijn langste leven beschoren, maar wat bleek: dat voorstel kreeg opnieuw onvoldoende stemmen. Hierdoor blijft de FIH zitten met vertegenwoordigers van de Indonesische hockeybond, waarmee het geen contact kan krijgen.


10 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Laat me raden: veel evenementen in 🇮🇳 en veel oude wijn in nog oudere zakken. Maar jammer dat de patstelling rond de patstelling niet doorbroken kan worden door een nieuwe patstelling.

 2. trijntjel

  Wat jammer . Had de Belg graag aan het roer gezien

 3. philchapel

  Wat een gemiste kans. De rest van mijn boodschap in het Engels omdat hockey dus een micro-kosmos is en helaas blijft en dus de kans bestaat dat Mr. Batra dit leest (omdat Nederland m.i. in tegenstelling tot Indië, bij uitstek hét toonaangevende hockeyland blijft): What a missed opportunity! Are we reproducing Seb Blatter situations now? Hockey has now stopped for four years. And a standstill is usually rightly seen as going backwards. Djezes how is such a thing possible? Poor (despite Indian money?) Narrow focused hockey world. In politics, we were fortunate not to have to undergo a disastrous 2nd Trump term of office. Unfortunately, things are different in hockey. Many of you will resent this statement. Who cares? I am just a pianist. So shoot. @Marc Coudron undoubtedly reading this: “Why do we fall Sir?” “To learn to pick ourselves up better.” (Michael Caine in the Batman trilogy). #KeepFighting4UniversalHockey@MarcCoudron!

  1. mengelblik

   Tsjonge jonge wat een naïviteit. Leer een Indiër verkiezingen winnen!!! Met wat telefoontjes naar 100 landen ga je het echt niet redden hoor!! Wake up dude

 4. philchapel

  Addendum to my message: How is it possible, that within the actual societal context where India shows a disastrous unhuman and counter-exemplary “management” of the Covid situation, (millions die in medieval circumstances) an old and little fat Indian change-averse despot stays in charge of “Our” Hockey? What a shame.

 5. aussiepie

  I wonder where Cornelissens vote went to. Sad to see politics coming into play while we are a sport. Batra himself a colorless person who has not shown real leadership while hockey is on the move. Bring back Els van Breda. Cheers

 6. philchapel

  @subangdude: u heeft natuurlijk 100% gelijk. Het gaat mij om het principe maar dat is u ontgaan en ik heb dus mijn punt slecht geformuleerd. Natuurlijk helpen in dit geval 100 telefoontjes als er aan ieder telefoontje 1 miljoen hangt. Zo werkt politiek nu eenmaal, ook in sport.

 7. nuchterrr

  Please erradicate all these Stupid rules dat slows down our fantastic Sport ,Make Hockey spectacular again Thank you .

  1. flyingdutch

   Die spelregels die het spel zogenaamd "langzamer" maken zijn veelal juist essentieel voor de charme van het spel. We zijn geen voetbal en dat zouden we ook niet moeten nastreven, zolang de bal klein is (en dat is-ie) zal er nooit veel tv-waarde inzitten en zal de sport dus niet "spectaculair" zijn voor de gemiddelde kijker. Maar wel leuk om te beoefenen, op de club, en daarna een biertje. Dat kan alleen als we accepteren dat het hockey zoals we dat nu kennen een mooie sport is die we moeten koesteren, en we moeten dus niet kostte wat het kost alle regels gaan aanpassen alleen maar omdat we hopen dat de tv-waarde van de sport voor niet-hockeyfans dan wordt vergroot. Zonde om daarvoor de charme van het hockey weg te doen

 8. partijtje

  Eens met Flying Dutch wij kennen inmiddels teveel regels die discutabel lijken en onder de noemer doorspelen worden geschoven. Bij tv uitzendingen hoor je scheidsrechters roepen niks aan de hand doorgaan. Nu gaat dit over de top in de hoofdklasse maar jij als scheids in de derde klasse ligt het echt wel anders. Daar is het echter stil.


Wat vind jij? Praat mee...