Bondscoach Tsjechië vreest voor ramp tegen Nederland

Hoofdschuddend staart oud-keeper Filip Neusser (36), de bondscoach van de Tsjechische vrouwen, zittend op een stoel naar de vloer. Hij kan het niet geloven. Het liefst wil hij iets lelijks over zijn speelsters zeggen, maar hij houdt zich nog net in. Een diepe, diepe zucht klinkt. ‘Als we zó tegen Nederland spelen, wordt het een ramp.’

Het is een kwartier na de 7-1 nederlaag van Tsjechië tegen Spanje. Een dag eerder verloor zijn ploeg met 6-0 van België. Het zijn duidelijke cijfers tegen twee landen die nog niet eens de sterkste van de poule zijn. Vanavond om 20.00 uur wachten de Oranje Dames. Een afstraffing ligt op de loer.

Neusser schudt zijn hoofd nog een keer. ‘Tegen Spanje was onze eerste helft belachelijk slecht. De meiden waren veel te zenuwachtig. Ze zijn dit toernooi zó gespannen. We proberen er iets aan te doen, maar het is niet makkelijk. We moeten veel, véél beter spelen. Anders degraderen we. Tegen Nederland wil ik dat de speelsters met opgeheven hoofd het veld verlaten. Dat ze alles hebben gegeven. Dat heb ik tegen Spanje niet gezien.’

‘Hoe vaak ik het ook tegen ze zeg, voor sommigen is het lastig te begrijpen’

Neusser is sinds de zomer 2016 bondscoach van Tsjechië. De 36-jarige oud-doelman keepte meer dan 150 interlands en speelde op clubniveau in Duitsland, Engeland, Italië en Spanje. Tijdens het EK voor B-landen werd hij meerdere keren uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi. Daarnaast werd hij beschouwd als één van de beste zaalkeepers ter wereld.

‘Door mijn ervaring weet ik wat mijn speelsters in het veld moeten doen. Waar ze moeten staan of naar wie ze de bal moeten spelen. Maar hoe vaak ik het ook tegen ze zeg, voor sommigen is het lastig te begrijpen of uit te voeren. Dat maakt het voor mij als coach moeilijk.’

De Tsjechen trainden slechts één keer per week

De frustratie druipt van zijn gezicht af. Vergeleken met Nederland heeft hij in Tsjechië met abominabele omstandigheden te maken. Allereerst is er nauwelijks budget. Daarnaast hebben de speelsters een baan of moeten ze naar school en is er nauwelijks tijd om te trainen. Slechts één keer per week stond hij de afgelopen maanden met zijn selectie op het trainingsveld. Twee keer per week deden ze aan krachttraining. Dat was het.

Vier speelsters van Tsjechië omsingelen Carmen Cano van Spanje. Foto: Koen Suyk

Twee van zijn speelsters werden voor het EK zwanger

Na de HWL2 in Valencia in februari, waar Tsjechië op de vijfde plaats eindigde, wilde Neusser met een vaste groep naar het EK toewerken. Dat lukte niet. Twee van zijn speelsters werden zwanger. Hij moest ze vervangen, maar wist niet voor wie. Noodgedwongen vroeg hij Klára Poloprutská of ze mee naar Amsterdam wilde. Een 38-jarige verdediger die al was gestopt.

Ter voorbereiding op het EK had Neusser graag een week op trainingsstage willen gaan. Dat ging ook al niet. De speelsters konden geen vrij van hun werk krijgen. Vanwege het EK en de HWL2 waren ze door al hun vrije dagen heen. Het is frustrerend voor de oud-keeper, die niets liever wil dan zich met Tsjechië handhaven op het EK voor A-landen. De twee laagst geklasseerde ploegen van dit toernooi degraderen naar het EK voor B-landen.

Neusser: ‘Ik weet niet goed wat ik erover moet zeggen. We hebben genoeg goede speelsters, maar ze hebben zó weinig ervaring. Dit soort grote toernooien hebben ze nog nooit gespeeld. Dat is het probleem. We kunnen zo veel beter dan we nu hebben laten zien.’


1 Reactie

  1. robvisser

    Ja, een beetje een sneu verhaal. Het is dus wel vrij logisch dat ze zo presteren, want de voorwaarden om het beter te kunnen doen zijn er eenvoudigweg niet. Het zal lastig worden tegen Nederland. Ik had dan liever gehad dat de Nederlandse hockeydames de Red Panthers een ongekend pak slaag hadden gegeven (in plaats van Tsjechië), maar het vizier stond niet op scherp helaas. Hopelijk wint Spanje dan nog van de Belgen, want dat vind ik een leukere ploeg dan de Belgen om naar te kijken.


Wat vind jij? Praat mee...