Caldas: ‘Ook bij 3-0 had ik vertrouwen in een goede afloop’

Briesend kwam doelman Pirmin Blaak na afloop van het bizarre duel tegen Zuid-Afrika (5-3 zege) langs de mixed zone lopen. Zijn gezicht stond op onweer: ‘Hadden we bijna naar huis gekund’, fulmineerde de goalie, waarna hij snel richting de kleedkamer beende.

Even daarvoor liep Lars Balk door de interviewzone. Hij kreeg een felicitatie toegeworpen, die hij hoofdschuddend beantwoordde met een schampere lach. Oranje had tegen de nummer veertien van de wereld dan wel de drie punten gehaald op de Spelen in Tokio, maar tot enige vreugde leidde dat allerminst.

De spelers konden stuk voor stuk amper geloven wat er met name in de eerste kwart was gebeurd, toen Oranje binnen tien minuten met 2-0 achterstond en later zelfs de 3-0 om de oren kreeg.

Trots dat de jongens de wedstrijd toch nog keren. Max Caldas

Ook bondscoach Max Caldas moest na afloop het antwoord schuldig blijven op de vraag hoe het mogelijk was dat Oranje zo gemakkelijk de doelpunten weggaf tegen een matige ploeg als Zuid-Afrika. ‘Het was duidelijk een belabberde start van ons. In het eerste kwart zakten we door de ondergrens’, gaf de coach ruiterlijk toe. ‘De oorzaak weet ik nu niet, anders waren we zo niet begonnen. Daar moeten we het morgen rustig over hebben. We hebben gelukkig anderhalve dag tot de volgende wedstrijd. Dat komt ons nu goed uit. Al ben ik trots op de jongens dat ze er toch in zijn geslaagd om te wedstrijd te keren.’

Bezinken

Met dat positieve gevoel gingen de Oranje-spelers zondag totaal niet de Japanse nacht in. Achter Caldas liepen ze mopperend en discussiërend op en rond het veld. De emoties liepen daarbij soms hoog op. Volgens Caldas was de Japanse nacht niet het moment om de spelers bij elkaar te halen voor een analyse. ‘Dit moet eerst even bezinken bij iedereen. We moeten nu rustig blijven. Ik ga vanavond wel een beetje langs de kamers lopen en vooral luisteren naar die gasten. Morgen is er weer een dag.’

De verbijstering bij Oranje treffend in beeld gebracht. Foto: Koen Suyk

Vermoedelijk blijft het nog lang onrustig in het spelershotel en wordt er veel gepraat, zoals dat tijdens het duel ook al werd gedaan. Na de derde Zuid-Afrikaanse treffer riep aanvoerder Billy Bakker alle spelers in een kring bij elkaar. Enkele spelers namen het woord, anderen keken slechts slechts wezenloos voor zich uit.

Caldas zelf zei ook bij die 3-0 achterstand nog vertrouwen te hebben in een goede afloop. ‘3-0 achter kan een uitzichtloze situatie zijn, maar nu wanhoopte ik niet. Er was nog heel lang te gaan en in het mannenhockey hoeft er maar iets te gebeuren, dan kan de heleboel omslaan. Ik wist met onze wapens en onze kracht dat het nog goed ging komen. Als dit was gebeurd in het vierde kwart, had ik misschien een ander gevoel gehad, maar nu was ik niet zo negatief over onze kansen.’

‘Twijfel sloeg toe’

Caldas kreeg uiteindelijk gelijk, al kwam de overwinning met veel pijn en moeite tot stand. Oranje kwam, ondanks een gemiste strafbal van Hertzberger, terug tot 3-3. Zuid-Afrika leek klaar voor de sloop. Maar juist op dat moment verslapte Oranje weer en kregen de Afrikanen nog een dot van een kans op de 3-4. Dat die werd gemist, was meer geluk dan wijsheid.

Caldas: ‘De 3-3 zou niets aan ons strijdplan mogen veranderen, maar om de een of andere reden gingen we toen geforceerd naar voren rennen en sloeg de twijfel toe, waardoor zij nog een goede kans kregen. We moeten analyseren hoe dat kwam.’

Hesje voor het wisselen

Uit de analyse van de openingswedstrijd tegen de Belgen volgde onder meer de conclusie dat het wisselen anders moet. De wisselspelers van Oranje kregen tegen Zuid-Afrika voor het eerst een hesje dat ze aan een veldspeler moeten overhandigden, voordat ze binnen de lijnen mogen komen. Hiermee moet worden voorkomen dat Nederland, zoals tegen de Belgen, met twaalf spelers in het veld komt te staan.

