Belgen: ‘Onze status is veranderd, vandaar deze affaire’

Zaterdag wist Spanje in de Pro League-wedstrijd tegen wereldkampioen België in twee minuten twee keer te scoren. Afgelopen week werden de Red Lions ook geplaagd door de gokaffaire. Het past volgens de Belgen zelf allemaal bij hun nieuwe status als wereldkampioen.

‘Er wordt een heel groot spel van gemaakt. Er is één Belgische journalist achter gekomen dat er een onderzoek is van de kansspelcommissie. Maar het is vooral een vraag naar de wedstrijdschema’s. Het gaat om het nakijken van informatie en niet om een een gerechtelijk onderzoek’, zegt Loïck Luypaert in Valencia over het hele gedoe rond het inzetten op wedstrijden.

‘Of ik het duizend procent zeker weet dat er niets aan de hand is? Ja. Wij hebben in een kring met elkaar gezeten. Daar zei iedereen nee, toen het ze gevraagd werd. En geloof me, wij hebben een open groep. Als iemand een foutje heeft gemaakt, hadden ze dat gewoon gezegd. Het is gewoon jammer dat hier aandacht naar gaat en dat mensen als Jacques Brinkman daar op hun manier op reageren. Het spel is op de wagen, omdat wij wereldkampioen zijn.’

De Red Lions doen de warming-up tegen Spanje. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

‘Wij zijn wereldkampioen, wij zullen hiermee om moeten gaan’

Jarenlang was België aan het jagen op hun eerste titel. Een lange jacht naar erkenning. Nu heeft België groot succes en is het team getransformeerd van jager tot prooi. Het elftal krijgt bij wijze van spreken meteen een spoedcursus crisiscommunicatie voor de kiezen. Luypaert: ‘Sommige dingen zijn nu al veranderd omdat we wereldkampioen zijn geworden. Alles zal in de toekomst worden uitvergroot. Wij zijn wereldkampioen, wij zullen hiermee om moeten gaan.’

De ervaren Belgische keeper Vincent Vanasch, de shootout-held in de finale tegen Nederland, geeft toe dat het team geraakt was door de hele affaire. ‘Als wij vijftiende van de wereld waren geworden in India, was er niet over gepraat. Maar nu wel. Ik vond het niet plezant om te horen. Dit is onze nieuwe status, daar moeten we van leren’, zegt hij. ‘Voor ons is alles duidelijk. Niemand heeft in India gegokt. Wij zijn clean met betten. Voor ons is het klaar, wij willen ons concentreren op het hockey. Dat is onze core business.’ Vanasch gaf aan dat hij hoopte dat er niets uit het onderzoek komt van de kansspelcommissie, die twintig wedstrijden onderzoekt van de afgelopen drie jaar, waar Belgische spelers mogelijk op zouden hebben ingezet.

Een furieus Spanje wist zaterdag op het hockeyveld de Belgen ook pijn te doen, door in de allereerste Pro League-wedstrijd twee keer te scoren in twee minuten tijd, waarna de Red Lions niet een shoot-out wisten te scoren. De enorme euforie van de wereldtitel is op deze manier binnen een maand wel rap verdwenen voor de zuiderburen, die snel zullen moeten wennen aan hun nieuwe status als de te kloppen ploeg. Op, maar ook buiten het veld.


8 Reacties

 1. asjemenou

  Er is nog niks bewezen dus laten we goede buren blijven. En ja ook een wereld kampioen kan verliezen. Gebeurt wel vaker. Laten we positief blijven !

 2. robvisser

  Hopen dat er niets uit het onderzoek komt en tegelijkertijd beweren dat er helemaal niks aan de hand is gaat lastig samen. En Vanasch doet de kansspelcommissie denk ik te kort als hij beweert dat zulke misstanden niet waren onderzocht wanneer België vijftiende was geworden.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Nederlanders zijn zulke slechte verliezers... Belgie is de Wereldkampioen, de Pro League zal hun een worst wezen. De volgende belangrijke prijs is Goud op de Olympische Spelen in Tokyo, alles daar tussen (Pro League, EK) is oefenen.

 4. vostammer

  Goud op de Olympische Spelen in Tokyo. Daar zal het vanaf nu om gaan inderdaad. Vooral benieuwd of er tot die tijd uit hun loeisterke jeugd nog een speler de stap kan maken naar de grote jongens.

 5. DolfJansen

  Als dit waar blijkt te zijn maakt dit de Belgen niet een minder terechte wereldkampioen, maar volgens mij is er ook niemand die dat zegt. Het is echter wel een grond om de spelers waar het om gaat (nogmaals, mocht het waar zijn) voor een tijd te schorsen. Dat dat waarschijnlijk inderdaad niets uitmaakt voor Tokio is dan wel jammer.

 6. DolfJansen

  Edit: reactie op luchtisblauwgrasisgroen.

 7. PeterMontijn

  Brinkman bestempelt gokken op wedstrijden in een eerdere reactie als financiële doping. In generieke zin. Hij wijst niet met een beschuldigende vinger in de richting van België. Dat maeckt Loick Luypaert er blijckbaer zelf van...

 8. lize

  Onbelangrijk dit alles ,spelen ,Trainen ,oefenen ,clean zijn ,hard werken geen Energie aan besteden = The Law of Attraction,daarom Niet Negatief zijn maar positief = the Champions Mind of ni


Wat vind jij? Praat mee...