België walst met 5-0 over Spanje heen en pakt eerste Europese titel

Voor een uitzinnig thuispubliek is België in Antwerpen voor het eerst in de historie Europees kampioen geworden. Na het zilver van 2013 (Boom) en 2017 (Amsterdam) wist de titelfavoriet België overtuigend de finale te winnen en het olympische ticket te bemachtigen. De Red Lions hadden geen kind aan Spanje. Na achttien minuten stond het al 3-0.  

België maakte met behulp van 7.500 uitzinnige toeschouwers hun favorietenrol vanaf de eerste minuut waar. Al in de tweede minuut kreeg België de eerste strafcorner. Die werd nog door de Spaanse keeper Quico Cortes gestopt. Maar toen uitgerekend veteraan John-John Dohmen op aangeven van het rode duiveltje Victor Wegnez de 1-0 scoorde, ontplofte niet alleen het publiek, maar oogde België onkwetsbaar.

De Spanjaarden oogden juist flets en vermoeid na hun stunt tegen Oranje in de halve finale. Het normaal zo gepassioneerde Spanje werd volledig onder het kunstgras gestopt door de Red Lions, die er al snel een heerlijke hockeyshow van maakten. Florent van Aubel tipte schitterend de 2-0 binnen. Tom Boon pushte een strafcorner achter Cortes. 3-0, na achttien minuten. Dat hockey in België langzaam een volkssport begint te worden, bleek uit het gekrijs en gegil uit de kelen van de supporters, die absoluut niet elitair waren maar eerder leken op voetbalsupporters.

Belgen lopen uitzinnig weg na hun goal. Foto: Willem Vernes

Al in de rust konden de toeschouwers beginnen met feesten

Natuurlijk wist België dat ze in dezelfde situatie waren beland als twee jaar geleden. Toen won België in de poulefase van Nederland met 5-0, kwam het in de finale op 2-0 en verloor het in de finale alsnog met 4-2. Dit jaar won België op vrijdagavond met 5-0 van Spanje. Maar Spanje is geen Nederland en België liet zich niet van de wijs brengen. Daarvoor is het team ook veel te sterk. Achteraf was de comeback na de 0-2 achterstand donderdag tegen Duitsland in de halve finale hét moment dat het toernooi voor België een gouden glans begon te krijgen.

‘The Wall’ hield de nul

Toen ook nog verdediger Manu Stockbroekx – de man die geblesseerd raakte tijdens het WK in India – met zijn backhand voor de rust de 4-0 scoorde, kon het publiek de polonaise en een eindeloze wave al inzetten. Alexander Hendrickx maakte er vlak na rust nog 5-0 van. Ondertussen had Vincent ‘The Wall’ Vanasch elke Spaanse inzet onschadelijk gemaakt en nog maar eens aangetoond dat hij de beste keeper van de wereld is. Hij werd ook gekozen tot beste keeper van het toernooi. Jonas de Geus is het grootste talent van het EK, Victor Wegnez de beste speler. Mirco Pruyser is gedeeld topscorer van het EK met Pau Quemada en de Belgen Tom Boon en Alexander Hendrickx.

Het thuispubliek stond achter hun Red Lions. Foto: Willem Vernes

Belgie gaat nu voor het goud in Tokio

Een tweede hoofdprijs op rij voor het team van de Nieuw-Zeelandse coach Shane McLeod lijkt anno 2019 de normaalste zaak van de wereld. Maar zoals bekend kwam België van ver. In 2005 had de hockeydwerg nog maar vijftienduizend leden. Nu zijn dat er bijna vijftigduizend en is het nationale team de maatstaf. Dat België hun tweede hoofdprijs ooit voor hun eigen supporters konden vieren, voelde dan ook gepast. Een beloning voor al het harde werk van de afgelopen jaren. ‘Waar is dat feestje?’ klonk het. Nou, op de Wilrijkse Pleinen van Antwerpen, waar in 1920 de Olympische Spelen werden gehouden.

In 2013 was EK-zilver het hoogst haalbare. Zilver op de Olympische Spelen van Rio en het EK in Amsterdam waren harde lessen voor de Red Lions om goud op het WK en EK te veroveren. De Belgische bondsvoorzitter Marc Coudron zei dit jaar al dat hij verwacht dat de Red Lions in 2024 de ‘Grand Slam’ hebben gewonnen. Olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen. Ze zijn hard op weg.

Red Lions voor het eerst in de historie Europees kampioen. Foto: Willem Vernes


6 Reacties

 1. RogierGutlich

  Volgens mij moet na het zien van de finale in Antwerpen de conclusie zijn: heel snel afscheid nemen van Max Caldas en per direct Michel van den Heuvel rehabiliteren en aanstellen als bondscoach! A. om alsnog zelf kans te kunnen maken om optimaal te presteren tijdens de komende Olympische spelen in Tokyo en B. om een hele grote concurrent (lees België) serieus te ontregelen door hun top adjudant weg te nemen!

  1. Van Dessau

   Alsjeblieft, weer een mastodont aan het roer. Denk eens out of the box.

 2. vostammer

  Prachtige prestatie van onze zuiderburen. Er staat voorlopig geen maat op deze mannen. Het verschil met NL is te groot om goed te maken in een jaar. De Belgen zijn per speler een kilo of 10 zwaarder dan de Nederlandse spelers. In het moderne hockey hadden we van de Australiers al geleerd dat dat fysieke verschil vaak de doorslag geeft. Alleen met heel veel geluk kunnen we in Tokio goud pakken.

 3. Toon Janssen

  En wat n lekker fanatiek en aanwezig publiek!!!

 4. Krys

  @RogierGutlich. Mijns inziens zit Caldas er al een aantal grote toernooien te lang. Dit is helaas voor jullie verloren tijd. Maar een ding staat vast. Van den Heuvel blijft bij ons. Die keuze heb en jullie gehad, maar daar is het te laat voor. 😁

 5. boni12

  Felicitaties aan onze zuiderburen . Het was een mooi toernooi met een top inzet. En doordat Belgie Europees kampioen is de kans groter dat het een olympische sport blijft. Jd kan het dus ook positief bekijken 😜


Wat vind jij? Praat mee...