Champions Trophy Dag 1: Prachtig gevecht tussen Aussies en Belgen

De eerste dag van de allerlaatste editie van de Champions Trophy zit erop.

Regerend wereldkampioen Australië heeft met 3-3 gelijkgespeeld tegen België in een heerlijk en meeslepend gevecht, waarin het bij vlagen genieten was en dat even explodeerde na de frommelgoal van de Belgen in de negende minuut.

Een voorzet van Thomas Briels, die zijn driehonderdste interland speelde, belandde in de cirkel bij de Australische verdediger Jeremy Edwards. Hij reageerde niet scherp en verloor het duel van Alexander Hendrickx, die vanuit Edwards’ rug knap zijn stick tegen de bal kreeg. Hendrickx, die volgend jaar bij hoofdklasser Pinoké speelt, werkte vervolgens de bal tegen de Australische keeper Tyler Lovell, die hem met zijn stick wegsloeg, maar knullig tegen de stick van Cédric Charlier aan. Daarmee sloeg de goalie de bal indirect in eigen doel: 0-1.

Meteen daarna werd duidelijk waarom de Aussies door velen als de favoriet voor de eindzege worden gezien. Met een verwoestend schot van Trent Mitton en een intikker van Lachlan Sharp stelden Australië in het tweede kwart met twee goals binnen één minuut orde op zaken: 2-1. Het was voor de Belgen reden genoeg om de koppen even bij elkaar te steken.

Na rust waren de rollen omgedraaid. Toen vochten de Red Lions zich van een 2-1 achterstand terug naar een 3-2 voorsprong. In het fysiek harde duel schoot Arthur de Sloover met zijn backhand de gelijkmaker binnen en een tip-in van Tom Boon dertien minuten voor tijd leverde de 3-2 op. Australiër Jeremy Hayward pushte even later een strafcorner in de linkerbenedenhoek: 3-3.

Daarna waren er nog acht minuten te spelen. Door het hoge tempo leek het er lang op dat de wedstrijd alsnog een winnaar zou krijgen. In de laatste minuut misbruikten de Red Lions op strategische wijze de videoscheidsrechter om een sneller counter van Australië in de kiem te smoren. Het was het enige minpuntje aan een prachtig duel, dat terecht in een gelijkspel eindigde.

Het Nederlands elftal is de Champions Trophy voor eigen publiek teleurstellend begonnen met een nederlaag tegen Argentinië, in een wedstrijd die zeker in het begin in moordend tempo werd gespeeld. Spits Mirco Pruyser tipte mooi de 1-0 binnen, maar strafcornerfenomeen Gonzalo Peillat had aan zijn eerste poging genoeg om schitterend een punt binnen te slepen. De 36-jarige Matias Paredes tikte van dichtbij de 1-2 binnen in de laatste minuut. Lees hier het wedstrijdverslag.

Gezworen vijanden India en Pakistan openden het bal in Breda. Voor de Pakistaanse bondscoach Roelant Oltmans een speciaal duel: voor hij aan de slag ging bij Pakistan, was hij coach van de Indiërs. India pakte vlak voor rust de leiding en verdubbelde die voorsprong zeven minuten voor tijd na een bliksemsnel uitgevoerde counter. De 2-0 was het teken voor Pakistan om met vliegende keep te spelen, maar dat leverde niet het gewenste resultaat nog. Sterker nog, het gaf Mandeep Singh de gelegenheid in een leeg doel binnen te tikken. In de allerlaatste seconde scoorde Lalit Upadhyay zelfs de 4-0. Lees hier het wedstrijdverslag.