België maakt in extatische sfeer miraculeuze comeback tegen Duitsland

De rode wolken van het vuurwerk zweefden over het stadion in Antwerpen, terwijl Victor Wegnez met een ziedende backhand de 3-2 maakte in de halve finale tegen Duitsland. Een oorverdovend gekrijs teisterde het stadion. Hier voltooide wereldkampioen België op het EK een onwaarschijnlijke comeback na een 0-2 achterstand.

Het publiek in Antwerpen mag weleens verstek laten gaan bij de andere wedstrijden, als de Red Lions spelen lijkt het alsof er niet 8.500 toeschouwers zitten, maar vijftienduizend. Antwerpen leek zaterdagavond op het hysterische Bhubaneswar, waar het WK werd gespeeld.

Maar dit is België, dit zijn de Wilrijkse Pleinen. Het zou kunnen dat ze in het centrum van Antwerpen gedacht hebben wat er in hemelsnaam aan de hand was en waar al dat geluid vandaan kwam. 2-0 achter, 4-2 winnen. Gedragen door het publiek: dit leek ergens op de EK-finale Nederland-België, waar het publiek de thuisploeg naar de overwinning droeg. De aanjager was toen Robbert Kemperman, die na zijn onwaarschijnlijke goal het publiek opzweepte. Die rol was nu weggelegd voor Victor Wegnez, die een strafcorner haalde en daarna met woeste vuistslagen in de lucht het publiek erbij betrok en zelf de 3-2 scoorde.

Vincent Vanasch en teamgenoten vieren het feestje. Foto: Willem Vernes

Duitsland kwam op 2-0 voorsprong

In eerste instantie leek wereldkampioen België net als die andere poulewinnaar Nederland ten onder te gaan in de halve finale, in een wedstrijd geleid door de Nederlandse arbiters Coen van Bunge en Jonas van ’t Hek. Duitsland kwam op een 2-0 voorsprong door knappe goals van spitsen Christopher Rühr en Florian Fuchs. België hing aan een zijden draadje. Op een 2-0 voorsprong kreeg Duitsland een strafbal, die na een videoreferral toch werd teruggenomen. Daarna scoorde Tom Boon de 2-1 uit de strafcorner en ging het helemaal los in Antwerpen.

Nicolas de Kerpel beukte van dichtbij de 2-2 achter Victor Aly, waarna Wegnez de comeback voltooide. Cédric Charlier kon daarna in het lege goal van Duitsland – Aly was gewisseld – de 4-2 binnenlopen. Antwerpen explodeerde, en waarschijnlijk zal het nog lang onrustig blijven op het complex.


21 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat een wedstrijd! En wat een actie van Wegnez. En de referral van VanAsch... Belgie is de nieuwe wereldtop samen met Australie. Grote kans dat een van deze landen volgend jaar Goud op de OS gaat winnen. Hopelijk dat Nederland in 2024 of 2028 weer om de prijzen mee gaat spelen...

 2. frans-j

  Toch houden die Belgen niet echt van Hockey. Ze komen alleen naar hun eigen team kijken. Toch zonde die lege tribunes bij een halve finale bij Spanje -Nederland. misschien de 2 wedstrijden los koppelen en losse kaartjes verkopen. Eerste kwart was voor detoeschouwers om je vingers bij af te likken. 0-2 was enorm onverdiend maar de Belgen zijn zo onaangenaam chauvinistisch dat een nederlaag toch leuk zou zijn geweest.

  1. jonathan

   Zo onaangenaam chauvinistisch???

 3. Runa Honig

  Heerlijke pot! In deze propagandawedstrijd voor de hockeysport werd het verschil met Nederland pijnlijk duidelijk. België staat met 2-0 achter, maar weet de wedstrijd om te buigen door anders te gaan spelen o.a. door meer druk op de helft van de Duitsers te zetten en die Ruhr plat te leggen. Bovendien mentaal ijzersterk. Nederland was niet in staat om tijdens de wedstrijd in te grijpen, maar ging machteloos ten onder en bleek mentaal niet opgewassen tegen de druk.

 4. Eko1001

  Gelukkig kennen we dat in Nederland niet, het chauvinisme. Ga in in Duitsland een wedstrijd van Duitsland-Nederland kijken wordt ik verblind door de kleur oranje en het gekakel wat dat daar bij hoort.

 5. rancoburgzorg

  Dik verdiende overwinning van onze Belgische vrienden. Krachthockey van de allerbovenste plank. De heren gaan dagelijks met gewichten aan de slag in de sportschool, beuken de tegenstanders van het veld, zijn misschien te musculair, maar hé wat bomt het want je mag in het hockey onbeperkt wisselen. Toch was er een geniale call van Van Asch noodzakelijk om de wedstrijd te kantelen. De beste keeper van de wereld zag (als enige) dat de bal op de kop van de cirkel door een hand gestopt werd. Weg strafbal voor Duitsland. Weg pc. En toen ging de machine op volle toeren draaien tot enthousiasme van de Belgische fans. Smullen!