Glenn Schuurman met een rood hesje voor het wisselen. Foto: Koen Suyk

Caldas: ‘Dat is een idee van Rick [Mathijssen]. Hij zei: dit wil ik niet nog een keer meemaken. Ik vond het niet nodig, maar gezien vanavond was dat misschien toch wel nodig.’

Blessure De Wijn

De coach haalde in het vierde kwart Sander de Wijn naar de kant. De verdediger, die dit seizoen opnieuw met een zware blessure kampte en in een razend tempo herstelde, liet zich masseren aan zijn hamstring. De blik van De Wijn stond zorgelijk. Begrijpelijk, want op het laatste WK in 2018 scheurde hij een spier en miste daardoor het slot van het toernooi.

Seve van Ass slaat een arm om de aangeslagen Sander de Wijn heen. Foto: Koen Suyk

Volgens Caldas lijkt de situatie nu niet zo ernstig. ‘Sander heeft een gevoelige hamstring. Bij twee doelpunten voorsprong hebben we hem uit voorzorg naar de kant gehaald. Ik ben geen dokter, maar het lijkt erop dat er niets is gescheurd.’


24 Reacties

 1. JLVZ

  Nederland speelt dramatisch, uit dit interview lijkt het wel of Caldas het allemaal prima lijkt te vinden.. wat een flop

 2. nic-vis

  Caldas praat onzin

 3. Avdd

  Geen enkele coach denkt dat….. helemaal niet op de OS….

 4. Runa Honig

  Ik zou het knap vinden als de jongens zich nog weten te herpakken dit toernooi, maar de goede vibe lijkt heel ver weg. Het is bijna pijnlijk om naar te kijken. Het zal nu aankomen op mentale kracht om dit nog om te buigen. Je hebt een paar aanjagers nodig om het vuur weer op te stoken, maar ik zie geen leiders in deze ploeg.

  1. kasparstevens

   Jeroen H is de enige leider ... Maar moet zich al jaren in een dienende rol schikken. Had hem zeer die SB gegund.

 5. kees

  Ik ga niet mijn hele verhaal herhalen wat ik bij de vorige wedstrijd schreef, maar we zijn gewoon niet zo goed. We zijn niet klaar voor de spelen, de spelers bereiken geen topniveau, sterker nog, velen spelen (zwaar) onder hun niveau. Ballen niet aannemen, corners niet scherp pushen, slecht verdedigen, zeer gebrekkige communicatie… Iedere spits maakt die kans op 4-3 (Blaak hing al in de andere hoek) en dan haal je dit resultaat niet meer. Ligt niet allemaal aan Caldas - al is hij wel eindverantwoordelijk. Ligt aan het hele team, echt iedereen betrokken bij de ploeg…. Gewoon niet goed genoeg. Op naar 2024…..

 6. Gilberts

  Als je zo kijkt spelen de mannen verkrampt en bang om fouten te maken. Er is geen synergie en het lef om acties te maken ontbreekt volledig! Volgens mij moeten ze met maar één opdracht het veld op: Durf te gaan spelen zoals je altijd doet bij je club. Het schaakhockey moet nodig worden aangevuld met individuele acties waarbij rugdekking de basis vormt om bij balverlies de bal snel te heroveren. Lef, vertrouwen in elkaar en onvoorwaardelijke inzet moeten het gedeukte zelfvertrouwen een nieuwe impuls geven! Succes mannen!

  1. arnoldS

   Synergie is er zeker wel.... kijk naar de emotie die ze delen na de 3-1 en 3-2. Alleen nu nog het team laten swingen.

  2. vakantie

   Exact! Dit is precies wat het is Ze spelen heel verkrampt, geen zelfvertrouwen

 7. asjemenou

  You can bring the horses to the water bit you can not force them to drink. Zelfreflectie, fouten toegeven en sterk herstellen. Laat de leeuw niet in zijn hemdje staan en maak het Nederlandse volk weer trots!

 8. de-leermeester

  Advies aan M.Caldas, durf de zaken eerlijk te benoemen naar het team en jezelf toe ook als dat hard is. Kritiek is een hoge vorm van belangstelling! Grijp de eerstvolgende gelegenheid aan om jezelf te revancheren en "let your stick do the talking" .

 9. SanderE

  Net een EK gewonnen, waar met vlagen gewoon heel goed gespeeld werd. Zowel in balbezit als niet-balbezit. Geen enkel team kan 6-8 wedstrijden - 70 minuten op rij top zijn. Een team kan in een toernooi groeien en in “een flow” terecht komen. Dan kunnen we beter slecht beginnen en goed eindigen. Zoals Jaap Stockmann al aangaf, slechter dan dit kan het niet worden. Maar let op, stap voor stap, komende wedstrijden gaat het beter en beter worden. Nog 3 (oefen)wedstrijden en dan gaat het er echt om! Geloof en vertrouwen, mensen. Met in ieder geval België, Duitsland en Australië is de concurrentie heel hoog.

