Buitenlandse competities: in België wordt nog gehockeyd

Nu onze eigen competitie stilgelegd is, doen we een rondje langs de velden in andere landen. Hoe staat het met de Nederlandse hockeyers in het buitenland? Een kijkje in de Belgische competitie met onder meer Bob de Voogd, Valerie Magis, Roos Knijff en Milan van Baal.

In België gaat de hockeycompetitie nog door. Wel zijn de regels aan het einde van vorige week aangescherpt bij onze zuiderburen. De clubhuizen zijn nog open, maar de bars en/of restaurants zijn zeker een maand gesloten. Ook zijn er maximaal 200 toeschouwers welkom op een club. Dat alles bovenop de regels die al golden: dragen van mondmaskers, anderhalve meter afstand houden, gesloten kleedkamers en niet samen rijden. Aan het einde van deze week is er weer een persconferentie in België, dan wordt er naar het sportprotocol gekeken. Of dat verdere gevolgen heeft voor het hockey is nog onbekend.

Royal Victory (D)

De dames van Royal Victory hebben flink wat Nederlanders in de selectie. De naam van Lieke Hulsen kennen we natuurlijk allemaal, maar ook het trainersduo (Martin van de Rakt en Lex Haring) komt uit Nederland. Ook Bente Möschner, Lotte Kleijnen (beiden oud-Tilburg) en Kim van Roosmalen (ex-MOP) spelen in Antwerpen.

De ploeg won zondagmiddag met 4-1 van Leopold. Dat is dit seizoen de vierde overwinning voor de ploeg. Twee keer werd er verloren. Victory staat op een vierde plek, maar moet nog twee duels inhalen. Het eerste inhaalmoment is woensdagavond als de ploeg tegen Wellington speelt. Zondag treft de selectie van Van de Rakt de koploper Gantoise.

View this post on Instagram

gameday 🔥🔥

A post shared by Lieke Hulsen (@lieke_hulsen) on

Dragons (D)

De nieuwste, Nederlandse aanwinst voor Dragons is Roos Knijff. De keepster komt over van SCHC, waar ze eigenlijk vorig seizoen het doel zou gaan verdedigen, maar toen scheurde ze haar kruisbanden. Valerie Magis en Fleur Broers maakten al eerder onderdeel uit van de selectie. De ploeg won zondagmiddag met 3-1 van Racing. Broers tekende voor het tweede doelpunt. Dat is de vijfde overwinning van het seizoen. Drie keer werd er verloren. Daarmee staat de ploeg op een tweede plek in de Belgische competitie.

Braxgata (H)

Bob de Voogd speelt in de selectie van Braxgata. Hij won zondag met 6-2 van het nog puntloze Old Club. De Voogd maakte het vijfde doelpunt. Die overwinning was nodig: Braxgata verloor daarvoor drie keer achter elkaar. Komend weekend speelt de ploeg tegen Leopold, de nummer drie van de ranglijst. Een uitdaging voor De Voogd, die met zijn ploeg op de negende plek bivakkeert.

Royal Antwerp (H)

Milan van Baal doet het goed bij zijn nieuwe club Royal Antwerp – de club waar ook Maartje Paumen ooit voor speelde – in België. Waar hij vorig seizoen nog aan de lopende band scoorde voor Zwart-Wit, lukt dat ook in Antwerpen. Zondagmiddag verloor hij echter met zijn ploeg van Waterloo (6-2). Dat is de derde verliespartij op rij voor Royal Antwerp. De ploeg staat op een tiende plek in de Belgische hockey league. Komend weekend wacht Herakles, daar moeten Van Baal en zijn ploeggenoten resultaat zien te boeken.

De selectie van Royal Antwerp, bovenste rij tweede van rechts Milan van Baal. Foto: Royal Antwerp

 

Oproep: hockey jij ook in het buitenland en gaat jouw hockeycompetitie door? Dan komen we graag met je in contact


9 Reacties

 1. frank-hagemans

  Verschil moet er zijn

 2. rancoburgzorg

  391 hockeyclubs in Duitsland (alleen Berlijn telt er al 24) en ze spelen allemaal door. Jeugd, volwassenen, alles. Sterker, op 15 oktober besliste de Duitse bond dat ook de zaalcompetitie door gaat. Weliswaar op vrijwillige basis, maar toch. Zoals elke sport bij de Oosterburen werkt men met een "Hygieneschutskonzept". Toeschouwers zijn, op voorwaarden, toegestaan.

 3. GlasHalfvol

  Veel plezier in Duitsland Ranco!!

 4. Angelo1957

  Die Lex Haring gaat wel erg goed bij Victory! Mooi om te zien dat dit soort jonge jongens hun kans pakken.

 5. vostammer

  Misschien een mooi moment Lieke Hulsen maar eens op te roepen voor de wedstrijden tegen Engeland? Speelt alles bij Victory, scoort, traint en is wedstrijdfit!

 6. TJSmit

  Waarom is op veel Vlaamse clubs de voertaal vaak Frans? Rondom gent en Antwerpen schijnt dat zo te zijn. Ook bij sommige tennisclubs.

 7. rancoburgzorg

  De elite in Vlaanderen is heel lang Franstalig geweest. Tot op de dag van vandaag zie je daar nog sporen van in elitaire sporten als Hockey, golf, paardrijden en tennis. In het hockey met name bij clubs als Beerschot (Antwerpen), La Gantoise (Gent), Saint Georges (Kortrijk) en uiteraard Knokke HC.

  1. TJSmit

   Bedankt! Hoe weet je dit? Ik heb redelijk wat Vlaamse kennissen en zij kennen dit fenomeen van een francophone elite niet of nauwelijks... ik vind er ook maar weinig geschreven info over terwijl ik geregeld in aanraking ben gekomen met dit soort mensen. Best verwarrend om niet-Waalse franssprekende Vlamingen te ontmoeten, die zelf ook niet helemaal lijken te snappen waarom hun families Frans spreken...

 8. Charly Staal

  Belgische competitie zojuist gestopt tot 17 november. Dan verder bepalen hoe verder.


Wat vind jij? Praat mee...