CT Dag 3: Oranje koploper na ruime zege op Pakistan

Op dag 3 van de Champions Trophy ging de Rabobank 4-Nations Trophy Women van start. Japan en China stonden in dit toernooi als eerste tegenover elkaar. Nederland en Spanje volgden. Daarna was het de beurt aan de mannen van België en Argentinië. Nederland en Pakistan sloten de dinsdag af.

Het Nederlands elftal trok dinsdagavond met een 4-0 zege op Pakistan in hun derde wedstrijd van de Champions Trophy het goede spel van het weekend door. Eerst brak middenvelder Robbert Kemperman hard en hoog de ban, in z’n 189ste interland. Valentin Verga besliste daarna met een droge knal al voor de rust de wedstrijd. Lees hier het wedstrijdverslag.

6. Pakistan 3 0 -9

België en Argentinië kregen het niet voor elkaar de volle tribunes in Breda een enerverend potje voor te schotelen. Misschien was het al de vermoeidheid of misschien waren beide ploegen bang om opnieuw punten te verliezen. Het resulteerde in een matig duel, zonder al te veel grote kansen.

Rabobank 4-Nations Trophy Women

Oranje had het lastiger dan gedacht tegen de nummer 11 van de wereld, Spanje. Met name Kampong-middenvelder Gigi Oliva speelde een sterke wedstrijd en maakte het de Nederlanders op het middenveld lastig. In de eerste helft werd niet gescoord, ondanks grote kansen van Kitty van Male en Frédérique Matla. Pas in Q3 konden de toeschouwers in Breda juichen. Oranje speelde de Spaanse defensie helemaal zoek. Een prachtige aanval die begon bij Laurien Leurink, die achteruit kaatste op Eva de Goede. De Amsterdamse gaf na wat meters op snelheid met haar puntje diep op Xan de Waard, die rand cirkel Matla vond. Alleen met de Spaanse keeper voor zich, was Matla niet zelfzuchtig, maar legde de bal op Van Male die bij de tweede paal helemaal geen Spaanse meer in de buurt had. Van Male rondde de prachtige aanval simpel af.

Vlak voor tijd pikte Matla nog een goaltje mee, na een sterkte individuele actie. Lees hier het wedstrijdverslag terug.

China leek na vijf minuten spelen de score van de wedstrijd te openen vanuit een strafcorner, maar na het bestuderen van de beelden bleek dat de lage sleeppush op de paal terecht was gekomen. Japan zorgde na een minuut of tien alsnog voor de openingstreffer via een tip-in van Motomi Kawamura na een fraaie voorzet van Yukari Mano. Shihori Oikawa – die in de Hoofdklasse speelt bij de dames van Oranje-Rood – miste een strafbal, waardoor het dominante Japan de voorsprong niet kon uitbreiden in het eerste kwart. Het volgende kwart wist China zich enigszins te herpakken en konden zij de stand gelijk trekken na een rake treffer van Xi Xiayun. Een strakke halfhoge strafcorner van de hand van Kana Nomura zette Japan echter weer op een 2-1 voorsprong.

Na rust was Japan nog altijd scherp en sterk in de aanval en zette China de eerste minuten flink onder druk. Toch bleef een derde doelpunt voor Japan enige tijd uit. Via een strakke voorzet van de backhand van Minami Shimizu tipte Kawamura de bal uiteindelijk toch achter de Chinese Doelvrouw Ye Jiao. Het Japanse offensief hield stand in het laatste kwart en bezorgde de dames een verrassende 3-1 overwinning op het tegenvallende China.