 6. rancoburgzorg

  @rhonig Houden Nederlanders van hockey? Ik zit soms Hoofdklassewedstrijden te kijken met hooguit 35 toeschouwers. En daarvan staat een deel dan ook nog eens met hun rug naar toe het veld te kletsen over hun net aangeschafte tweede of derde huis.

  1. Runa Honig

   Ranco: je richt je tot de verkeerde. Je moet fransj hebben.

 7. robvisser

  @frans-j Klopt, de Belgen houden alleen van sporten als ze er zelf succesvol in zijn. En dan hebben ze ook geen interesse in andere teams die dezelfde sport beoefenen. Het zijn geen echte liefhebbers. Tennis vonden ze ook nooit wat, totdat Henin en Clijsters het goed deden. Het chauvinisme is ongekend in België, je hoort het ook wel aan het commentaar tijdens de wedstrijd. Ik vond de 0-2 trouwens niet enorm onverdiend, de Duitsers hadden overall het betere van het spel in de eerste helft. Maar in de tweede helft werd het steeds minder met de Duitsers.

  1. jonathan

   Voor Max Verstappen zagen de circuits ook niet oranje. Dus verschillen we niet zoveel van de Belgen. Heerlijk om te zien en te horen hoe die Belgen op de tribunes achter hun ploeg staan en dan dus ook als commentator.

 8. MIck

  Je kan een hoop aanmerken op Philip Kooke maar die geeft gewoon objectief commentaar benoemt wat er goed of fout gaat bij de Belgische TV zitten 2 fans Nogal nationalistisch te zwammen.

  1. frans-j

   De vorige wedstrijd waren ze buitengewoon objectief. Nu waren het inderdaad 2 mannen met Red Lions shirts achter de microfoons

  2. circlestorm69

   @frans-j dan heb jij niet het commentaar van de wedstrijd van de heren tegen Wales gehoord. Verschrikkelijk was dat. Lang van te voren roepen dat het wel 10-0 ging worden, steeds zeggen hoe slecht Wales was en hoe goed die Belgen toch wel niet waren.... Ik kijk graag naar het Belgisch hockey maar heb steeds vaker de neiging om het geluid uit te zetten.

  3. vostammer

   Kooke is vooral dodelijk saai. Daar mag je best een nationalistische commentator naast zetten. Hockey is geen begrafenis!

 9. MarkvanBrest

  Waar staat een samenvatting hiervan?

  1. Runa Honig

   Mark: was live op canvas, misschien kan je dat nog terugkijken.

 10. jehofa95

  @MarkvanBest Eurohockeytv.org voor de samenvatting en het terugkijken van de hele wedstrijd, met Irvine als commentator, Heuuuuurlijk

 11. Eko1001

  Dat vind ik ook het voordeel van de event pass van eurohockeytv. Fantastisch neutraal commentaar met Nick Irvine en Simon Mason bij alle wedstrijden. Dus ook die van België en Nederland.

 12. HAR

  @frans-je Ik begrijp jouw frustratie, waarschijnlijk te wijten aan jouw chauvinisme. Tickets verkopen per wedstrijd is misschien de oplossing. Mensen werken over dag en kunnen inderdaad naar de wedstrijd van de Belgen gaan om 20:30, maar het is vaak iets moeilijker daarvoor (veel files hier zoals in Nederland). Over chauvinisme (of arrogantie) gesproken, op hockey.nl: "Bondscoach Max Caldas hoeft niet te bellen met het verzoek welke tegenstander hij eventueel in de finale wil? Van Bunge lachend: ‘Die grappen worden in het hotel natuurlijk wel gemaakt."

 13. robvisser

  @HAR 'Eventueel' is wel een veel betekend woordje lijkt me. Chauvinisme is echt wel wat anders. Zoals een aantal hier hebben opgemerkt, de Belgen bakken ze behoorlijk bruin in hun commentaar bij de wedstrijden. Zeker als je Philip Kooke gewend bent valt dit heel erg op. Ze tonen weinig respect voor de tegenstander en het gesnoef en gezwets is niet van de lucht. Maar het staat iedereen ook vrij om naar Nick Irvine te luisteren natuurlijk, dat is ook wel weer zo.

 14. jipijipi

  Belgen chauvinistisch? Laat me niet lachen! Gewoon omdat ze het nu even beter doen dan onze heren, moet er commentaar gegeven worden op de lege tribunes "door de belgen"? Waar waren de hollanders dan? En hoe zat dat toen, buiten de oranje wedstrijden op het WK in Den Haag? Hoe zat dat dan met al die gratis kaarten die NL had gekregen bij het EK in Boom, omdat Belgie dacht dat "de hollanders wel van hockey houden", zitten de tribunes tenminste vol. Niets was minder waar, alleen bij de Oranje wedstrijden. En zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. Dus hoezo en wie zijn nou chauvinistisch? Onsportief hoor. Gewoon fantastische wedstrijd gister van onze zuiderburen, in alle opzichten kunnen wij Nederlanders, in, op, rond en buiten het veld nog wat van ze leren, als het gros van de Nederlanders niet zo arrogant zouden zijn.


Wat vind jij? Praat mee...