België maakt zich met Tokio in achterhoofd op voor clash met Japan

Na de finaleplaats op het EK van 2017 in Amsterdam hoopt België – de nummer dertien van de wereld – de komende jaren verder op de wereldranglijst te stijgen. Kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio is het doel na het mislopen van de Spelen in Rio de Janeiro. Dankzij het knappe 0-0 gelijkspel van dinsdag tegen het sterkere Australië wacht voor België zaterdag een cruciaal duel tegen Japan in het traject richting Tokio.

‘Naar deze wedstrijd kijken we al lang uit. Zowel voor ons als voor Japan is hij superbelangrijk’, vertelde Niels Thijssen, de Nederlandse bondscoach van België, dinsdag over de clash tegen de Aziatische ploeg die één plekje hoger op de wereldranglijst staat dan de Red Panthers. Op voorhand zou je zeggen dat deze twee ploegen in een poule met Nieuw-Zeeland en Australië om de derde plaats zouden strijden, maar Japan won dinsdag verrassend van Nieuw-Zeeland (2-1). Daardoor kan na twee gespeelde wedstrijden elke ploeg in deze poule nog laatste worden.

Het wordt niet makkelijk. Japan is een sterke tegenstander. Ze zijn handig, snel en fit. Niels Thijssen

Voor België is het van groot belang bij de bovenste drie te eindigen en de poule door te komen. Thijssen verwacht dat zijn ploeg daardoor twee plekken op de wereldranglijst stijgt, waardoor het een betere uitgangspositie voor de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen bemachtigt. De Red Panthers moeten in één weekend in een onderlinge confrontatie met een directe tegenstander uitmaken wie er naar Tokio gaat. Hoe hoger België op de wereldranglijst staat, hoe zwakker de tegenstander is en hoe groter de kans dat België die kwalificatiewedstrijd thuis speelt.

Thijssen: ‘Als dat laatste lukt, zijn we een stap dichterbij Tokio. Het thuispubliek geeft ons altijd een boost. Maar het wordt niet makkelijk, want Japan is een sterke tegenstander. Ze zijn de eerste helft van het toernooi – tegen Australië – niet sterk begonnen, maar daarna hebben ze een goede tweede helft gespeeld. Ook tegen Nieuw-Zeeland hebben ze laten zien dat ze een gevaarlijke ploeg hebben die aan het bouwen is richting Tokio.’

‘Ze zijn handig, snel en fit. Ze spelen zonder druk, omdat ze als thuisland al gekwalificeerd zijn voor de Olympische Spelen. Als ik had mogen kiezen tegen welk Aziatisch land ik in deze poule liever niet had willen spelen, was het daarom Japan geweest. Maar het is niet anders. Het wordt zaterdag hoe dan ook een mooie wedstrijd.’

Poule D

1 Australië 4 punten
2 Nieuw-Zeeland 3 punten
3 Japan 3 punten
4 België 1 punt

 

Zaterdag 28 juli Poule Wedstrijd Uitslag
19:00 D Japan – België
21:00 D Nieuw-Zeeland – Australië

Wat vind jij? Praat mee...