Belgen hebben weinig moeite met Groot-Brittannië

De Belgische dames hebben donderdag revanche genomen voor de 2-0 nederlaag tegen regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië. Op het Wilrijkse Plein in Antwerpen werd in de FIH Pro League met 4-1 gewonnen. Ook de mannen van België wonnen op Hemelvaartsdag tegen GB: 4-2.

Door de zege staan de Red Panthers nog steviger op de vierde plaats, die aan het einde van de poulefase recht geeft op de plek in Grand Final in het Wagener Stadion. De doelpunten voor België werden gemaakt door Pauline LeClef, Judith Vandermeiren, Anne-Sophie Weyns en aanvoerder Barbara Nelen. Sarah Robertson scoorde uit een strafcorner in het vierde kwart voor Groot-Brittannië.

‘Ik denk dat we tien dagen geleden in Engeland onze slechtste wedstrijd in de Pro League speelden’, zei Alix Gerniers, verkozen tot beste speelster van de wedstrijd. ‘We hebben vandaag bewezen dat we graag voor ons eigen publiek spelen. Het was een geweldige teamprestatie. Deze 4-1 overwinning is geweldig’

Een stuk minder vrolijk is de situatie voor de Britse dames. Zij lijken inmiddels wel uitgeschakeld voor een top-4 plek en moeten het zaterdag ook nog opnemen tegen wereldkampioen Nederland, dat met nagenoeg de volledige WK-selectie aantreedt in Eindhoven.

Belgische mannen overrompelen GB in eerste kwarten

De Belgische nationale ploeg had donderdag in de FIH Pro League weinig moeite met Groot-Brittannië. De Belgen wonnen in eigen huis met 4-2. Na twintig minuten was het al 4-0 door treffers van Cédric Charlier (twee keer), Tom Boon en Alexander Hendrickx.

Sam Ward van Groot-Brittannië strijdt om de bal met de Belg Victor Wegnez. Foto: Getty Images/FIH

De regerend wereldkampioen nam na de ruime voorsprong gas terug. Dat stelde Groot-Brittannië in de gelegenheid wat meer in het spel te komen. De overwinning van de thuisploeg kwam natuurlijk niet meer in gevaar, maar GB scoorde nog wel twee keer tegen via Phil Roper en Luke Taylor.

Dat de Belg Alex Hendrickx scoorde uit een corner was wel een beetje zuur voor zijn club Pinoké. Dat speelde op hetzelfde tijdstip de Gold Cup-finale tegen Amsterdam, kreeg ook strafcorners, maar scoorde daaruit niet. Mede daardoor verloor Pinoké in eigen huis met 2-1.

Cedric Charlier, die werd gekozen tot speler van de wedstrijd, zei na afloop: ‘Onze eerste helft was heel goed. Dat moeten we meenemen naar de volgende wedstrijden.’