Champions Trophy Dag 2: Goals, highlights en wedstrijdverslagen

Dag 2 van de Champions Trophy in Breda. Koplopers India en Argentinië ontmoetten elkaar. Daarna volgde de burenruzie tussen Nederland en België. We sloten de dag af met Australië – Pakistan.

Pakistan begon sterk aan de wedstrijd en bouwde geduldig hun aanvallen op. Ruim halverwege het eerste kwart trof een strakke Pakistaanse voorzet van buiten het 23-metergebied Ajaz Ahmad ter hoogte van de strafbalstip, waarmee Pakistan verrassend de score van de wedstrijd opende. Australië herpakte zich en er volgde een counteroffensief. Pakistan kwam maar moeilijk onder de druk uit en de gelijkmaker van Australië volgde een paar minuten later. De voorzet van Jacob Whetton kwam terecht bij Trent Mitton die de bal bij de tweede paal over de doellijn tipte.

In het tweede kwart speelden de Australiërs veel rond. Pakistan wachtte geduldig af tot de nummer 1 van de wereld een fout maakte waar ze van konden profiteren. Na zo’n zes minuten in het tweede kwart kwam één van de Pakistaanse spitsen zelfs voor een vrije schotkans te staan, maar de bal ging snoeihard voor het doel langs.

Na rust kwamen de mannen van Down Under pijlsnel uit de startblokken. Er volgde een reeks schermutselingen voor het doel van Pakistaanse doelman Imran Butt. Hoewel de Australiërs leken te domineren in het derde kwart, lukte het ze niet door het Pakistaanse blok te komen.

Het spel ging vervolgens weer heen en weer en er werden aan beide kanten snelle en gevaarlijke counters opgebouwd. De ploeg van Roelant Oltmans toonde zich een sterke tegenstander die zich niet zomaar weg liet tikken. Het slot van de wedstrijd was razend spannend, maar de Australiërs wisten het beste om te gaan met de druk. Er slopen wat fouten in het Pakistaanse spel en hoewel keeper Butt de Pakistanen goed in de wedstrijd wist te houden, kon hij een tip in van de vogelvrije Blake Govers bij de tweede paal niet keren. Hiermee trokken de Australiërs uiteindelijk aan het langste eind en zetten de stand op een 2-1 overwinning.

Een ontketend Oranje walst met liefst 6-1 over de zuiderburen België heen. Lees hier het wedstrijdverslag.

India heeft met 2-1 van Argentinië gewonnen en staat na twee duels verrassend bovenaan met zes punten, ondanks een schitterend en verwoestend strafcornerdoelpunt van fenomeen Gonzalo Peillat.

Het was na de ietwat moeizame zege van India op Pakistan best opmerkelijk dat India het eerste kwart de betere ploeg was en enkele keren dreigend voor het doel van de Argentijnse keeper Thomas Santiago opdook, die de 38-jarige Juan Viivaldi dit toernooi vervangt.

De openingstreffer van Harmanpreet Singh – een strafcorner die hij over de grond binnensleepte en die onderweg werd aangeraakt – was dan ook zeker niet onverdiend. Toen Mandeep Singh vlak voor rust de 2-0 binnentipte, was de sensatie compleet.

Maar toen leken de Argentijnen hun draai alsnog te vinden. Kort na de 2-0 beet Gonzalo Peillat van zich af. De eerste drie corners, waarvan er twee werden uitgelopen, hadden nog geen treffer opgeleverd. Maar bij nummer vier was het raak. Een schitterende goal. Een lust voor het oog. Eerst deed Peillat handig twee stapjes naar links, toen ontving hij de bal en pushte hij ‘m snoei- en snoeihard in de kruising: 2-1.

Toen Peillat in het derde kwart nog een keer mocht aanleggen, veerde een deel van het publiek al overeind. Maar nu sleepte hij de bal net naast. Even later redde India een bal van de lijn, na een actie van Lucas Vila. Het vierde kwart was het begin van een Argentijnse storm. Een slotoffensief dat echter nooit helemaal op gang kwam. Sterker nog, de Indiër Sunil Sowmarpet stak in de laatste minuut het hele veld over en kreeg nog de grootste kans. Het bleef 2-1.