Belgische competitie ingekort vanwege Pro League

Vanwege de invoering van de Pro League gaan de Belgische vrouwen- en mannencompetitie komend seizoen flink op de schop. In de nieuwe competitieopzet, die afgelopen weekend op de algemene ledenvergadering van de Belgische hockeybond is goedgekeurd, neemt het aantal competitiewedstrijden af van 22 naar zestien.

Op basis van de eindklassering van vorig jaar worden de twaalf deelnemende ploegen aan het begin van seizoen verdeeld over twee poules van zes. Voor de winterstop spelen alle twaalf ploegen één keer tegen elkaar, dus ook tegen de teams die niet in dezelfde groep zijn ingedeeld. Na de winterstop speelt iedereen alleen nog de returns tegen de vijf tegenstanders van hun eigen poule.

De resultaten van deze zestien wedstrijden tellen allemaal mee voor de eindklassering. In beide poules plaatsen de beste vier teams zich voor de kwartfinale van de play-offs, een extra ingevoerde ronde. Daarnaast verdienen de twee poulewinnaars van de mannencompetitie een ticket voor de Euro Hockey League. Het derde startbewijs gaat naar de landskampioen.

Geen avondduels meer

In de oude opzet speelden alle twaalf ploegen, net als in de Nederlandse Hoofdklasse, twee keer tegen elkaar. Daarna volgden de halve finale en de finale van de play-offs (best of two format), waardoor de landskampioen gedurende het seizoen uiteindelijk 26 officiële wedstrijden speelde.

In de nieuwe opzet speelt de landskampioen 22 officiële wedstrijden (zestien competitie- en zes playoff-duels). Daarnaast staan er geen avondduels meer op het programma en worden alle wedstrijden op zondagmiddag gespeeld.


2 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Lijkt mij beter als de Hoofdklasse dit voorbeeld niet volgt, maar wel het aantal clubs terugbrengt van 12 naar 10 of in het meest extreme geval 8. Meer topwedstrijden in een drukker schema, wel goed als er dan ook een akkoord is waarbij er maximaal 3 buitenlandse spelers per team zijn.

  2. vostammer

    De Hoofdklasse zou juist uitgebreid moeten worden naar 16 clubs. Daarna uitgebreidere nacompetitie. Er zouden veel vaker dubbele wedstrijden per week kunnen worden gespeeld. Overal ligt kunstgras en hockeywedstrijden zijn minder intensief dan voetbalwedstrijden, dus waarom niet?


Wat vind jij? Praat mee...