  1. kees

   SanderE…. Als je niet 6-8 wedstrijden achter elkaar goed kunt zijn - en dat ben ik met je eens - dan heb je het toch gewoon niet voor elkaar? Je moet nu goed zijn, dat EK was totaal niet belangrijk. Ik zou niet weten waarom we nu hoop en vertrouwen moeten hebben. Je ziet het van mijlenver aankomen, dit wordt niks. Kijk naar het voetbalteam, was ook duidelijk, werd ook niks. Dit is topsport, geen sprookje met een happy end, al gelooft menig hockeyliefhebber in sprookjes.

  2. SanderE

   Pipi.. Als het niet (veel) beter wordt dan dit, dan hebben we het inderdaad niet voor elkaar. Maar het is toch ook duidelijk, dat NL - wel een concurrerend niveau kan halen? Echt goed moet je vanaf de kwartfinales zijn. 0-3 achter komen tegen Zuid Afrika komt wel binnen. Komende wedstrijden kan er zomaar weer een ander NL staan. En dan zit er gewoon meer in. Maar dat Caldas veel “haters” heeft op dit (reactie)platform is al een tijd duidelijk. Maar wie zijn dat?

 10. Mark Bouwman

  Behalve voor "afreageren" heeft het geen zin nu nog over spelerskeuzes of bondscoach te discussiëren. Het is een gepasseerd station, alles is de laatste seizoenen al een keer voorbij gekomen. Laten we hopen dat de critici, waaronder ikzelf, ongelijk hebben. Het gaan tenslotte om het aanzien van het Nederlandse Hockey. Moge dat alsnog "indalen" bij de spelers.

 11. rutgermeijnen

  Krijgen we via deze app nog de goals te zien?

 12. René Winteraeken

  Volledig eens met de reactie van Bouwman!

 13. aussiepie

  Alle kruit werd verschoten tijdens de EK van afgelopen weken en men weet wie Holland is.Minder dure buitenlanders naar Nederland halen als ook minder spelers. Hollands hockey moet ontwikkeld worden niet het verlangen van buitenlanders om nog eens gezellig te ballen.Want dat staat als een paal boven alles club hockey in Holland is gezellig en goed. Het zal wel nu kwalificeren worden voor 2024 maar niet met een delmee neem Oltmans terug.

  1. Mark Bouwman

   @aussiepie sorry hoor, ga je - zonder dat er één wedstrijd onder hem gespeeld is, nu al de net benoemde Jeroen Delmee afschieten.....

  2. kasparstevens

   Delmee is nu juist de topper die NL nodig heeft. Zal wel de 'lastige' keuzes durven maken.

 14. kasparstevens

  Maar de lastige keuzes maak je niet slechts aan het begin... Maar juist ook tijdens het proces. " aanvoerders wissel " is dan nog niet eens zo lastig.

 15. hockeyfan66

  Sander de Wijn huilend van het veld ivm kramp, Bakker die naar huis wil omdat ie er geen vertrouwen meer in heeft, net zoals het vertrouwen weg is bij de Mol en Balk. En Max die alles fantastisch vindt. Misschien moeten de interviewers er eens ècht induiken wat er in dit team gaande is. Kellerman eens interviewen? Pieters vragen waarom hij niet mee was als reserve? Zoals Brinkman gister op TV al zei: NIEMAND durft z’n bek open te trekken tegen elkaar, over het proces en tegen Caldas. En waarom is dat? Vul zelf maar in.

 16. misha-van-oostveen

  Zoals ik het allemaal lees heeft van Gaal straks een dubbelrol. Er is blijkbaar iemand nodig die de verwende jochies eens de waarheid vertelt want zelf doen ze het blijkbaar niet. Een geluk: de genoemde concurrentie valt allemaal wel mee. De laatste 8 haal je altijd maar het is tot nu toe gewoon slecht. En als je eerlijk de wedstrijden van het EK analyseerde was het vaak ook meer mazzel dan wijsheid. In ieder geval geen reden om te denken dat WE goed zijn. WE gaan het zien maar moeten vooral 🙏 dat we een medaille pakken.

  1. SanderE

   Typisch Nederlands (support): als we “fantastisch spelen” maar niet winnen, dan hebben we gefaald. Als we in (bepaalde ogen) “minder spelen”maar wel winnen, is het ook weer niet voldoende. Tussen verwend zijn en elkaar de waarheid vertellen zit een erg groot verschil. Duidelijk is dus dat jij geen flauw idee hebt waar je het over hebt. Maar wat roepen met zijn allen.


Wat vind jij? Praat mee...